6 JUNI 2014. - Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de landinrichting

VERSLAG AAN DE VLAAMSE REGERING

Het ontwerp van besluit aan de Vlaamse Regering betreffende de landinrichting geeft uitvoering aan de verplichte delegaties van het decreet betreffende de landinrichting. Deel 3 en de artikelen 7.2.2., 7.2.4., 7.2.5., 7.4.1 en 7.5.3. van het decreet betreffende de landinrichting treden in werking.

Het ontwerp van besluit heft volgende regelingen op:

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 maart 1998 houdende subsidiëring van de landinrichtingswerken, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 28 mei 2004, 7 maart 2008, 10 oktober 2008 en 16 november 2012;

- Het besluit van de Vlaamse Regering van 28 mei 2004 houdende de procedure tot opmaak van landinrichtingsplannen en houdende opheffing van het besluit van de Vlaamse Regering van 6 juni 1996 houdende nadere regelen betreffende de landinrichting en houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 maart 1998 houdende subsidiëring van de landinrichtingswerken, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 7 maart 2008, 10 oktober 2008, 29 mei 2009, 4 december 2009, 10 juni 2011 en 11 januari 2013.

  1. Inleiding

    Op 20 december 2013 heeft de Vlaamse Regering het decreet betreffende de landinrichting definitief goedgekeurd.

    Het decreet betreffende de landinrichting heeft tot doel een breed inzetbare `instrumentenkoffer' aan te bieden om op maat oplossingen te bieden voor projecten die vooral in de open ruimte gelegen zijn. De `instrumentenkoffer' bevat diverse instrumenten op het gebied van inrichting, beheer, verwerving, grondmobiliteit en andere instrumenten gekoppeld aan inrichting en verwerving die op maat en in onderlinge samenhang kunnen worden ingezet ter realisatie van breed scala aan plannen en projecten die bijdragen aan het behoud en de ontwikkeling van vooral de open ruimte gebieden in Vlaanderen.

    Het doel van voorliggend ontwerp van besluit is om uitvoering te geven aan de bepalingen van voormelde decreet.

    Huidig voorontwerp van besluit regelt de procedure en voorwaarden voor de toepassing van instrumenten voor inrichting, verwerving en beheer uit deel 2 van het decreet ter uitvoering van een landinrichtingsplan voor de realisatie van een landinrichtingsproject (deel 3 van het decreet), ter uitvoering van een inrichtingsnota voor de realisatie van een project, plan of programma (deel 4 van het decreet) of ter uitvoering van een beheervisie (deel 5 van het decreet).

  2. Totstandkoming

    Op 20 december 2013 verleende de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de volgende conceptnota's:

    - Conceptnota "Harmonisering van de compenserende vergoedingen die door de overheid worden uitbetaald om de beperkende of nadelige gevolgen op het grondgebruik in brede zin door beleidsdoelstellingen en verplichte inrichting- en beheermaatregelen te vergoeden".

    - Conceptnota "Afwegingskader voor de inzet en combinatie van de instrumenten voor inrichting, verwerving en beheer bedoeld in artikel 1.1.4, § 2, van het voorontwerp van decreet betreffende de landinrichting".

    - Conceptnota "Procedureregels voor de opmaak van de inrichtingsnota's en de organisatie van een openbaar onderzoek".

    In deze conceptnota's werd een aanzet gegeven met betrekking tot de inhoud van het uitvoeringsbesluit voor wat betreft de volgende items:

    - Inhoudelijke en procedurele principes bij inzet van het instrument `vergoeding voor waardeverlies van gronden';

    - Principes in de afweging voor de inzet en de al dan niet gecombineerde toepassing van instrumenten voor inrichting, verwerving of beheer;

    - Principes voor de toepassing van instrumenten via projecten, plannen en programma's.

    Bij de uitwerking van de verschillende bepalingen van het uitvoeringsbesluit werd uitgegaan van de door de Vlaamse Regering goedgekeurde conceptnota's.

  3. Vormgeving van het uitvoeringsbesluit

    Het ontwerp van besluit is naar analogie met het decreet betreffende de landinrichting, opgedeeld in 7 delen.

    Deel 1. Algemene bepalingen

  4. Inzet van instrumenten en afwegingskader

    Het afwegingkader is in de eerste plaats een methode om een gemotiveerde keuze van optimale mix van instrumenten mogelijk te maken.

    De volgende 5 stappen worden doorlopen.

    Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

    De volgende opeenvolgende stappen worden doorlopen in de afweging voor de inzet en de al dan niet gecombineerde toepassing van instrumenten voor inrichting, verwerving of beheer ter realisatie van een landinrichtingsproject of een project, plan of programma, als vermeld in artikel 4.1.1. van het decreet:

    1. het resultaat dat wordt beoogd in termen van tijdige, kwaliteitsvolle en duurzame realisatie, eventueel gefaseerd in de tijd of de ruimte, wordt gedefinieerd. Deze handeling laat toe om te bepalen of de inzet van instrumenten voor dwingende verwerving, inrichting of beheer nodig zijn om tot het beoogde resultaat te komen;

    2. de mogelijke toepassing van de instrumenten voor verwerving, inrichting of beheer waarmee het beoogde resultaat kan bereikt worden, wordt onderzocht. Ook de toepassing van de andere instrumenten voor inrichting, verwerving en beheer dan de instrumenten, vermeld in deel 2 van het decreet, die mogelijk zijn op grond van andere Vlaamse regelgeving, wordt mee onderzocht. Het resultaat van dit onderzoek is een overzicht van mogelijke combinaties van instrumenten die kunnen ingezet worden;

    3. de mogelijke combinaties van in te zetten instrumenten voor inrichting, verwerving of beheer worden verder afgewogen op basis van vier criteria. Deze criteria zijn de tijdige realisatie, de kwaliteitsvolle realisatie, de duurzame realisatie en het draagvlak voor de inzet van die instrumenten. Het resultaat van deze afweging is een overzicht van werkbare combinaties van instrumenten die kunnen ingezet worden;

    4. de werkbare combinaties van in te zetten instrumenten voor inrichting, verwerving of beheer, worden financieel afgewogen op basis van de kostprijs voor de overheid van de inzet van instrumenten voor inrichting, verwerving en beheer Het resultaat van deze afweging is een optimale combinatie van in te zetten instrumenten voor inrichting, verwerving of beheer.

    5. de optimale combinatie van in te zetten instrumenten voor inrichting, verwerving of beheer wordt vergeleken met de totale kostprijs voor de overheid bij verwerving. Uit deze afweging kan blijken dat dwingende verwerving door de overheid nodig is, waarna handeling 2° wordt hernomen.' In de bepaling van de totale kostprijs wordt ook rekening gehouden met de verloren inkomsten voor de overheid.

  5. Werkingsmiddelen

    Voor taken die de VLM uitoefent ter voorbereiding of ter uitvoering van een inrichtingsnota of een beheervisie worden werkingsmiddelen betaald aan de VLM.

    Deel 2. Bepalingen met betrekking tot de instrumenten en de organisatie

  6. De instrumenten

    Voor de raadpleging van de tabel, zie beeld

    Inrichtingswerken

    In het landinrichtingsplan of de inrichtingsnota wordt bepaald welke inrichtingswerken worden uitgevoerd en welke van deze inrichtingswerken uit kracht van wet zullen worden uitgevoerd. Als inrichtingswerken uit kracht van wet zullen worden uitgevoerd dan worden de kadastrale gegevens van de percelen waarop inrichtingswerken uit kracht van wet zullen worden uitgevoerd alsook de beschrijving van de uit te voeren werken opgenomen in het besluit tot vaststelling van het landinrichtingsplan of de inrichtingsnota. Inrichtingswerken uit kracht van wet kunnen enkel uitgevoerd worden door de departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid, de provincies, gemeenten en publiekrechtelijke rechtspersonen. Natuurlijke personen kunnen dus nooit inrichtingswerken uit kracht van wet uitvoeren. Natuurlijke personen kunnen wel inrichtingswerken op eigen gronden uitvoeren, met eventueel subsidies voor deze werken, wanneer deze werken opgenomen zijn in een landinrichtingsplan.

    Inrichtingswerken uit kracht van wet kunnen werken zijn die verband houden met landschapszorg, natuurontwikkeling, recreatie, natuureducatie, waterhuishouding, milieuverbeteringen, natuurtechnische milieubouw, het verbeteren van de landbouwstructuur, conservering van archeologische en cultuurhistorische overblijfselen, alsook werken aan wegen en wegenpatroon en grondwerken. Inrichtingswerken uit kracht van wet worden steeds uitgevoerd tot openbaar nut. Als het inrichtingswerk aanleiding geeft tot schade dan wordt een vergoeding voor waardeverlies van gronden uitgekeerd. De instandhouding van het inrichtingswerk uit kracht van wet kan verzekerd worden via het vestigen van een erfdienstbaarheid tot openbaar nut.

    Vestigen van erfdienstbaarheden tot openbaar nut

    Het decreet voorziet in twee soorten erfdienstbaarheden tot openbaar nut:

    - erfdienstbaarheden tot openbaar nut die gericht zijn op de instandhouding van inrichtingswerken uit kracht van wet;

    - erfdienstbaarheden tot openbaar nut die gericht zijn op landschapszorg, natuurontwikkeling, recreatie, mobiliteit, natuureducatie, waterhuishouding, milieuverbeteringen, verbeteringen aan de landbouwstructuur of conservering van archeologische en cultuurhistorische overblijfselen. Dit zijn de `andere' erfdienstbaarheden.

    In het landinrichtingsplan of de inrichtingsnota wordt bepaald welke erfdienstbaarheden tot openbaar nut er zullen worden gevestigd en welke van deze erfdienstbaarheden tot openbaar nut gericht zijn op de instandhouding van inrichtingswerken uit kracht van wet. Als `andere' erfdienstbaarheden tot openbaar nut zullen worden gevestigd dan worden de kadastrale gegevens van de percelen waarop erfdienstbaarheden tot openbaar nut zullen worden gevestigd, alsook de beschrijving van de erfdienstbaarheid opgenomen in het besluit tot vaststelling van het landinrichtingsplan of de inrichtingsnota. De vestiging wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad. De vestiging van de erfdienstbaarheden tot openbaar nut die gericht zijn op de instandhouding van inrichtingswerken uit kracht van wet wordt afzonderlijk bekendgemaakt na uitvoering de het inrichtingswerk. Diegene...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT