7 DECEMBER 2016. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 30 november 2015, gesloten in het Paritair Comité voor het ceramiekbedrijf, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden, met uitzondering van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het ceramiekbedrijf;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 30 november 2015, gesloten in het Paritair Comité voor het ceramiekbedrijf, betreffende de loon- en arbeidsvoorwaarden, met uitzondering van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 7 december 2016.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het ceramiekbedrijf

Collectieve arbeidsovereenkomst van 30 november 2015

Loon- en arbeidsvoorwaarden, met uitzondering van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen (Overeenkomst geregistreerd op 3 maart 2016 onder het nummer 131955/CO/113)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de werknemers van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor het ceramiekbedrijf, met uitzondering van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen.

Met "werknemers" worden de werklieden en de werksters bedoeld.

§ 2. Men bedoeld met "sector faïence" : de ondernemingen van faïence, porselein artikelen, sanitaire artikelen, schuurproducten en ceramisch aardewerk.

Men bedoeld met "sector ceramiek" : de ondernemingen voor ceramiekbekleding en vloertegels.

Men bedoeld met "sector vuurvaste producten": de ondernemingen voor vuurvaste producten.

HOOFDSTUK II. - Indeling van de taken

Art. 2. De taken van de in het artikel 1 bedoelde werknemers worden gerangschikt in vijf categorieën voor het personeel tewerkgesteld in de fabricage en in de verschillende diensten en in drie categorieën voor het geschoold onderhoudspersoneel.

Deze categorieën worden door de volgende algemene criteria bepaald :

A. Fabricage en verschillende diensten

Categorie 1 :

Leertijd van minder dan drie maanden - licht lichamelijk werk.

Categorie 2 :

  1. leertijd van drie tot zes maanden - licht lichamelijk werk of,

  2. leertijd van minder dan drie maanden - normaal lichamelijk werk.

    Categorie 3 :

  3. opleiding van minder dan drie maanden - zwaar lichamelijk werk of,

  4. opleiding van drie tot zes maanden - normaal lichamelijk werk of,

  5. opleiding van meer dan zes maanden - licht lichamelijk werk.

    Categorie 4 :

  6. opleiding van meer dan zes maanden - normaal lichamelijk werk of,

  7. opleiding van drie tot zes maanden - zwaar lichamelijk werk.

    Categorie 5 :

  8. opleiding van meer dan zes maanden - zwaar lichamelijk werk of,

  9. beroepsarbeid waarvoor de vereiste leertijd moet zijn volbracht.

    B. Onderhoud

    Categorie 1 :

    Halfgeschoolde onderhoudsarbeider

    Arbeider met een praktische ervaring en met voldoende kennis om eenvoudige of gespecialiseerde taken uit te voeren.

    Categorie 2 :

    Geschoolde onderhoudsarbeider

    Arbeider met een algemene en technische vorming die overeenstemt met het volledige leerplan van de dagvakscholen met volledig leerplan en aangevuld door een beroepsopleiding in de onderneming. Hij is houder van een einddiploma van technische beroepsopleiding A4, A3, B2 of heeft een beroepsbekwaamheid verworven die met deze opleiding overeenkomt.

    Categorie 3 :

    Bijzonder geschoolde onderhoudsarbeider

    Arbeider die bekwaam is om zeer moeilijke taken, zeer gevarieerd en eventueel heel nieuwe opdrachten volgens plannen, schetsen of onderrichtingen alleen uit te voeren. De perfecte uitvoering van deze taken vereist een grondige beroepskennis die ten minste overeenstemt met de technische beroepsopleiding van het niveau A3 of B2, aangevuld met een beroepservaring van verschillende jaren.

    HOOFDSTUK III. - Minimumlonen

    Art. 3. Op 1 januari 2015 worden de minimum uurlonen en de sectorale loonschalen van de werknemers in een stelsel van achtendertig uren per week als volgt vastgesteld, tegen spilindexcijfer 99,53 van de stabilisatieschijf 97,57 tot 101,51 :

    Voor de werknemers van de sector vuurvaste producten (1).

    Voor de werknemers van de sectoren faïence en ceramiek (2).

    A. Fabricage en verschillende diensten :

    EUR EUR (1) (2)Categorie/Catégorie 1 : 10,0548 10,0548Categorie/Catégorie 2 : 10,1551 10,1551Categorie/Catégorie 3 : 10,3223 10,3223Categorie/Catégorie 4 : 10,7119 11,0554Categorie/Catégorie 5 : 11,0004 11,3517

    B. Onderhoud :

    EUR EUR (1) (2)Categorie/Catégorie 1 : 10,7564 11,4317Categorie/Catégorie 2 : 11,1902 12,0688Categorie/Catégorie 3 : 11,4774 12,7064

    Bij de aanwerving van een werknemer van de sector vuurvaste producten zal het minimumloon dat van categorie 1 zijn : "Fabricage en verschillende diensten", min 0,0992 EUR en het zal slechts van toepassing zijn voor een periode van maximaal 3 maanden.

    Art. 4.

  10. Voor de werknemers van de sector faïence en die per stuk betaald worden, zijn de lonen, bedoeld in artikel 3, de minima van de gemiddelde uurlonen berekend over een periode van één maand.

    Nochtans moeten de werknemers die verschillende taken uitoefenen in de loop van dezelfde maand, voor elk van de taken, minstens worden beloond tegen het minimumloon van elk overeenstemmende categorie, zonder enige vorm van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT