7 APRIL 2023. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 maart 2022, gesloten in het Paritair Subcomité voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven, betreffende de maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 21 maart 2022, gesloten in het Paritair Subcomité voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven, betreffende de maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 7 april 2023.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

P.-Y. DERMAGNE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven

Collectieve arbeidsovereenkomst van 21 maart 2022

Maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de Vlaamse sector van de beschutte werkplaatsen, de sociale werkplaatsen en de maatwerkbedrijven (Overeenkomst geregistreerd op 15 juli 2022 onder het nummer 174142/CO/327.01)

HOOFDSTUK I. - Juridisch kader

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten overeenkomstig de bepalingen van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités en in toepassing van het koninklijk besluit van 18 juli 2002 houdende maatregelen met het oog op de bevordering van de tewerkstelling in de non-profitsector.

HOOFDSTUK II. - Toepassingsgebied

Art. 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers van de maatwerkbedrijven, erkend door het Departement Werk en Sociale Economie.

HOOFDSTUK III. - Definities

Art. 3. § 1. Onder "werknemers" worden zowel de mannelijke als vrouwelijke werknemers, zowel de arbeiders als de bedienden, zowel doelgroepwerknemers als andere werknemers, verstaan.

§ 2. Onder "partijen" worden de werkgevers- en vakorganisaties verstaan die deze collectieve arbeidsovereenkomst hebben ondertekend.

§ 3. Onder "beperkt comité" wordt het comité verstaan dat bestaat uit de woordvoerders, of hun afgevaardigden, van de ondertekenende organisaties.

§ 4. Onder "Sociaal Maribelfonds" verstaat men : het fonds dat opgericht werd op basis van de wet van 7 januari 1958 betreffende de fondsen voor bestaanszekerheid en aan welk het beheer van de gemutualiseerde opbrengst van de bijdragevermindering wordt toegekend volgens de modaliteiten bepaald in het koninklijk besluit van 18 juli 2002.

HOOFDSTUK IV. - Vermindering van de werkgeversbijdragen voor de sociale zekerheid

Art. 4. § 1. De collectieve arbeidsovereenkomst treedt in de plaats van de collectieve arbeidsovereenkomst houdende maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen van 17 september 2019 (registratienummer 154949/CO/327.01).

§ 2. De collectieve arbeidsovereenkomst blijft automatisch van toepassing op alle reeds toegekende subsidiëringen, zijnde Sociale Maribel IV ronde 1 en 2, sociale Maribel V en VI, zoals opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst houdende maatregelen ter bevordering van de tewerkstelling in de beschutte werkplaatsen van 17 september 2019 (registratienummer 154949/CO/327.01).

Art. 5. In het geval van een nettotoename van de tewerkstelling en van een toename van het totale arbeidsvolume, kan de sector een vermindering genieten van de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid, zoals bepaald in het koninklijk besluit van 18 juli 2002.

Art. 6. § 1. De vermindering van de werkgeversbijdragen waarvan sprake in artikel 5, is vastgesteld in artikel 2bis van het koninklijk besluit van 18 juli 2002.

§ 2. In afwijking van § 1...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT