7 OKTOBER 2022. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend worden verklaard : a) de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2021, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende de organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels; b) de collectieve arbeidsovereenkomst van 12 mei 2022, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2021 betreffende de organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend worden verklaard :

  1. de als bijlage 1 overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2021, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, betreffende de organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels;

  2. de als bijlage 2 overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 12 mei 2022, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot wijziging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2021 betreffende de organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels.

    Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

    Gegeven te Brussel, 7 oktober 2022.

    FILIP

    Van Koningswege :

    De Minister van Werk,

    P.-Y. DERMAGNE

    _______

    Nota

    (1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

    Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

    Bijlage 1

    Paritair Comité voor het bouwbedrijf

    Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2021

    Organisatie van opleidings- en tewerkstellingsstelsels (Overeenkomst geregistreerd op 8 maart 2022 onder het nummer 170940/CO/124)

    TITEL I. - Algemene bepalingen

    HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied, referenties en definities

    Artikel 1. Deze overeenkomst is van toepassing op de werkgevers van de ondernemingen die onder het Paritair Comité voor het bouwbedrijf ressorteren en op de arbeiders die zij tewerkstellen.

    Onder "arbeiders" wordt verstaan : de arbeiders en arbeidsters.

    Art. 2. § 1. Deze overeenkomst organiseert en regelt volgende stelsels ter bevordering van de opleiding en de tewerkstelling :

    - de aanmoedigingsregelingen voor de jongeren;

    - de regeling van de weekdagopleiding;

    - de regeling van de winteropleiding;

    - de regeling van de zaterdag- en avondopleiding;

    - de regeling van de bedrijfsinterne opleidingen met een meester-mentor.

    § 2. Deze overeenkomst bepaalt en organiseert volgende bijkomende initiatieven ter bevordering van de opleiding en de tewerkstelling :

    - de herwaardering van de sectorale opleidingen en de ontwikkeling van specifieke opleidingsprogramma's;

    - de specifieke ondersteuningsmaatregelen voor de inschakeling van de specifieke "risicogroepen";

    - de promotie van de sectorale opleidings- en tewerkstellingsregelingen en de versterking van de acties van Constructiv.

    § 3. Deze overeenkomst belet niet dat andere regelingen of instrumenten ter bevordering van de opleiding en de tewerkstelling worden toegepast door de ondernemingen bedoeld in artikel 1.

    Op voorstel van de regionale oriëntatiegroepen van Constructiv kan het beheerscomité bedoeld in artikel 23 van de statuten van Constructiv bovendien beslissen om instrumenten of initiatieven voor opleiding en tewerkstelling, uitgaand van de gewestelijke of gemeenschapsoverheden, te erkennen als gelijkwaardig met de regelingen bedoeld in artikel 2, § 1.

    HOOFDSTUK II. - Algemene financieringsregels

    Art. 3. § 1. De werking van de opleidings- en tewerkstellingsregelingen, bepaald bij titels III en IV van deze overeenkomst, wordt gewaarborgd door de bijdrage van 0,40 pct. overeenkomstig artikel 8, b) van de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 juni 2016 - Vaststelling van het bedrag van de bijdrage aan het fonds voor bestaanszekerheid Constructiv (registratienummer 134503/CO/124).

    § 2. Een jaarlijkse bijkomende financiering van 300 000 EUR bestemd voor initiatieven inzake sectorale outplacement is vastgesteld voor een periode van 2 jaar die ingaat op 1 januari 2021.

    HOOFDSTUK III. - Promotie van de opleidingscultuur in de ondernemingen

    Art. 4. De bij deze overeenkomst bepaalde regelingen ter bevordering van tewerkstelling en opleiding worden paritair georganiseerd en beheerd.

    Het beheerscomité bedoeld in artikel 23 van de statuten van Constructiv wordt belast met de paritaire evaluatie van de regelingen ter bevordering van tewerkstelling en opleiding die door deze overeenkomst worden georganiseerd.

    Art. 5. De plaatselijke representatieve werkgeversorganisaties krijgen een prioritaire rol toebedeeld bij de promotie van de opleidingscultuur in de ondernemingen bedoeld in artikel 1 en in de bij deze overeenkomst bepaalde opleidings- en tewerkstellingsregelingen.

    Art. 6. § 1. Om gebruik te kunnen maken van de verschillende opleidings- en tewerkstellingsregelingen die door de bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst worden georganiseerd, moet de in artikel 1 bedoelde werkgever de opleidingstabel gebruiken en invullen.

    Wordt met de opleidingstabel gelijkgesteld : de eerste aanvraag om gebruik te kunnen maken van één van de opleidingsstelsels geregeld door deze overeenkomst ingediend door een werkgever bedoeld in artikel 1.

    § 2. Deze opleidingstabel bedoeld in § 1, wordt verspreid door de lokale werkgeversorganisaties. De werkgever bedoeld in artikel 1 die de tabel heeft ingevuld, moet ze terugsturen naar de lokale werkgeversorganisatie, die de opleidingstabel vervolgens overmaakt aan de bevoegde regiomanager van Constructiv.

    § 3. De regiomanager van Constructiv neemt contact op met de werkgever om de opleidingsregelingen aangeduid op de opleidingstabel bedoeld in § 1 op het niveau van de onderneming in werking te stellen en om het opleidingsdossier voor de onderneming samen te stellen.

    Het opleidingsdossier bevat enkel de opleidingstabel bedoeld in § 1 en een kopie van de documenten nodig voor het in werking stellen van de regelingen aangeduid op de opleidingstabel.

    § 4. Naar analogie van artikel 8 van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 9 van 9 maart 1972, raadpleegt de werkgever de syndicale afvaardiging over de toepassingsmodaliteiten in de onderneming van de verschillende opleidingsregelingen aangeduid op de opleidingstabel bedoeld in § 1.

    TITEL II. - Opleiding en tewerkstelling van jongeren

    HOOFDSTUK I. - Sectoraal referentiekader

    Art. 7. Het beheerscomité bedoeld in artikel 23 van de statuten van Constructiv legt het sectoraal referentiekader vast waarin de acties van de regionale oriëntatiegroepen bedoeld in titel V, hoofdstuk II van deze overeenkomst zullen worden ondergebracht om hun strategie te bepalen tegenover de jongeren die een alternerende opleiding volgen georganiseerd door de gemeenschappen en gewesten en erkend op basis van artikel 2, § 3 van deze overeenkomst.

    Art. 8. Om het sectoraal referentiekader te finaliseren, wordt rekening gehouden met de volgende doelstellingen :

    - het verhogen van het aantal deelnemers aan de stelsels van alternerende opleiding ontwikkeld door de gemeenschappen en gewesten en erkend op basis van artikel 2, § 3 van deze overeenkomst;

    - het verhogen van de doorstroming naar de bouwsector van jongeren die met succes aan een alternerend stelsel hebben deelgenomen;

    - een betere afstemming van het alternerend stelsel op de bouwrealiteit;

    - het verbeteren van de kwaliteit van de opleiding;

    - het verminderen van het aantal afhakers in deze alternerende stelsels.

    Art. 9. De in titel V, hoofdstuk II bedoelde regionale oriëntatiegroepen van deze overeenkomst bepalen volledig zelfstandig het denkspoor (de denksporen) waaraan zij de voorkeur geven om de doelstellingen te halen die in het sectoraal referentiekader werden vastgelegd.

    Deze strategie van nieuwe initiatieven op het niveau van de gewesten moet als doel hebben het sectoraal referentiekader in te voeren in samenwerking met de bevoegde regionale overheden. Hiertoe mogen samenwerkingsakkoorden worden gesloten. Hun precieze modaliteiten mogen per gewest verschillen.

    Art. 10. Het beheerscomité bedoeld in artikel 23 van de statuten van Constructiv evalueert jaarlijks de stand van zaken en de invulling van de actieplannen die werden vastgelegd door de regionale oriëntatiegroepen op basis van een omstandig verslag dat elke regionale oriëntatiegroep opstelt.

    HOOFDSTUK II. - Aanmoedigingspremies voor alternerende jongeren

    Art. 11. Een aanmoedigingspremie van 700 EUR wordt door Constructiv toegekend aan de jongere die met succes een door de gemeenschappen en gewesten georganiseerde alternerende opleiding met een minimale duur van ten minste één jaar heeft voltooid, die door het in artikel 23 van de statuten van Constructiv overeenkomstig artikel 2, § 3 van deze overeenkomst bedoelde beheerscomité is erkend, wordt aangeworven in een onderneming bedoeld bij artikel 1 van deze overeenkomst in het kader van een bouwingroeibaanovereenkomst (BIB), zoals bepaald bij hoofdstuk V van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 december 2021 over duurzame beroepsintegratie, herintegratie en opleiding van risicogroepen.

    Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, wordt de premie ten vroegste betaald aan het einde van het eerste kwartaal dat volgt op de aanwerving in het kader van een BIB.

    Art. 12. § 1. Wanneer een door de gemeenschappen en gewesten georganiseerde alternerende opleiding die door het in artikel 23 van de statuten van Constructiv overeenkomstig artikel 2, § 3 van deze overeenkomst bedoelde beheerscomité is erkend, over een duurtijd van twee jaar wordt georganiseerd, dan wordt door Constructiv een aanmoedigingspremie van 400 EUR toegekend aan de jongere die met succes zijn eerste jaar heeft voltooid, op voorwaarde dat hij aan het einde van het eerste kwartaal van zijn tweede opleidingsjaar nog actief is.

    Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, wordt de premie ten vroegste betaald de tweede maand van het eerste trimester dat aansluit op het einde van het eerste opleidingsjaar.

    § 2. Wanneer een jongere die met succes een alternerende opleiding heeft voltooid, die voldoet aan de voorwaarden bepaald bij § 1 van dit artikel, wordt aangeworven in een onderneming bedoeld bij artikel 1 van deze overeenkomst in het kader van een bouwingroeibaanovereenkomst...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT