6 MEI 2019. - Decreet houdende maatregelen inzake onderwijs - 2019

Het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap heeft aangenomen en Wij, Regering, bekrachtigen hetgeen volgt:

HOOFDSTUK 1 - Wijziging van het koninklijk besluit van 1 juli 1957 houdende algemene regeling van de studiën in het secundair technisch onderwijs

Artikel 1. Artikel 28 van het koninklijk besluit van 1 juli 1957 houdende algemene regeling van de studiën in het secundair technisch onderwijs, vervangen bij het programmadecreet 1998 van 29 juni 1998, wordt aangevuld met een derde en een vierde lid, luidende:

In afwijking van het tweede lid mag een leerling die in het zesde jaar van het algemeen of technisch secundair onderwijs of in het zevende jaar van het secundair beroepsonderwijs ingeschreven is, zich laten inschrijven voor taalcursussen verstrekt in de voortgezette schoolopleiding.

In afwijking van het tweede en het derde lid mag een aan de deeltijdse leerplicht onderworpen leerling die tevoren regelmatig ingeschreven was voor een taalklas van een secundaire school, zich laten inschrijven voor taalcurssusen Duits of Frans verstrekt in de voortgezette schoolopleiding.

HOOFDSTUK 2 - Wijziging van het koninklijk besluit van 15 april 1958 houdende bezoldigingsregeling van het onderwijzend, wetenschappelijk en daarmee gelijkgesteld personeel van het ministerie van openbaar onderwijs

Art. 2. Artikel 17, § 4.1, eerste lid, van het koninklijk besluit van 15 april 1958 houdende bezoldigingsregeling van het onderwijzend, wetenschappelijk en daarmee gelijkgesteld personeel van het Ministerie van Openbaar Onderwijs, ingevoegd bij het decreet van 26 juni 2017, wordt aangevuld met de volgende zin:

"Er wordt ook rekening gehouden met effectieve diensten die verricht werden in de overheidssector van een staat die niet tot de Europese Unie behoort."

HOOFDSTUK 3 - Wijziging van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving

Art. 3. In artikel 24, § 2, tweede lid, 3°, van de wet van 29 mei 1959 tot wijziging van sommige bepalingen van de onderwijswetgeving, vervangen bij het decreet van 25 juni 2012, worden de woorden "en het adviespunt voor schoolontwikkeling" vervangen door de woorden ", het adviespunt voor schoolontwikkeling en het adviespunt voor inclusie en integratie in het onderwijs;".

HOOFDSTUK 4 - Wijziging van het koninklijk besluit van 19 juni 1967 tot vaststelling van de bekwaamheidsbewijzen vereist van de kandidaten voor de wervingsambten van het administratief personeel en van het meesters-, vak- en dienstpersoneel van de Rijksinrichtingen voor kleuter-, lager, gespecialiseerd, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs

Art. 4. In het opschrift van het koninklijk besluit van 19 juni 1967 tot vaststelling van de bekwaamheidsbewijzen vereist van de kandidaten voor de wervingsambten van het administratief personeel en van het meesters-, vak- en dienstpersoneel van de Rijksinrichtingen voor kleuter-, lager, gespecialiseerd, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs, gewijzigd bij het decreet van 11 mei 2009, worden de woorden "kandidaten voor de wervingsambten" vervangen door het woord "leden".

Art. 5. In artikel 1 van hetzelfde koninklijk besluit, laatstelijk gewijzigd bij het decreet van 18 juni 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. in de inleidende zin van het eerste lid worden de woorden "kandidaten voor de wervingsambten die mogen uitgeoefend worden door de" opgeheven;

  2. in het eerste lid worden de bepalingen onder 1° en 3° opgeheven;

  3. in het eerste lid, 2°, worden de woorden "Voor de ambten van klerk, van klerk-typist(e) of van klerk-stenotypiste: " vervangen door de woorden "Voor de ambten van klerk of van klerk-typist(e): ";

  4. in het eerste lid, bepaling onder 2bis, b), vervangen bij het decreet van 18 juni 2018, worden de woorden "in de studierichting Secretariaat" opgeheven;

  5. in het eerste lid wordt de bepaling onder 2bis, c), vervangen bij het decreet van 18 juni 2018, opgeheven;

  6. in het eerste lid, bepaling onder 2bis, d), worden de woorden "het hoger onderwijs van het korte type, van het hoger technisch secundair onderwijs of van het hoger secundair beroepsonderwijs" vervangen door de woorden "het hoger onderwijs van het korte type of van het hoger technisch secundair onderwijs" en worden de woorden ". Gaat het om het eindgetuigschrift van het hoger secundair onderwijs, dan wordt het aangevuld met vijf jaar nuttige beroepservaring in het kader van een beroepsactiviteit die verband houdt met het ambt van hoofdsecretaris, waarbij deeltijdse prestaties in verhouding tot een voltijdse betrekking worden aangerekend" opgeheven;

  7. het eerste lid, 2°quater, ingevoegd bij het decreet van 23 juni 2010, wordt opgeheven;

  8. het tweede lid, ingevoegd bij het besluit van de Regering van 4 juni 1998 en gewijzigd bij het besluit van de Regering van 6 december 2007, wordt vervangen als volgt:

    "De in een lidstaat van de Europese Unie uitgereikte studiegetuigschriften worden als vereiste bekwaamheidsbewijzen beschouwd, wanneer ze van een door de Regering uitgereikt conformiteitsattest of van een door de Regering uitgereikte erkenning vergezeld zijn."

    Art. 6. In artikel 2 van hetzelfde koninklijk besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  9. in de inleidende zin van het eerste lid worden de woorden "kandidaten voor de wervingsambten die mogen uitgeoefend worden door de" opgeheven;

  10. het tweede lid, ingevoegd bij het besluit van de Regering van 4 juni 1998 en gewijzigd bij het besluit van de Regering van 6 december 2007, wordt vervangen als volgt:

    "De in een lidstaat van de Europese Unie uitgereikte studiegetuigschriften worden als vereiste bekwaamheidsbewijzen beschouwd, wanneer ze van een door de Regering uitgereikt conformiteitsattest of van een door de Regering uitgereikte erkenning vergezeld zijn."

    HOOFDSTUK 5 - Wijziging van het koninklijk besluit van 2 oktober 1968 tot vaststelling en rangschikking van de ambten der leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel, van het opvoedend hulppersoneel, van het paramedisch en psychosociaal personeel bij de inrichtingen voor kleuteronderwijs, lager, gespecialiseerd, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs van de Staat, en van de ambten der leden van de inspectiedienst belast met het toezicht op deze inrichtingen

    Art. 7. In het opschrift van het koninklijk besluit van 2 oktober 1968 tot vaststelling en rangschikking van de ambten der leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel, van het opvoedend hulppersoneel, van het paramedisch en psychosociaal personeel bij de inrichtingen voor kleuteronderwijs, lager, gespecialiseerd, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs van de Staat, en van de ambten der leden van de inspectiedienst belast met het toezicht op deze inrichtingen, gewijzigd bij het decreet van 11 mei 2009, worden de woorden "psychosociaal personeel" vervangen door de woorden "psychosociaal personeel, alsook administratief personeel".

    Art. 8. In artikel 6 van hetzelfde koninklijk besluit, laatstelijk gewijzigd bij het decreet van 18 juni 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  11. de bepaling onder C), b), 13°, wordt opgeheven;

  12. in de bepaling onder C), b), wordt een bepaling onder 14ter ingevoegd, luidende:

    14ter. pedagogische coördinator voor inclusieve scholen

  13. de bepaling onder D), b), 13), wordt opgeheven;

  14. in de bepaling onder Dbis), b), 3°, wordt de punt vervangen door een kommapunt en wordt een bepaling onder 4° ingevoegd:

    4° werkmeester.

  15. in de bepaling onder E), a), worden de bepalingen onder 10ter en 10quinquies opgeheven;

  16. in de bepaling onder E), b), worden de bepalingen onder 16° en 17°, opgeheven bij het decreet van 27 juni 2005, hersteld als volgt:

    16° lasthebber voor onderzoek

    17° externe evaluator

    Art. 9. In artikel 8, b), van hetzelfde koninklijk besluit worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  17. in de bepaling onder 8° wordt de punt op het einde van de zin vervangen door een kommapunt;

  18. er wordt een bepaling onder 9° ingevoegd, luidende:

    9° paramedische coördinator voor inclusieve scholen.

    Art. 10. Artikel 9.1, a), 3°, van hetzelfde koninklijk besluit, ingevoegd bij het decreet van 24 juni 2013 en opgeheven bij het decreet van 31 maart 2014, wordt hersteld als volgt:

    3° adviseur voor schoolpsychologie.

    Art. 11. In artikel 10, eerste lid, van hetzelfde koninklijk besluit, gewijzigd bij de decreten van 25 juni 2012 en 24 juni 2013, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  19. de bepaling onder 1° wordt vervangen als volgt:

    1° hoofd van de onderwijsinspectie, van het adviespunt voor schoolontwikkeling en van het adviespunt voor inclusie en integratie in het onderwijs;

  20. er wordt een bepaling onder 2quinquies ingevoegd, luidende:

    2quinquies. adjunct voor inclusie en integratie;

    Art. 12. In hetzelfde koninklijk besluit, laatstelijk gewijzigd bij het decreet van 25 juni 2018, wordt een hoofdstuk III.1 ingevoegd, dat artikel 10.1 omvat, luidende:

    Hoofdstuk III.1 - Ambten van het administratief personeel

    Art. 13. In hoofdstuk III.1 van hetzelfde koninklijk besluit wordt een artikel 10.1 ingevoegd, luidende:

    "Art. 10.1 - De ambten die de leden van het administratief personeel mogen uitoefenen, worden hierna vastgesteld:

    1. Wervingsambten

  21. klerk;

  22. klerk-typist;

  23. rekenkundig correspondent;

  24. hoofdsecretaris;

  25. administratief secretaris;

  26. netwerktechnicus;

    1. Selectieambten

  27. administratief hoofdsecretaris;

  28. adjunct."

    HOOFDSTUK 6 - Wijziging van het koninklijk besluit van 22 maart 1969 tot vaststelling van het statuut van de leden van het bestuurs- en onderwijzend personeel, van het opvoedend hulppersoneel, van het paramedisch en psychosociaal personeel der inrichtingen voor kleuter-, lager, gespecialiseerd, middelbaar, technisch, kunst- en normaalonderwijs van de Staat, alsmede der internaten die van deze inrichtingen afhangen en van de leden van de inspectiedienst die belast is met het toezicht op deze inrichtingen

    Art. 14. Het opschrift van het koninklijk besluit van 22 maart 1969 tot...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT