8 MAART 2020. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de wijze waarop de legalisatie wordt uitgevoerd en de mogelijke weigeringsgronden van legalisatie

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Ik heb de eer U hierbij een ontwerp van koninklijk besluit voor te leggen dat het Koninklijk besluit van 12 juli 2006 betreffende de legalisatie van de buitenlandse rechterlijke beslissingen of authentieke akten vervangt.

Artikel 33 van de wet van 21 december 2013 houdende het Consulair wetboek voorziet dat de Koning de modaliteiten bepaalt waaronder de legalisatie gebeurt.

Er kan niet anders dan vastgesteld worden dat het aantal elektronisch ondertekende documenten wereldwijd aanzienlijk toeneemt.

In toepassing van de Conventie van Den Haag van 5 oktober 1961 tot afschaffing van het vereiste van legalisatie van buitenlandse openbare akten, geeft België al sinds 1 mei 2018 elektronische apostilles uit via een programma genaamd eLegalisation, ontwikkeld binnen de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Dit wordt zowel gebruikt voor het aanbrengen van de elektronische apostille als voor het aanbrengen van de elektronische legalisatie.

Het programma eLegalisation werd ontwikkeld om ook gebruikt te worden in alle Belgische consulaire posten bevoegd om legalisaties uit te voeren. Dit programma zal een troef zijn voor de consulaire posten wat betreft het beheer van legalisaties en onderzoeken van vreemde documenten in het algemeen.

De documenten die België als bestemming hebben zullen op elektronische wijze gelegaliseerd worden.

De documenten die een derde land als bestemming hebben zullen elektronisch of op de klassieke manier (op papier) gelegaliseerd kunnen worden, volgens de keuze van de burger.

Het programma eLegalisation heeft niet als doel om persoonsgegevens te behandelen maar is een nuttige interface voor het beheer van aanvragen tot legalisatie en apostillering tussen de gebruiker en de dienst bevoegd voor legalisatie.

Gezien de registratie van de elektronisch gelegaliseerde of geapostilleerde documenten in de applicatie eLegalisation, houdt dit programma een register bij van de geapostilleerde en gelegaliseerde documenten. Ingevolge het gevoelige karakter van de zo vastgelegde gegevens (private of commerciële documenten), is het noodzakelijk om het gebruik van het programma te regelen in het kader van de taak van legaliseren van de FOD Buitenlandse Zaken.

Bovendien handelen de diensten en personen met legalisatiebevoegdheid enkel op aanvraag, ingediend door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die belang heeft bij de legalisatie van het document in het buitenland of in België. Derhalve zijn de personen met legalisatiebevoegdheid, ingevolge de aanvraag tot legalisatie of apostillering...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT