7 JANUARI 2021. - Bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/051 houdende diverse maatregelen met het oog op de tijdelijke opschorting van de belasting op de inrichtingen van toeristisch logies op grond van de gezondheidscrisis van de COVID-19

VERSLAG

AAN DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE REGERING

Ter attentie van de leden van de Regering,

Het voorontwerp van besluit dat aan u ter onderzoek wordt voorgelegd strekt ertoe de exploitanten die actief zijn in de Brusselse sector van het toeristisch verblijf financieel te helpen.

Onder normale omstandigheden zijn de uitbaters van inrichtingen van toeristisch logies onderworpen aan de City Tax, berekend per overnachting, die is voorzien in de ordonnantie van 23 december 2016 betreffende de gewestbelasting op de inrichtingen van toeristisch logies.

Sinds het uitbreken van de gezondheidscrisis als gevolg van het COVID-19-coronavirus, hebben de effecten van deze wereldwijde crisis op de economische activiteit en het toerisme de vraag naar overnachtingen in inrichtingen van toeristisch logies zeer sterk verminderd.

De vermindering van de internationale toeristische verplaatsingen, en in het bijzonder van het zakentoerisme waarvan de Brusselse hotelsector sterk afhankelijk is, heeft een sterke impact gehad op deze sector, die ondanks een zeer lage bezettingsgraad tracht te overleven, terwijl een aanzienlijk aantal inrichtingen van toeristisch logies gedwongen zijn hun activiteiten in het geheel te staken.

Deze sector is op dit moment in groot gevaar en er moeten dringende maatregelen worden genomen om het voortbestaan ervan te waarborgen tot de verhoopte terugkeer naar het niveau van de activiteiten van vóór de gezondheidscrisis.

Eén van de steunmaatregelen aangenomen door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest ten gunste van de bovengenoemde exploitanten bestond erin om bepaalde van hun verplichtingen met betrekking tot de gewestbelasting op de inrichtingen van toeristisch logies op te schorten.

Zo werd de belasting op de inrichtingen van toeristisch logies geschorst van 1 januari 2020 tot en met 30 juni 2020, als gevolg van de goedkeuring van het bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/005 en houdende van 16 april 2020 diverse maatregelen met betrekking tot de belasting op de inrichtingen van toeristisch logies op grond van de gezondheidscrisis van de COVID-19.

Aangezien de situatie niet verbeterde, werden de maatregelen een eerste keer verlengd, van 1 juli tot en met 31 december 2020, zoals bepaald door de ordonnantie van 29 oktober 2020 houdende diverse maatregelen met betrekking tot de belasting op de inrichtingen van toeristisch logies op grond van de gezondheidscrisis van de COVID-19.

De kwetsbare toestand van de sector van het toeristisch logies heeft echter niet het verwachte...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT