7 JUNI 2021. - Besluit houdende veiligheidsmaatregelen VM.CD.2021.01

Rechtsgrond(en)

Dit besluit is gebaseerd op :

-het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, artikel 16.7.1 tot en met 16.7.9;

- het Bosdecreet van 13 juni 1990, artikel 106 en artikel 107bis;

- het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het Natuurbehoud en het Natuurlijk Milieu, artikel 58;

- het ministerieel besluit van 5 maart 2020 betreffende de aanwijzing van gewestelijke toezichthouders, gewestelijke milieuopsporingsambtenaren en gemachtigde ambtenaren bij het Agentschap voor Natuur en Bos overeenkomstig het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid.

Motivering

Dit besluit is gebaseerd op de volgende motieven :

- in diverse natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich momenteel situaties van droogte die zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich brengen. Elk bijkomend risico op brand als gevolg van het maken van vuur of roken in natuur- en bosgebieden moet dan ook dringend vermeden worden. Een bos- of natuurbrand leidt geregeld tot of kan leiden tot de vernietiging van tientallen, soms honderden hectares aan waardevolle natuur. Dit heeft een ernstige impact op het voortbestaan van de aanwezige, vaak ook beschermde habitats en soorten waaronder Europees te beschermen habitats en soorten. Bovendien is het ook erg nadelig voor de andere functies van de natuur- en bosgebieden, waaronder de sociale functie. Om al deze redenen is het noodzakelijk dringend een verbod op het maken van vuur uit te breiden en een rookverbod in te voeren in een brede waaier van bos- en natuurgebieden teneinde het risico op natuur- en bosbranden zo veel mogelijk te beperken;

- de bos- en natuurwetgeving bevat momenteel wel enkele bepalingen die het maken van vuur verbieden, doch slechts in welbepaalde types van gebieden. Deze wetgeving bevat geen expliciet rookverbod. Deze veiligheidsmaatregel wil aanvullend werken.

Juridisch kader

Dit besluit sluit aan bij de volgende regelgeving :

- het Bosdecreet van 13 juni 1990, artikel 20 en artikel 99;

- het decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu, artikel 35, § 1, 8° ;

- het besluit van de Vlaamse Regering van 5 december 2008 betreffende de toegankelijkheid van de bossen en de natuurreservaten.

DE TOEZICHTHOUDENDE AMBTENAAR VAN HET AGENTSCHAP VOOR NATUUR EN BOS BESLUIT :

Artikel 1. Als het risico op...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT