28 APRIL 2014. - Koninklijk besluit waarbij : 1) wordt ingetrokken het koninklijk besluit van 13 juni 2013 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel, houdende coördinatie en wijziging van de arbeids- en loonvoor-waarden; 2) algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel, houdende coördinatie en wijziging van de arbeids- en loonvoorwaarden (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Wordt :

1) ingetrokken het koninklijk besluit van 13 juni 2013 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de zelf-standige kleinhandel, houdende coördinatie en wijziging van de arbeids- en loonvoorwaarden;

2) algemeen verbindend verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2012, gesloten in het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel, houdende coördi-natie en wijziging van de arbeids- en loonvoorwaarden.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 28 april 2014.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

Mevr. M. DE CONINCK

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel

Collectieve arbeidsovereenkomst van 14 december 2012

Coördinatie en wijziging van de arbeids- en loonvoorwaarden

(Overeenkomst geregistreerd op 1 februari 2013 onder het nummer 113207/CO/201)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. § 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de bedienden van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Comité voor de zelfstandige kleinhandel (PC 201).

Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt onder "bedienden" verstaan : de manne-lijke en vrouwelijke bedienden.

§ 2. Om uit te maken of een werkgever 20 of meer werknemers tewerkstelt, moet men het gemiddelde berekenen van de tewerkstelling tijdens het 4e kwartaal van het "kalenderjaar - 2" en het 1e tot en met het 3e kwartaal van het "kalenderjaar - 1". Het gemiddelde wordt verkregen door het totaal aantal werknemers in dienst op het einde van ieder van de bedoelde kwartalen te delen door het aantal kwartalen waarvoor een aangifte werd ingediend.

Bij het eerste jaar tewerkstelling is het in aanmerking te nemen aantal het aantal werknemers tewerkgesteld op de laatste dag van het eerste burgerlijk kwartaal waarvoor betrokken onderneming een aangifte bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft ingediend.

HOOFDSTUK II. - Beroepenclassificatie

  1. Algemene bepalingen

    Art. 2. De in de verschillende categorieën van de beroepenclassificatie opgenomen functies geven recht op het overeenstemmend loon in zoverre dat zij in hoofdzaak zowel voltijds als deeltijds worden uitgeoefend.

    Bij de aanwerving kan er gedurende de proefperiode een stage in de onmiddellijk lagere categorie worden opgelegd aan de bedienden die geen jaar ondervinding in de functie hebben; deze bepaling is evenwel niet van toepassing op de bedienden die zijn gebonden door een arbeidsovereenkomst voor bedienden welke is gesloten voor een bepaalde tijd of voor een bepaald werk.

    Het is anderzijds wenselijk dat bij de indiensttreding de uit te voeren taak wordt vastgesteld in een geschre-ven arbeidsovereenkomst welke door beide partijen is ondertekend. Elke verandering van functie moet er eveneens in worden opgenomen.

    Art. 3. De functies of werkzaamheden welke zijn opgesomd in dit hoofdstuk worden enkel als voorbeeld aangehaald.

    De niet vernoemde functies of werkzaamheden worden gerangschikt naar analogie met de opgesomde voorbeelden.

    Art. 4. De werkgever moet de bediende schriftelijk inlichten tot welke categorie hij behoort en hem iedere categoriewijziging meedelen.

    Art. 4bis. Om de anciënniteit voor de loonschaal in de onderneming te berekenen wordt rekening gehouden met het laatste jaar binnen een leerovereenkomst in de voortdurende vorming van de middenstand en dit in dezelfde onderneming.

  2. Administratief personeel

    Art. 5. Het administratief personeel wordt als volgt gerangschikt :

    § 1. Eerste categorie :

    - bediende belast met het klassement en andere kleine werkjes;

    - facturist (gewoon afschrijven);

    - telefonist (één enkele post);

    - enz.

    voor zover de bediende geen twaalf maanden anciënniteit heeft in de onderneming.

    Vanaf 1 januari 2003 geldt voor de ondernemingen vanaf 20 werknemers "voor zover de bediende geen zes maanden anciënniteit heeft in de onderneming".

    § 2. Tweede categorie :

    - bediende van de eerste categorie met twaalf maanden of meer anciënniteit in de onderneming;

    Vanaf 1 januari 2003 geldt voor de ondernemingen vanaf 20 werknemers : "de bediende van de eerste ca-tegorie met zes maanden of meer anciënniteit in de onderneming".

    - magazijnbediende;

    - "comptometer"-bediende;

    - inventarisbediende;

    - facturist en verificateur;

    - typist;

    - winkelkassier;

    - telefonist-standardist of telefonist belast met het verstrekken van technische inlichtingen;

    - enz.

    § 3. Tweede categorie bis in de ondernemingen die tot de tweede groep behoren :

    De winkelkassier met 4 jaar werkervaring zoals bepaald in de artikelen 10 en 11 van deze overeenkomst en met vijf jaar anciënniteit in de onderneming in de functies van verkoper of winkelkassier.

    § 4. Derde categorie :

    - bediende voor de lonen;

    - hulpboekhouder;

    - bediende aan de boekhoudmachine;

    - stenotypist;

    - enz.

    § 5. Vierde categorie :

    - boekhouder;

    - directiesecretaris;

    - etalagist-decorateur;

    - enz.

    § 6. Vijfde categorie (slechts in de ondernemingen uit de tweede groep) :

    - aankoper verantwoordelijk voor de bevoorrading van een afdeling;

    - boekhouderkassier;

    - hoofdetalagist-decorateur;

    - enz.

  3. Verkooppersoneel

    Art. 6. Het verkooppersoneel wordt als volgt gerangschikt :

    § 1. Eerste categorie :

    - beginnelingsverkoper jonger dan achttien jaar;

    - verkoper van achttien jaar en ouder;

    - bediende belast met het aanvullen van de "rayons" in de zelfbediening in opdracht van de werkgever, de filiaalhouder of de verkoper en die toevallig de functie van verkoper of kassier waarneemt;

    - enz.

    voor zover de bediende minder dan twaalf maanden anciënniteit in de onderneming heeft en, vanaf 1 januari 2003, minder dan zes maanden anciënniteit in de ondernemingen vanaf 20 werknemers.

    § 2. Tweede categorie :

    - de bediende van de eerste categorie met twaalf maanden of meer anciënniteit in de onderneming;

    - verkoopadviseur van achttien jaar en ouder in de afdelingen van de zelfbediening voor zover hij twaalf maanden anciënniteit in de onderneming heeft;

    - helper-etalagist;

    - de handelsvertegenwoordiger gedurende zijn proefperiode;

    - enz.

    Vanaf 1 januari 2003, voor de ondernemingen vanaf 20 werknemers, de bediende van de eerste categorie met zes maanden of meer anciënniteit in de onderneming evenals de verkoopadviseur van achttien jaar en ouder in de afdelingen van de zelfbediening voor zover hij zes maanden anciënniteit in de onderneming heeft.

    § 3. Tweede categorie bis in de ondernemingen die tot de tweede groep behoren :

    De verkoper met 4 jaar werkervaring zoals bepaald in de artikelen 10 en 11 van deze overeenkomst en met vijf jaar anciënniteit in de onderneming in de functies van verkoper of winkelkassier.

    § 4. Derde categorie :

    - eerste verkoper : (andere dan deze voorzien in de vierde categorie) onder "eerste verkoper" wordt verstaan : de verkoper die de werkgever, de filiaalhouder of de afdelingschef regelmatig bijstaat in de organisatie van de verkoop door namelijk het werk van het verkooppersoneel te coördineren;

    - helper-etalagist-decorateur;

    - meer gekwalificeerde verkoper : onder meer "gekwalificeerde verkoper" moet worden verstaan de verkoper met drie jaar verkoopservaring in de branche en in dezelfde onderneming en die tegelijkertijd aan volgende vereisten beantwoordt : de verkoper die een grondige kennis bezit van de verkooptechnieken en die artike-len verkoopt waarbij een uitgebreide verkoopargumentatie moet worden aangevoerd in een gespecialiseerde winkel of afdelingen met diensten waar de handelsactiviteit onder meer bestaat uit de verkoop van niet alledaagse artikelen zoals :

    - woon- en kantooruitrusting;

    - vrijetijdsbesteding;

    - fotografie en optiek;

    - juwelierskunst, edelsmederij en juwelenmakerij;

    - huishoudelijke apparaten;

    - kunstvoorwerpen;

    - delicatessen;

    - muziekinstrumenten;

    - uurwerkmakerijen;

    - speelgoed;

    - kleding;

    - schoenen;

    - radio, TV en hi-fi;

    - schoonheidsproducten;

    - enz.

    - de handelsvertegenwoordiger met minder dan drie jaar ervaring;

    - enz.

    § 5. Vierde categorie :

    - gekwalificeerde eerste verkoper : de gekwalificeerde eerste verkoper is de verkoper die tegelijkertijd be-antwoordt aan de vereisten van de eerste verkoper en de meer gekwalificeerde verkoper;

    - de handelsvertegenwoordiger met meer dan drie jaar ervaring;

    - enz.

    § 6. Vijfde categorie :

    - verkoopschef, slechts in de ondernemingen uit de tweede groep.

  4. Filiaalhouders

    Art. 7. De filiaalhouder is de bediende die, zonder bestendig toezicht noch dagelijkse controle van de werk-gever, de verantwoordelijkheid draagt van het dagelijks beheer van een winkel, wat tegelijkertijd inhoudt administratieve taken, organisatie van het werk, verantwoordelijkheid van de tekorten in voorraad en kas en de algemene organisatie van de verkoop (voorraad, assortiment, klanten).

    Onder "bestendig toezicht" moet worden verstaan : de regelmatige aanwezigheid in de verkoopplaats, van de werkgever of van een lid van het kaderpersoneel belast met bedoeld toezicht.

    Art. 8. In een winkel waar het verkooppersoneel werkt zonder bestendig toezicht van de werkgever, van een lid van het kaderpersoneel of van een filiaalhouder, moet één van de verkopers tenminste worden geklas-seerd in de derde categorie.

    HOOFDSTUK III. - Lonen

  5. Toepassing van de loonschalen

    Art. 9. De loonschalen van het verkoop- en administratief personeel zijn afhankelijk van het totaal aantal verkooppersoneelsleden en winkelkassiers...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT