6 JULI 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 december 2013 tot vaststelling van de diensten bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen waar de uitoefening van een functie afhankelijk wordt gesteld van een veiligheidsverificatie

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb ter ondertekening aan Uwe Majesteit voor te leggen, beoogt enkele wijzigingen van het koninklijk besluit van 15 december 2013 tot vaststelling van de diensten bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen waar de uitoefening van een functie afhankelijk wordt gesteld van een veiligheidsverificatie.

De wijzigingen houden in:

  1. een uitbreiding van het aantal functies waarvoor aan de Nationale Veiligheidsoverheid zal worden gevraagd om de kandidaten aan een veiligheidsverificatie te onderwerpen;

  2. de uitdrukkelijk vermelding in de regelgeving dat een ambtenaar moet worden gehoord alvorens hij, eventueel, wordt ontslagen indien er geen positief veiligheidsadvies voor hem werd verstrekt en dit een toelaatbaarheids vereiste was bij zijn werving.

    Gelet op het arrest nr. 86/2017 van 6 juli 2017 van het Grondwettelijk Hof, dient opgemerkt dat de hoorplicht ook van toepassing is op het contractueel personeel.

    Zoals gevraagd door de afdeling Wetgeving van de Raad van State, in haar advies van 18 juni 2018, werd het ontwerpbesluit aangepast, zodat rekening wordt gehouden met de wet van 23 februari 2018 houdende wijziging van de wet van 11 december 1998 betreffende de classificatie en de veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen.

    Ik heb de eer te zijn,

    Sire,

    Van Uwe Majesteit,

    de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

    De Minister van Financiën,

    J. VAN OVERTVELDT

    Raad van State

    afdeling Wetgeving

    Advies 63.528/2 van 18 juni 2018 over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 december 2013 tot vaststelling van de diensten bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen waar de uitoefening van een functie afhankelijk wordt gesteld van een veiligheidsverificatie'

    Op 18 mei 2018 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Financiën, belast met bestrijding van de fiscale fraude verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `tot wijziging van het koninklijk besluit van 15 december 2013 tot vaststelling van de diensten bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen waar de uitoefening van een functie afhankelijk wordt gesteld van een veiligheidsverificatie'.

    Het ontwerp is door de tweede kamer onderzocht op 18 juni 2018. De kamer was samengesteld uit Pierre VANDERNOOT, kamervoorzitter, Luc DETROUX en Patrick RONVAUX, staatsraden, en Bernadette VIGNERON, griffier.

    Het verslag is uitgebracht door Jean Luc PAQUET, eerste auditeur.

    De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder toezicht van Pierre VANDERNOOT.

    Het advies, waarvan de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT