8 MEI 2018. - Koninklijk besluit tot bepaling van de lijst van de gegevens en informatie die geraadpleegd kunnen worden in het kader van de uitvoering van een veiligheidsverificatie

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit waarvan wij de eer hebben het ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen kadert in de ten uitvoerlegging van de wet van 23 februari 2018 tot wijziging van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen, (hierna "WVM") met betrekking tot het gewijzigde artikel 22sexies, § 1.

De wettelijke opdracht die de WVM toekent aan de 'veiligheidsoverheden', zoals gedefinieerd in artikel 22ter dat de overheid bedoeld in artikel 15, eerste lid en de aangewezen veiligheidsoverheden vermeldt, bestaat erin de veiligheidsmachtigingen of veiligheidsadviezen af te leveren of in te trekken die vereist zijn door de WVM of gevraagd worden door een bestuurlijke overheid voor de toelating tot de toegang tot bepaalde lokalen, gebouwen en terreinen waar zich geclassificeerde of 'gecategoriseerde' informatie, materieel of materialen bevinden, met toepassing van artikel 17ter van de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle, of voor de toelating tot de uitoefening van een bepaald beroep, functie, opdracht of mandaat.

Die veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen worden door de veiligheidsoverheden afgeleverd nadat een veiligheidsverificatie is uitgevoerd. Op basis hiervan moeten die overheden bepalen of het individu voor wie de toegang tot lokalen, gebouwen en terreinen waar zich geclassificeerde of 'gecategoriseerde' informatie, materieel of materialen bevinden of tot dergelijke documenten, of die een beroep, functie, opdracht of mandaat uitoefent, wordt gevraagd, voldoende veiligheidsgaranties biedt om de openbare orde, de veiligheid of de bescherming van de fysieke integriteit van de personen te garanderen of geen mogelijke dreiging vormt zoals voorzien in artikel 8, 1° van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdienst of artikel 12 van de WVM.

In tegenstelling tot de veiligheidsonderzoeken die worden uitgevoerd in het kader van de machtigingsaanvragen, waarvoor de veiligheidsoverheid zoals gedefinieerd in artikel 15, eerste lid van de WVM, en de onderzoeksdiensten over uitgebreide onderzoeksmiddelen en een termijn van meerdere maanden naargelang van het niveau van de veiligheidsmachtiging beschikken, moeten de veiligheidsverificaties binnen een zeer korte termijn worden uitgevoerd. Ze zijn bovendien beperkt tot de consultatie en de evaluatie van gegevens en informatie zoals bepaald in artikel 22sexies van de WVM.

Er bestaan verschillende categorieën van gegevens en informatie waarover de veiligheidsoverheden beschikken. Naast de gegevens en informatie bedoeld in artikel 22sexies § 1, eerste lid, 1° en 2° van de WVM, maken nog andere gegevens en informatie, hernomen in de punten 3° tot 5, waarvan moet worden vastgesteld of ze geschikt, relevant en niet-excessief zijn, het voorwerp uit van een consultatie en een evaluatie die, teneinde het proportionaliteitsprincipe met betrekking tot het doeleinde beoogd door de veiligheidsverificatie te respecteren, al dan niet systematisch worden uitgevoerd.

Alsook, enkel de gegevens en informatie die hernomen worden onder 1° tot 4° maken het onderwerp uit van een systematische consultatie en evaluatie. Zij die het onderwerp uitmaken van 5°, worden niet geconsulteerd of geëvalueerd behalve wanneer ze pertinent en adequaat blijken om een veiligheidsverificatie in uitvoeren te completeren.

Artikel 8 van de wet van 23 februari 2018 tot wijziging van de WVM legt voortaan op dat een lijst moet worden opgesteld van die andere gegevens en informatie. Deze lijst wordt bepaald in de artikelen 1 tot 3 van het koninklijk besluit dat u wordt voorgelegd.

Gelet op de snelle ontwikkeling van de maatschappij en van de beschikbare technische middelen enerzijds en de nieuwe terroristische dreigingen en ten aanzien van de openbare veiligheid anderzijds, zal dit koninklijk besluit mettertijd en naargelang van de evoluties aangepast moeten worden om zo volledig mogelijke veiligheidsverificaties mogelijk te maken, die steeds op relevante gegevens en informatie berusten ten opzichte van het doeleinde van die veiligheidsverificaties.

Artikelsgewijze commentaar

Artikel 1

Artikel 22sexies, § 1, eerste lid, 3° van WVM bepaalt dat internationale politionele gegevensbanken geraadpleegd en geëvalueerd worden in het kader van de veiligheidsverificaties.

De gegevens en informatie met betrekking tot de betrokken personen zijn afkomstig van:

  1. het Schengeninformatiesysteem. Deze gegevensbank bevat de identificatie van de gezochte, vermiste, van het Schengengrondgebied te verwijderen personen, alsook de identificatie van de gestolen, verduisterde, verdachte, op het Schengengrondgebied op te sporen vervoersmiddelen en voorwerpen op grond artikel 24 Verordening (EG) nr. 1987/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 20 december 2006 betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II).

  2. een gegevensbank opgericht binnen de Internationale Organisatie voor Criminele Politie Interpol die de identificatie van internationaal gesignaleerde personen bevat met het oog op hun aanhouding, identificatie of lokalisatie volgens het reglement van Interpol met betrekking tot de dataverwerking III/IRPD/GA/2011.

    Wat de Schengen-gegevensbank betreft, worden enkel de gegevens met betrekking tot de verdachten of daders geraadpleegd door de Federale Politie. Deze laatste is een autoriteit die toestemming heeft en hernomen wordt in de Lijst van de tot directe bevraging van de in het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) opgenomen gegevens overeenkomstig artikel 31, lid 8, van Verordening (EG) nr. 1987/2006 van het Europees Parlement en de Raad en artikel 46, lid 8 van Besluit 2007/533/JBZ van de Raad betreffende de instelling, de werking en het gebruik van het Schengeninformatiesysteem van de tweede generatie (SIS II) (2017/C 228/01).

    Naar aanleiding van het advies 25/2018 van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer van 21 maart 2018 (hierna: "advies 25/2018"), punt 12-15, wordt verduidelijkt dat de signaleringen met betrekking tot getuigen in het kader van een gerechtelijke procedure worden niet geconsulteerd. Enkel de gegevens met betrekking tot verdachten, daders en verdwenen personen worden door de Federale Politie geconsulteerd. Wat betreft de verdwenen personen is het belangrijk om, in het kader van de openbare veiligheid, vast te stellen wanneer persoonsgegevens van een verdwenen persoon gebruikt worden of het gebruik door de persoon zelf betreft of dat het identiteitsdiefstal betreft. Wat de Interpol-gegevensbanken betreft, is de veiligheidsverificatie uitsluitend gebaseerd op de raadpleging van de gegevensbank 'Nominals'.

    De raadpleging van die gegevensbanken en de evaluatie van de gegevens verschaffen essentiële informatie betreffende de in België verblijvende en niet in België verblijvende gesignaleerde personen om de te nemen maatregel ten aanzien van hen te kunnen uitvoeren. Deze gegevens zullen een grote invloed hebben op het advies of de beslissing die de veiligheidsoverheid zal nemen wat de waarborgen betreft die een persoon moet bieden die toegang wil krijgen tot de lokalen, gebouwen en terreinen waar zich geclassificeerde of gecategoriseerde informatie, materieel of materialen bevinden of die een beroep, functie, opdracht of mandaat wil uitoefenen zoals bepaald in artikel 22quinquies.

    Artikel 2

    Artikel 22sexies, § 1, eerste lid, 4° bevat de gegevens en informatie bedoeld in de artikelen 44/1 en 44/2 van de wet op het politieambt die de politiediensten meedelen met toestemming van de gerechtelijke overheden wat de gerechtelijke gegevens betreft.

    Deze gegevens en informatie zijn opgenomen in:

  3. de Algemene Nationale Gegevensbank zoals vermeld in artikel 44/2, tweede...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT