8 JUNI 2018. - Decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009 (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

Decreet houdende wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

HOOFDSTUK 1.- Algemene bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2.- Wijzigingen van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid

Art. 2. In artikel 16.1.1 van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, ingevoegd bij het decreet van 21 december 2007 en het laatst gewijzigd bij het decreet van 25 april 2014, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in het eerste lid, 1°, wordt het woord "andere" opgeheven;

  2. in het eerste lid wordt punt 6° /1 opgeheven;

  3. in het eerste lid, 17° bis, wordt het woord "juni" vervangen door het woord "juli";

  4. in het eerste lid wordt punt 20° opgeheven;

  5. er wordt een vierde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "De bepalingen van deze titel zijn ook van toepassing op de milieuregelgeving van de Europese Unie en de internationale milieuregelgeving, die de Vlaamse Regering bepaalt, alsook op de door of krachtens de voormelde regelgeving uitgevaardigde bepalingen en opgelegde verplichtingen, wat betreft de bevoegdheden van het Vlaamse Gewest.".

    Art. 3. In artikel 16.1.2 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 21 december 2007 en gewijzigd bij de decreten van 30 april 2009 en 22 november 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  6. in punt 1° wordt het woord "voorschrift" vervangen door het woord "milieu-voorschrift";

  7. in punt 1° wordt tussen het woord "milieuvergunning" en het woord "of" de zinsnede ", een omgevingsvergunning voor de exploitatie van de ingedeelde inrichting of activiteit," ingevoegd;

  8. in punt 2° wordt het woord "voorschrift" vervangen door het woord "milieu-voorschrift";

  9. punt 3° wordt vervangen door wat volgt:

    "3° kennisgeving: een schriftelijke mededeling die wordt gedaan met een beveiligde zending;";

  10. er wordt een punt 3° bis ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "3° bis beveiligde zending: een van de volgende betekeningswijzen:

    1. een aangetekende brief;

    2. een afgifte tegen ontvangstbewijs;

    3. elke andere door de Vlaamse Regering toegelaten betekeningswijze, waarbij de datum van kennisgeving met zekerheid kan worden vastgesteld;";

  11. er wordt een punt 7° toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "7° milieuvoorschrift: alle bepalingen die een verplichting inhouden, ongeacht of het gaat om een algemeen of individueel geldende regeling, op voorwaarde dat de bepaling onder het toepassingsgebied, vermeld in artikel 16.1.1, valt.".

    Art. 4. In artikel 16.1.3 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 22 november 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  12. in paragraaf 1 wordt de zinsnede ", behalve in het geval van een uitdrukkelijk afwijkende bepaling" telkens opgeheven;

  13. in paragraaf 2, eerste lid, wordt het woord "met" vervangen door het woord "zonder";

  14. in paragraaf 2 wordt tussen het eerste en het tweede lid een lid ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Als een schriftelijke mededeling het startpunt is voor een termijn en gedaan is met een aangetekende brief met ontvangstbewijs, begint de termijn te lopen vanaf de eerste dag die volgt op deze waarop de brief werd aangeboden op de woonplaats van de geadresseerde of, in voorkomend geval, op zijn verblijfplaats of gekozen woonplaats.";

  15. in paragraaf 3 worden de woorden "de termijn" vervangen door de woorden "die termijn";

  16. in paragraaf 3 wordt de zinsnede ", behoudens andersluidende bepaling" opgeheven;

  17. er worden een paragraaf 5 en een paragraaf 6 toegevoegd, die luiden als volgt:

    " § 5. De datum van de poststempel geldt als datum van verzending.

    § 6. De Vlaamse Regering kan van dit artikel afwijken door een uitdrukkelijk andersluidende bepaling.".

    Art. 5. In artikel 16.3.1, § 1, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 21 december 2007 en gewijzigd bij het decreet van 23 december 2010, wordt punt 4° vervangen door wat volgt:

    "4° de personeelsleden van een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid die worden aangewezen door het bevoegde orgaan, hierna intergemeentelijke toezichthouders te noemen;".

    Art. 6. In artikel 16.3.4bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 30 april 2009 en gewijzigd bij het decreet van 23 december 2010, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  18. het eerste lid wordt vervangen door wat volgt:

    "De deputaties, de colleges van burgemeester en schepenen en de bevoegde organen, vermeld in artikel 16.3.1, § 1, 4° en 5°, zijn in de volgende gevallen, gehouden tot een meldingsplicht over de aanstelling van toezichthouders als vermeld in artikel 16.3.1, § 1, 2°, 3°, 4° en 5° :

  19. de toezichthouder neemt zijn functie minstens zes maanden niet waar;

  20. de toezichthouder legt zijn functie definitief neer.";

  21. er wordt tussen het eerste en het tweede lid een lid ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "De Vlaamse Regering kan de nadere regels bepalen voor de wijze waarop en de instantie waarbij de melding gedaan moet worden.".

    Art. 7. In titel XVI, hoofdstuk III, afdeling I, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 21 december 2007 en het laatst gewijzigd bij het decreet van 4 mei 2016, wordt het opschrift van onderafdeling II vervangen door wat volgt:

    "Onderafdeling II. Gemeentelijke toezichthouders, intergemeentelijke toezichthouders en toezichthouders van politiezones".

    Art. 8. In artikel 16.3.5 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 21 december 2007, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  22. in het eerste lid worden de woorden "de intergemeentelijke vereniging of" vervangen door de woorden "het intergemeentelijk samenwerkingsverband of de";

  23. het tweede lid wordt vervangen door wat volgt:

    "De intergemeentelijke toezichthouders kunnen alleen toezicht uitoefenen in de gemeenten die behoren tot het intergemeentelijk samenwerkingsverband waardoor ze zijn aangesteld.".

    Art. 9. In artikel 16.3.6 van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 21 december 2007, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  24. het woord "verenigingen" wordt vervangen door het woord "samenwerkingsverbanden";

  25. de zinsnede "of het aantal inrichtingen en de soort ervan, vermeld in het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning" wordt vervangen door de zinsnede ", of het aantal en de soort van hinderlijke inrichtingen, ingedeeld conform de indelingslijst, vermeld in artikel 5.2.1, § 1".

    Art. 10. In artikel 16.3.8, § 2, van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 30 april 2009, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  26. in het eerste lid wordt de zinsnede "wetten en decreten, met inbegrip van de uitvoeringsbesluiten" vervangen door het woord "milieuvoorschriften";

  27. het tweede lid wordt vervangen door wat volgt:

    "De afwijking, vermeld in het eerste lid, geldt ook voor de internationale en Europese milieuvoorschriften waarvan de Vlaamse Regering krachtens artikel 16.1.1 bepaalt dat de bepalingen van titel XVI er ook op van toepassing zijn en die tot de bevoegdheid van de gewestelijke toezichthouders, vermeld in het eerste lid, behoren.".

    Art. 11. In artikel 16.3.9 van hetzelfde decreet, ingevoegd...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT