8 MEI 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 maart 2000 tot uitvoering van de wet van 11 december 1998 betreffende classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit ter wijziging van het koninklijk besluit van 24 maart 2000 tot uitvoering van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen, waarvan wij de eer hebben het ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen, verzekert de conformiteit van het desbetreffende besluit met de wet die ze uitvoert. Namelijk de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen, (hierna "de wet van 11 december 1998"). Dit met betrekking tot de uitvoering van de gewijzigde artikelen 13, 13/1, 22quinquies, 22quinquies/1, 22sexies en 22septies van de wet van 11 december 1998.

Artikel 1, eerste lid, van het besluit dat aan u voorligt voorziet dat de persoon die zich aan een veiligheidsverificatie dient te onderwerpen met het oog op het bekomen van een veiligheidsattest bedoeld in artikel 22quater, hiervan op de hoogte wordt gebracht conform het als bijlage 3 bij dit besluit gevoegde model.

Het tweede lid voorziet dat de persoon die aan een veiligheidsverificatie bedoeld in artikel 22quinquies/1 van de wet moet worden onderworpen, hiervoor zijn toestemming verleent conform het als bijlage 4 bij dit besluit gevoegde model.

Het derde lid kort het oude tweede lid in. Door de wijziging aan artikel 13 van de wet van 11 december 1998 en de invoeging van artikel 13/1, die de verplichting tot het aanstellen van een veiligheidsofficier invoert voor de bevoegde administratieve overheden en betrokken sectoren, zal het steeds de veiligheidsofficier zijn die instaat voor het beheer van bovenvermelde kennisgeving en toestemming. De veiligheidsofficier is vrij om dit beheer te voeren via de middelen die hij zelf kiest, zolang er niet betwist kan worden dat de kennisgeving aan en de toestemming van de persoon die aan een veiligheidsverificatie dient onderworpen te worden heeft plaatsgevonden, conform desbetreffend het als bijlage 3 of bijlage 4 bij dit besluit gevoegde model. Het laatste lid voorziet dat de betrokken persoon niet meer het document zal moeten doorstrepen om aan te geven dat hij niet langer het voorwerp wenst uit te maken van een veiligheidsverificatie. Hij zal dit, expliciet, te kennen moeten geven aan de veiligheidsofficier van zijn bevoegde administratieve overheid, conform desbetreffend het als bijlage 3 of bijlage 4 bij dit besluit gevoegde model.

Artikel 2 vervangt de bijlage bij het koninklijk besluit van 3 juni 2005 tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 maart 2000 tot uitvoering van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen door Bijlage veiligheidsattest (Bijlage 3) en Bijlage veiligheidsadvies (Bijlage 4). Bijlage 3 bevat de elementen die vervat dienen te zijn in de kennisgeving aan de betrokken persoon met betrekking tot het veiligheidsattest bedoeld in artikel 22quater van de wet van 11 december 1998. Bijlage 4 bevat de elementen die vervat dienen te zijn in de instemming de betrokken persoon met betrekking tot het veiligheidsadvies bedoeld in artikel 22quinquies/1 van de wet van 11 december 1998. De bijlagen zijn niet langer standaardformulieren, maar staan model voor de elementen die vervat dienen te zijn in de kennisgeving of instemming. De bijlagen kunnen als zodanig ingevoegd worden in een arbeidsovereenkomst, arbeidsreglement... Maar ze dienen steeds alle elementen weergegeven in de bijlagen te bevatten.

Artikel 3 beoogt formeel legistieke wijzigingen. Het eerste lid verwijst niet langer naar artikel 20quinquies van de wet van 11 december 1998, maar naar het nieuwe artikel 22quinquies/1 welke het individuele veiligheidsadvies regelt. Het tweede lid voorziet dat ook de veiligheidsofficier van de werkgever op de hoogte wordt gesteld van een negatief veiligheidsadvies. Dit conform artikel 22quinquies/1, § 2, eerste lid, van de wet van 11 december 1998. Het derde lid voegt ook de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT