7 APRIL 2023. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 september 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector, betreffende de loonvoorwaarden in uitvoering van het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 5 september 2022, gesloten in het Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector, betreffende de loonvoorwaarden in uitvoering van het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 7 april 2023.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité

voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector

Collectieve arbeidsovereenkomst van 5 september 2022

Loonvoorwaarden in uitvoering van het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord (Overeenkomst geregistreerd op 7 oktober 2022 onder het nummer 175805/CO/331)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is vanaf 1 januari 2022 van toepassing op de werkgevers en werknemers van de organisatoren van kinderopvang voor baby's en peuters die :

- vergund zijn door de bevoegde instelling van de Vlaamse Gemeenschap; én

- gesubsidieerd in toepassing van artikel 8 van het decreet van 20 april 2012 houdende de organisatie van kinderopvang voor baby's en peuters (Belgisch Staatsblad van 15 juni 2012); én

- gesubsidieerd in toepassing van de artikelen 17 of 18 van het besluit van de Vlaamse Regering van 22 november 2013 houdende de subsidies en de eraan gekoppelde voorwaarden voor de realisatie van specifieke dienstverlening door gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters (Belgisch Staatsblad van 13 januari 2014), gewijzigd bij besluit van de Vlaamse Regering van 4 april 2014; én

- ressorteren onder het Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector.

§ 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is eveneens van toepassing op de werkgevers en werknemers van de diensten voor opvanggezinnen van de Vlaamse Gemeenschap die ressorteren onder het Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector.

§ 3. Onder "werknemers" wordt verstaan : het mannelijk en vrouwelijk werklieden- en bediendepersoneel.

HOOFDSTUK II. - Algemeenheden

Art. 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst geeft uitvoering aan luik III sectorale koopkracht- en kwaliteitsmaatregelen, deel I, punt 2.2. en punt 5.1.1.B. van het zesde Vlaams Intersectoraal Akkoord van 30 maart 2021 voor de social/non-profitsectoren voor de periode 2021-2025.

Art. 3. De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst stellen de algemene regelen vast welke van toepassing zijn op de voornoemde werkgevers en werknemers. Zij beogen de minimumlonen te bepalen voor de verschillende functies.

De bepalingen van deze collectieve arbeidsovereenkomst mogen geen afbreuk doen aan de bepalingen en de gebruiken die voor de werknemers gunstiger zijn, daar waar dergelijke toestand bestaat.

HOOFDSTUK III. - Minimumweddeschalen

  1. Algemene beginselen

    Art. 4. § 1. Met ingang van 1 januari 2022 worden de minimumjaarlonen voor de werknemers bepaald overeenkomstig de in bijlage I gevoegde weddeschalen.

    § 2. Om de overeenstemmende brutomaandlonen te bepalen, moeten de geïndexeerde baremieke bruto-jaarlonen gedeeld worden door twaalf.

    § 3. Voor de verdere berekeningsmodaliteiten van het bruto maand- en het bruto uurloon wordt verwezen naar het bepaalde onder artikel 7 aangaande de koppeling van de lonen en wedden aan het indexcijfer van de consumptieprijzen.

  2. Toekenning van loonbarema's

    Art. 5. Voor de werknemers worden de loonbarema's per functie vastgesteld overeenkomstig de hierna opgenomen tabellen.

    Onder "dienstanciënniteit" wordt verstaan : de anciënniteit berekend op basis van de werkelijke diensten die zonder vrijwillige onderbreking werden verricht in de sector kinderdagopvang en diensten voor opvanggezinnen.

    Zij vermelden eveneens de minimale toegangsvereisten waaraan moet voldaan worden om een bepaalde functie te kunnen uitoefenen.

    Fonction Barème Conditionsminimales d'accès Functie Barema Minimaletoegangsvereisten personnel d'accompagnement classe 3 B3 certificat de fin d'études de :l'enseignement secondaire inférieurl'enseignement secondaire supérieur professionnel begeleidend personeelklasse 3 B3 eindgetuigschrift van het :lager secundair onderwijshoger secundair beroepsonderwijs personnel d'accompagnement classe 2B B2b certificat de fin d'études de :l'enseignement secondaire supérieur professionnel à finalité spécifique en sciences humainesl'enseignement secondaire supérieur begeleidend personeelklasse 2B B2b eindgetuigschrift van het :hoger secundair beroepsonderwijs met specifieke oriëntatie in de menswetenschappelijke richtinghoger secundair onderwijs le personnel d'accompagnement de classe 3, en service au 1er décembre 1991, après 10 ans d'ancienneté de service dans la fonction het begeleidend personeel klasse 3, in dienst op 1 december 1991, na 10 jaar anciënniteit in die functie personnel d'accompagnement classe 2A B2a certificat de fin d'études de :l'enseignement secondaire supérieur à finalité pédagogique, sociale, paramédicale ou artistiquel'enseignement secondaire supérieur professionnel avec orientation spécifique de puériculturele personnel d'accompagnement de classe 2B passe, après 10 ans d'ancienneté de service dans la fonction, au barème B2abegeleidend personeelklasse 2A B2a eindgetuigschrift van :hoger secundaire onderwijs met pedagogische, sociale, paramedische of artistieke oriëntatiehoger secundaire beroepsonderwijs met specifieke oriëntatie van kinderverzorg(st)erbegeleidend personeel klasse 2B gaat, na 10 jaar dienstanciënniteit in die functie, over naar barema B2a personnel d'accompagnement classe 1 B1c enseignement supérieur à finalité sociale, orthopédagogique, pédagogique, psychologique, paramédicale...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT