6 MAART 2020. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2018, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, tot wijziging van het sectorplan voor een aanvullend pensioen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2018, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, tot wijziging van het sectorplan voor een aanvullend pensioen.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 6 maart 2020.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

N. MUYLLE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf

Collectieve arbeidsovereenkomst van 27 september 2018

Wijziging van het sectorplan voor een aanvullend pensioen (Overeenkomst geregistreerd op 11 december 2018 onder het nummer 149467/CO/304)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de ondernemingen, organisaties en instellingen ("werkgevers") en de werknemers van de ondernemingen, organisaties en instellingen, die ressorteren onder het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304) en die aan één van de volgende voorwaarden voldoen :

- een rechtspersoon zijn met maatschappelijke zetel in het Vlaamse Gewest;

- een rechtspersoon zijn met maatschappelijke zetel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en ingeschreven zijn bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid op de Nederlandse taalrol.

§ 2. Onder "werknemers" wordt verstaan : de mannelijke en vrouwelijke werknemers.

HOOFDSTUK II. - Voorwerp

Art. 2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft tot doel, conform artikel 8 van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid (WAP), een sectorale pensioentoezegging ("sectorplan") in te voeren en dit vanaf 1 januari 2006.

Vanaf 1 januari 2006 werd de sectorale pensioentoezegging ingevoerd voor de ondernemingen, organisaties of instellingen en hun werknemers, die ressorteren onder het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304) voor zover ze niet ressorteren onder de toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst Muziek, bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 juli 2005, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304), houdende invoering van een sectorplan voor een aanvullend pensioen (registratienummer 77419/CO/304).

Vanaf 1 januari 2007 werd de sectorale pensioentoezegging uitgebreid tot alle ondernemingen, organisaties of instellingen en hun werknemers, die ressorteren onder het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304) en die ressorteren onder de toepassing van de collectieve arbeidsovereenkomst Muziek, en werd het bestaande pensioenreglement vervangen door het pensioenreglement in bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 28 september 2006, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304), houdende wijziging van een sectorplan voor een aanvullend pensioen (registratienummer 80946/CO/304).

Vanaf 1 januari 2009 werd de sectorale pensioentoezegging uitgebreid met een aanvullend pensioen voor artiesten en werd het bestaande pensioenreglement vervangen door het pensioenreglement in bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2008, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304), houdende wijziging van een sectorplan voor een aanvullend pensioen (registratienummer 89628/CO/304).

Vanaf 1 januari 2009 werd het bestaande pensioenreglement vervangen door het pensioenreglement in bijlage bij de collectieve arbeidsovereenkomst van 3 december 2008, gesloten in het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf (PC 304), houdende wijziging van een sectorplan voor een aanvullend pensioen (registratienummer 91037/CO/304).

Vanaf 1 januari 2018 wordt het bestaande pensioenreglement vervangen door het pensioenreglement in bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst, met dien verstande dat de wijzigingen, die deze collectieve arbeidsovereenkomst aanbrengt aan het pensioenreglement ingevolge de wet van 18 december 2015 tot waarborging van de duurzaamheid en het sociale karakter van de aanvullende pensioenen en tot versterking van het aanvullende karakter ten opzichte van de rustpensioenen, in werking zijn getreden op 1 januari 2016.

HOOFDSTUK III. - Doelstelling

Art. 3. § 1. Het doel van deze collectieve arbeidsovereenkomst is voor elke werknemers bedoeld in artikel 1 een aanvullend pensioen te voorzien, dat gefinancierd wordt door een jaarlijkse bijdrage van de werkgever van 1,5 pct. (inclusief taksen, RSZ en innings- en beheerskosten) van zijn bruto jaarwedde in een pensioenstelsel zonder gewaarborgd rendement. Onder "bruto jaarwedde" wordt begrepen : de aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid aangegeven bruto jaarwedden van de voormelde werknemers, waarop RSZ-bijdragen door de werkgever verschuldigd zijn.

§ 2. Aanvullend wordt voor de werknemers bedoeld in artikel 1, die artiest (onder "artiest" wordt begrepen : de werknemers gekend onder kengetallen RSZ 46 en 47) zijn, voorzien in een eventuele verhoging van hun aanvullend pensioen met betrekking tot hun prestaties als artiest bij een werkgever in de zin van artikel 1, die door de Vlaamse Overheid wordt erkend en gesubsidieerd. Het betreft die werkgevers, die erkend en gesubsidieerd worden op basis van één van de volgende decreten en/of reglementeringen :

- Kunstendecreet;

- De nominatim organisaties in de uitgavenbegroting voor Beleidsdomein Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap;

- Circusdecreet;

- De organisaties die personeelsleden tewerkstellen in een geregulariseerd DAC-statuut behorende tot Beleidsdomein Cultuur;

- Decreet van 20 januari 2012 houdende een vernieuwd jeugd- en kinderrechtenbeleid;

- Het transitiereglement;

- De continuering van provinciale subsidies;

- Het decreet houdende flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport (participatiedecreet);

- Organisaties die structurele ondersteuning krijgen via het Vlaams Audiovisueel Fonds.

De jaarlijkse aanvullende premie ter financiering hiervan is afhankelijk van en zal voortvloeien uit een door de Vlaamse overheid hiertoe ter beschikking gesteld budget, dat wordt verdeeld over alle betroken artiesten volgens de verdeelsleutels opgenomen in artikel 6.1.3. van het groepsverzekeringsreglement nr. 5406 door de inrichter bij Ethias onderschreven (zie bijlage 1 bij deze collectieve arbeidsovereenkomst). Deze jaarlijkse aanvullende premie heeft een voorwaardelijk karakter, in die zin dat indien voor een bepaald jaar geen budget ter beschikking wordt gesteld door de Vlaamse overheid, deze aanvullende premie komt te vervallen voor dat betrokken jaar.

HOOFDSTUK IV. - Aanduiding van de inrichter en de pensioeninstelling

Art. 4. Teneinde deze doelstelling te bereiken, wordt het sectorplan voor het aanvullend pensioen, zoals initieel werd ingevoerd vanaf 1 januari 2006 en laatst gewijzigd met ingang van 1 januari 2009, met ingang van 1 januari 2018 gewijzigd, met dien verstande dat de wijzigingen, die deze collectieve arbeidsovereenkomst aanbrengt aan het pensioenreglement ingevolge de wet van 18 december 2015, in werking zijn getreden op 1 januari 2016.

Het "Sociaal Fonds voor de podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap" (opgericht bij collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2000 van het Paritair Comité voor het vermakelijkheidsbedrijf, registratienummer 58168/CO/304) wordt aangeduid als inrichter van dit sectorplan.

Als pensioeninstelling die dit sectorplan moet beheren en uitvoeren werd aangeduid : Ethias n.v., toegelaten onder het nr. 0916 voor de beoefening van de verzekeringstakken Niet-Leven, de levensverzekeringen, de bruidsschat- en geboorteverzekeringen (koninklijk besluit van 4 en 13 juli 1979, Belgisch Staatsblad van 14 juli 1979) alsook de kapitalisatieverrichtingen (beslissing CBFA van 9 januari 2007, Belgisch Staatsblad van 16 januari 2007), RPR Luik btw BE 0404.484.654, met maatschappelijke zetel te 4000 Luik, Rue des Croisiers 24, met zetel voor Vlaanderen te 3500 Hasselt, Prins-Bisschopssingel 73. De Pensioeninstelling zal hierna "Ethias" genoemd worden.

De beheersregels van dit sectorplan worden vastgelegd in het pensioenreglement dat wordt opgenomen als bijlage 1 bij deze collectieve arbeidsovereenkomst en waarvan het integraal deel uitmaakt.

HOOFDSTUK V. - Bijdrage

Art. 5. § 1. De jaarlijkse bruto bijdrage aan het sectorplan voor aanvullend pensioen bedraagt 1,5 pct. van de aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid aangegeven bruto jaarwedden van de werknemer.

§ 2. Elke werkgever die onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst valt, is deze bijdrage aan het sectorplan verschuldigd. De Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid staat in voor de inning van deze bijdrage en maakt deze vervolgens over aan de inrichter conform de tussen de inrichter en de Rijksdienst voor de Sociale Zekerheid gemaakte afspraken. De inrichter zal deze bijdragen doorstorten aan Ethias volgens de termijnen en de modaliteiten voorzien in artikel 6 van het pensioenreglement.

§ 3. Alle parafiscale lasten alsook de inningskosten RSZ en de beheerskosten op deze bijdrage zijn begrepen in deze bijdrage en vallen ook ten laste van de werkgevers.

§ 4. Voor de artiesten (kengetallen RSZ 46 en 47) tewerkgesteld bij een werkgever, die valt onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst, en die door de Vlaamse overheid wordt erkend en gesubsidieerd, zoals...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT