7 MAART 2017. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot wijziging en coördinatie van het pensioenreglement en het solidariteitsreglement vastgelegd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de arbeiders van de bouwnijverheid (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 10 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot wijziging en coördinatie van het pensioenreglement en het solidariteitsreglement vastgelegd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de arbeiders van de bouwnijverheid.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 7 maart 2017.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het bouwbedrijf

Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 december 2015

Wijziging en coördinatie van het pensioenreglement en het solidariteitsreglement vastgelegd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de arbeiders van de bouwnijverheid (Overeenkomst geregistreerd op 18 maart 2016 onder het nummer 132267/CO/124)

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeiders van de ondernemingen die onder de bevoegdheid van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf ressorteren.

Onder "arbeiders" verstaat men : zowel de arbeiders als de arbeidsters.

Art. 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot doel het pensioenreglement en het solidariteitsreglement te wijzigen en te coördineren, vastgelegd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de arbeiders van de bouwnijverheid (registratienummer : 81550/CO/124) en zoals gewijzigd en gecoördineerd bij later afgesloten collectieve arbeidsovereenkomsten.

Art. 3. De gewijzigde en gecoördineerde reglementen bedoeld bij artikel 2 zijn als bijlage opgenomen bij deze collectieve arbeidsovereenkomst en treden in werking op 1 januari 2016.

Art. 4. Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur en kan slechts opgezegd worden volgens de modaliteiten bepaald in de voormelde collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 7 maart 2017.

De Minister van Werk,

K. PEETERS

Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 december 2015, gesloten in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, tot wijziging en coördinatie van het pensioenreglement en het solidariteitsreglement vastgelegd bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 tot invoering van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de arbeiders van de bouwnijverheid

Pensioenreglement (construo plan)

Inleiding

Artikel 1. Doel en situering :

1.1. Het huidige Pensioenreglement wordt genomen in uitvoering van artikel 6 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006 tot invoering van een "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" voor de arbeiders van de bouwnijverheid, gesloten binnen het Paritair Comité voor het bouwbedrijf, hierna CAO "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" genoemd.

1.2. In toepassing van artikel 10 van de wet van 28 april 2003 (WAP) heeft de CAO "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" een Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel ingevoerd dat twee luiken omvat hernomen in de bijlagen van deze collectieve arbeidsovereenkomst :

- een pensioentoezegging die bepaald is in het huidige Pensioenreglement;

- een solidariteitstoezegging die bepaald is in een Solidariteitsreglement.

1.3. De pensioentoezegging bepaald in het huidige Pensioenreglement is van het type cash balance, die vanaf 1 januari 2007 ingericht wordt en kent een aanvullend pensioen toe ten voordele van de arbeiders tewerkgesteld in de Sector die aan de hierna in artikel 5 bepaalde aansluitingsvoorwaarden voldoen.

Art. 2. Tekst en bijlagen :

2.1. Het Pensioenreglement is opgesteld in het Nederlands en het Frans.

2.2. Daar waar in het Pensioenreglement de mannelijke persoonsvorm gebruikt wordt, wordt hiermee ook de vrouwelijke persoonsvorm bedoeld.

2.3. Alle bijlagen aan dit Pensioenreglement worden geacht er integraal deel van uit te maken.

Art. 3. Inwerkingtreding :

Dit Pensioenreglement treedt in werking op 1 januari 2007.

HOOFDSTUK I. - Definities

Art. 4. Definities :

Voor de toepassing van het Pensioenreglement hebben de begrippen met een hoofletter de betekenis eraan gegeven in dit artikel.

4.1. Aangeslotene : de definitie van Aangeslotene omvat volgende drie categorieën :

Actieve Aangeslotene : de arbeider die de aansluitingsvoorwaarden van artikel 5 van het Pensioenreglement vervult en blijft vervullen;

Passieve Aangeslotene : de Actieve Aangeslotene die, bij zijn uittreding, verworven reserves verkregen heeft en die beslist heeft om zijn verworven reserves in het Pensioenfonds te laten;

Gepensioneerde Aangeslotene : de gewezen Actieve en gewezen Passieve Aangeslotene die een trimestriële rente-uitkering ontvangen in uitvoering van het Pensioenreglement.

4.2. Aanvullend Pensioenkapitaal : het voordeel bepaald in artikel 9.1 van dit Pensioenreglement.

4.2bis. Aanvullende Dotatie : de dotatie zoals bepaald in artikel 6, § 2 van het Pensioenreglement.

4.3. Actuaris : de aangewezen actuaris van het Pensioenfonds.

4.4. Arbeider : een werknemer verbonden krachtens een arbeidsovereenkomst voor arbeiders, zoals bepaald in de toepasselijke wetgeving terzake. Voor alle duidelijkheid wordt gepreciseerd dat personen tewerkgesteld als uitzendkracht, via uitzendarbeid of terbeschikkingstelling, alsook deze tewerkgesteld krachtens een overeenkomst voor studentenarbeid, leerovereenkomst of leerverbintenis, niet beschouwd worden als Arbeiders.

4.5. Begunstige : de perso(o)n(en) die overeenkomstig artikel 12.2 van het Pensioenreglement aanspraak kan/kunnen maken op een Kapitaal-Overlijden in geval van overlijden van een Actieve of Passieve Aangeslotene.

4.6. Buffer : het positief verschil tussen het vermogen van het Pensioenfonds enerzijds en anderzijds (i) de bedragen ingeschreven op de Individuele Rekeningen van de Aangeslotenen en (ii) de Vestigingskapitalen van de Rentegenieters.

4.6bis. CAO SWT : de van kracht zijnde collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de toekenning aan sommige bejaarde arbeiders van een aanvullende vergoeding (werkloosheid met bedrijfstoeslag) ten laste van het "Fonds voor Bestaanszekerheid van de Werklieden uit het Bouwbedrijf" of elke latere collectieve arbeidsovereenkomst die de van kracht zijnde collectieve arbeidsovereenkomst wijzigt en/of verlengt.

4.7. Datum van Betaling : in geval van Pensionering, de datum zoals bepaald in artikel 11.1 van het Pensioenreglement. In geval van overlijden, de datum zoals bepaald in artikel 14.1 van het Pensioenreglement.

4.8. Derde Werkgever : de natuurlijke of rechtspersoon die geen Werkgever is uit de Sector.

4.9. Dotatie(s) : de bijdrage(n) bepaald in artikel 6 van het Pensioenreglement.

4.10. Effectieve Dienstperiode : de periode waarvoor een Dotatie betaald wordt op basis van het "Referteloon van een Effectieve Dienstperiode".

4.11. Gelijkgestelde Periode : de periode bepaald in het Solidariteitsreglement waarvoor een Dotatie betaald wordt op basis van het "Referteloon van een Gelijkgestelde Periode".

4.12. Individuele Rekening : de binnen het Pensioenfonds geopende individuele rekeningen, voor en op naam van elke Actieve Aangeslotene, die gecrediteerd worden met de Dotatie en het Toegewezen Rendement, alsook de binnen het Pensioenfonds geopende individuele rekeningen, voor en op naam van elke Passieve Aangeslotene, die gecrediteerd worden met het Toegewezen Rendement.

4.13. Inrichter : het "Fonds voor Bestaanszekerheid voor de Aanvullende Pensioenen van de Werklieden uit het Bouwbedrijf", opgericht bij collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2006, aangeduid in de CAO "Sociaal Sectoraal Pensioenstelsel" door de representatieve organisaties van het Paritair Comité voor het bouwbedrijf.

4.14. Kind : elk wettig, geadopteerd, gewettigd, erkend of natuurlijk kind van de Aangeslotene.

4.15. Legitimatiekaart : het document opgesteld overeenkomstig de collectieve arbeidsovereenkomsten van toepassing in het Paritair Comité voor het bouwbedrijf dat het overzicht bevat van de Prestaties van de Arbeiders bij één of meerdere Werkgever(s) tijdens een welbepaald refertejaar.

4.16. Normale Pensioenleeftijd : 65 jaar.

4.17. Onthaalstructuur : de verzekering gesloten door de Inrichter voor het beheer van de verworven reserves van de Actieve Aangeslotenen die gekozen hebben om de reserves opgebouwd in de pensioentoezegging van een Derde Werkgever of een inrichter, andere dan de Inrichter, te transfereren naar de pensioeninstelling van hun Werkgever en waarin de individuele voortzetting van Passieve Aangeslotenen beheerd wordt zoals bepaald in artikel 24.

4.18. Kapitaal-Overlijden : het voordeel bepaald in artikel 12.1 van dit Pensioenreglement.

4.19. Partner : is de echtgeno(o)t(e) van de Aangeslotene die niet uit de echt gescheiden is, noch wettelijk van tafel en bed gescheiden is,

of :

de persoon van het andere of van hetzelfde geslacht, niet verwant met de Aangeslotene in de eerste, twee of derde graad met wie de Aangeslotene samenleeft onder de vorm van de wettelijke samenwoning, zoals bedoeld in het Burgerlijk Wetboek (verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd voor de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar zich de gemeenschappelijke woonplaats bevindt).

De Partner van de Actieve of Passieve Aangeslotene moet voldoen aan de hiervoor vermelde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT