8 JUNI 2020. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven met betrekking tot maatregelen ter ondersteuning van de horeca

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Dit ontwerp van koninklijk besluit voegt in het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven (hierna : "koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970") een tijdelijke bepaling in op grond waarvan restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van het verschaffen van alcoholische dranken, tot en met 31 december 2020 onderworpen zijn aan het verlaagd tarief van 6 pct.

Sinds enige tijd maakt ons land inderdaad een grote gezondheidscrisis door als gevolg van de wereldwijde pandemie van het COVID-19 virus, beter bekend als het "coronavirus". Deze pandemie heeft de regering gedwongen om verschillende krachtdadige maatregelen te nemen die de individuele en collectieve vrijheden beperken.

Op 12 maart 2020 is de Nationale Veiligheidsraad (NVR) op verzoek van de Eerste minister en in overleg met de minister-presidenten van de gefedereerde entiteiten bijeengekomen. Aan het einde van deze bijeenkomst zijn verschillende maatregelen genomen die ertoe strekken om de verspreiding van het COVID-19 virus zoveel mogelijk te voorkomen. Eén daarvan bestaat uit de sluiting vanaf vrijdag 13 maart 2020 om middernacht van discotheken, cafés en restaurants (inclusief die in hotels die op die datum open bleven).

Deze zeer uitzonderlijke maatregel die vanuit gezondheidsoogpunt volledig gerechtvaardigd is, zal noodzakelijkerwijs ernstige economische gevolgen hebben voor de betrokken sectoren en in het bijzonder de horecasector.

In dit kader beoogt de ministerraad een reeks nieuwe maatregelen goed te keuren die de negatieve gevolgen van de beslissingen inzake de inperking van de bewegingsvrijheid van de burgers van ons land zoveel mogelijk beperken. De maatregel die een tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van het verschaffen van alcoholische dranken, beoogt, draagt bij tot deze doelstelling.

Toelichting bij de artikelen

Artikel 1

Deze maatregel bestaat erin het btw-tarief voor restaurant- en cateringdiensten verder te verlagen van 12 pct. tot 6 pct. Deze tijdelijke maatregel is gepland tot en met 31 december 2020. Aangezien het om een tijdelijke maatregel gaat, maakt hij het voorwerp uit van een nieuw artikel 1ter/1 in het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970.

Materieel toepassingsgebied

Deze maatregel heeft betrekking op de restaurant- en cateringdiensten als bedoeld in artikel 18, § 1, tweede lid, 11°, van het Btw-Wetboek en in rubriek I, van tabel B, van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970.

In...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT