6 SEPTEMBER 2018. - Ministerieel besluit betreffende de validering van de rapporteringsgegevens en de conformiteitsverklaring van de wettelijke verplichtingen betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur

DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW,

Gelet op het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, artikel 22 en 32;

Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, artikel 5.2.5.4, § 3, toegevoegd bij het besluit van de Vlaamse Regering van 22 december 2017;

Gelet op de adviesaanvraag binnen dertig dagen, verlengd met vijftien dagen, die op 28 juni 2018 bij de Raad van State is ingediend, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Overwegende dat het advies niet is meegedeeld binnen die termijn;

Gelet op artikel 84, § 4, tweede lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973,

Besluit :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepalingen

Artikel 1. Dit besluit is van toepassing op al wie overeenkomstig artikel 5.2.5.4, § 2, van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) gegevens betreffende het beheer van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (EEA) moet rapporteren.

Art. 2. De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van de rapporteringsplichtigen, aangesloten bij of werkend in opdracht van een beheersorganisme of een producent met een individueel afvalpreventie- en afvalbeheerplan, gebeurt in opdracht en op initiatief van dit beheersorganisme of deze producent. De opdrachtgever kan de validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen uitbreiden om na te gaan of contractuele voorwaarden aangaande omgang met en rapportering van afgedankte EEA gerespecteerd worden.

Art. 3. De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een rapporteringsplichtige als vermeld in artikel 1, zijnde een andere dan vermeld in artikel 2, gebeurt op eigen initiatief van deze rapporteringsplichtige.

Een eerste validering en controle op de conformiteit, vermeld in het eerste lid, vindt plaats binnen het jaar na het starten van de activiteiten, of binnen het jaar na inwerkingtreding van dit besluit.

De volgende valideringen en controles op de conformiteit gebeuren met de volgende frequentie :

  1. om de vier jaar voor hergebruikcentra, inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars, kennisgevers en bedrijven vergund voor op- en overslag;

  2. om de twee jaar voor verwerkers.

    HOOFDSTUK 2. - Voorwaarden voor de onafhankelijke keuringsinstelling

    Art. 4. De kwalificatievereisten van de inspecteurs worden bepaald in functie van de actor die geïnspecteerd moet worden.

    Voor de controle van alle actoren, met uitzondering van de verwerkers, moeten inspecteurs minimaal over de volgende kwalificaties beschikken :

  3. opleidingsniveau van Bachelor;

  4. kennis over de wetgeving inzake afgedankte EEA, hergebruik van afgedankte EEA en over de wetgeving inzake het nationaal en internationaal transport van afvalstoffen.

    Voor de controle van de verwerkers moeten inspecteurs bijkomend over de volgende kwalificaties beschikken :

  5. opleidingsniveau van Master, of vergelijkbaar door aantoonbare ervaring;

  6. kennis over de verwerkingsmethodes van afgedankte EEA waaronder minimaal :

    1. depollutietechnieken;

    2. shredderinstallaties;

    3. scheidingstechnieken van geshredderd afgedankt EEA in materiaalstromen;

    4. recyclagemogelijkheden van materiaalstromen voortkomend uit afgedankt EEA;

  7. ervaring met controles of audits bij afvalverwerkende bedrijven, met name minimum 3 controles of audits bij afvalverwerkende bedrijven uitgevoerd hebben tijdens de laatste 3 jaar.

    Art. 5. De keuringsinstelling spreekt met de actor af welke documenten hen op voorhand worden bezorgd, en welke documenten ter plekke zullen toegankelijk zijn. Een niet limitatieve lijst van mogelijke documenten is opgenomen in bijlage 1.

    Art. 6. Naast een administratieve controle omvat elke controle ook een visuele controle.

    Art. 7. De onafhankelijke keuringsinstelling stelt de OVAM op de hoogte van de geplande keuringen. De OVAM kan altijd het initiatief nemen een keuring, al dan niet vooraf aangekondigd, bij te wonen. De OVAM en de keuringsinstellingen kunnen op eenvoudig verzoek met elkaar overleggen om de uitvoering van de controles te optimaliseren.

    HOOFDSTUK 3. - Voorwaarden voor de validering en de conformiteitsverklaring

    Art. 8. De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar van afgedankte EEA gebeurt volgens de checklijst opgenomen in bijlage 2.

    Art. 9. De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een inrichting of inzamelpunt vergund voor het opslaan en/of sorteren van afgedankte EEA gebeurt volgens de checklijst opgenomen in bijlage 3.

    Art. 10. De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een hergebruikcentrum voor afgedankte EEA gebeurt volgens de checklijst opgenomen in bijlage 4.

    Art. 11. De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een verwerker van afgedankte EEA omvat naast de verplichtingen van onderafdeling 3.3 van het VLAREMA ook de checklijst opgenomen in bijlage 5.

    Art. 12. De validering van de gerapporteerde gegevens en de controle op de conformiteit aan de wettelijke verplichtingen van een kennisgever van afgedankte EEA gebeurt volgens de checklijst opgenomen in bijlage 6.

    HOOFDSTUK 4. - Rapportering door de onafhankelijke keuringsinstelling

    Art. 13. Naar aanleiding van elke controle stelt de keuringsinstelling een rapport op over de gehanteerde methodes van controle, monsterneming, peiling, analyse en controle, alsmede over de aard van de gecontroleerde gegevens.

    Naar aanleiding van een controle bij een actor uit het inzamel- en verwerkingsnetwerk formuleert het rapport, vermeld in het eerste lid, een gemotiveerde opinie betreffende de al dan niet correcte uitvoering van de inzamel-, ophaal- en/of verwerkingsactiviteiten. Het controlerapport omvat minimaal de volgende elementen :

  8. een beschrijving van...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT