6 MAART 2020. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 4 april 2014 betreffende de verificatie van het regelmatig aanwezig zijn van motorvoertuigen met als doel de vervanging van het vignet 705 door een elektronisch signaal

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit waarvan wij de eer hebben het ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen heeft als doel het vignet 705 te moderniseren door het te vervangen door een elektronisch signaal.

De wettelijke waarde van de eerder uitgereikte vignetten 705 kan bij de inwerkingtreding behouden blijven en bij diefstal of verlies worden ze door een elektronisch signaal vervangen.

Het papieren vignet 705 is zeer tijdrovend, zowel voor de administratie als voor de aanvragers en bovendien niet milieuvriendelijk. Het snelle gebruik van het elektronisch signaal heeft dan ook vele voordelen.

In dit besluit worden ook de verwijzingen naar relevante Europese wetsbepalingen inzake de douanestatus van Uniegoederen van voertuigen bijgewerkt.

Artikel 1 van het koninklijk besluit van 4 april 2014 wordt aangevuld met een lid waarin de al dan niet elektronische voorlegging van de daarin al bedoelde documenten uitdrukkelijk wordt opgelegd om een van de vrijstellingen bedoeld in de artikelen 19/7 tot 19/9 van de algemene wet van 18 juli 1977 inzake douane en accijnzen of in artikel 42, § 3, met uitzondering van punt 9 van het Btw-Wetboek te bekomen.

Deze nieuwe bepaling heeft als doel de Schatkist te vrijwaren.

Omwille van de vertraging bij de publicatie van dit besluit na de val van de regering, bevat zij een bepaling met terugwerkende kracht tot 4 februari 2019 om de wettigheid van de vignetten die bij het nieuwe systeem worden afgegeven, te waarborgen.

Tot slot houdt onderhavig ontwerp rekening met de opmerkingen die de Raad van State in zijn advies nr. 66.522/1/V van 19 september 2019 heeft gemaakt, behalve wat betreft punt 6.

Het werd niet nodig geacht advies in te winnen van de Gegevensbeschermingsautoriteit gezien het ontwerp van onderhavig besluit niet handelt over persoonlijke gegevens.

Wij hebben de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaars,

De Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën,

  1. DE CROO

    De Minister van Mobiliteit,

    Fr. BELLOT

    6 MAART 2020. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 4 april 2014 betreffende de verificatie van het regelmatig aanwezig zijn van motorvoertuigen met als doel de vervanging van het vignet 705 door een elektronisch signaal

    FILIP, Koning der Belgen,

    Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

    Gelet op de algemene wet inzake douane en accijnzen, gecoördineerd op 18 juli 1977, artikel 204, §§ 1, 2 en 6...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT