28 APRIL 2014. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 24 september 2013, gesloten in het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen, betreffende de arbeidsvoorwaarden (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 24 september 2013, gesloten in het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen, betreffende de arbeidsvoorwaarden.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 28 april 2014.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

Mevr. M. DE CONINCK

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen

Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 september 2013

Arbeidsvoorwaarden (Overeenkomst geregistreerd op 11 oktober 2013 onder het nummer 117343/CO/113.04)

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en op de arbeid(st)ers van de ondernemingen die vallen onder het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen namelijk NV Wienerberger (Divisie Pottelberg - Divisie Kleidakpannen - Divisie Tuileries du Hainaut) en NV Koraton.

Onder "arbeiders" wordt verstaan : arbeiders en arbeidsters.

HOOFDSTUK II. - Uurlonen

Art. 2. Categorieën en bruto minimumuurlonen per 1 januari 2013 :

Categorie/Catégorie Functie/Fonction Uurloon/Salaire horaireWienerberger Uurloon/Salaire horaireKoraton1 KuiserHandlangerStarterNettoyeurManoeuvreDébutant14,0858 13,91582 Uitzoeker droge produktenVerpakker - StapelaarTrieur de produits secsPalettiseur14,2225 3 Toezichter invoer kleiKleivoorbereidingContrôleur d'entrée d'argilePréparation de mélange14,2627 4 Losser en SorteerderDéfourneur et Trieur14,3615 5 Vormer hulpstukkenWaterzuiveringProduction d'accessoiresEpuration d'eau14,4421 6 GeschraptAboli 7 VakmanMecanicien en elektricien 1e klasseMachinebedienerVuller manueel en controleOuvrier qualifiéMécanicien et électricien de 1re classeConducteur de machineEnfourneur manuel et contrôleur14,5970 14,37888 Waker oven en drogerijenVeilleur four et séchoirs 14,8012 9 Mecanicien en elektricien 2e klasseMécanicien et électricien de 2e classe 14,8204 10 VoormanSurveillant 14,8576 11 Mecanicien en elektricien 3e klasseMeestergast en ploegleiderMécanicien et électricien de 3e classeContremaître et chef d'équipe 14,9531 14,7946

Art. 3. Starter. Een starter is een arbeider die onder gelijk welke vorm van contract één van de bedrijven komt vervoegen. De arbeider die van het ene bedrijf naar het andere overstapt, wordt niet beschouwd als een starter. Er wordt onderscheid gemaakt in het verwerven van het functieloon tussen een procutiearbeider en een technisch arbeider. De productiearbeider start aan het startersloon categorie 1 en krijgt vanaf de 5e week het loonverschil ten opzichte van zijn functieloon uitbetaald in premie. Na 6 maanden in die functie krijgt hij het bijbehorend functieloon. Een technisch arbeider start aan het startersloon categorie 1 en krijgt geen premie. Zijn loon evolueert van categorie 1 naar categorie 4 na 6 maanden en na 12 maanden krijgt hij het loon van categorie 7.

Art. 4. Verduidelijking functieklasses categorie 9 en categorie 11

- Categorie 9 : mecanieker/electrieker 2e klas, is in staat om op volledig autonome manier zowel gevarieerde taken en/of complexe taken af te werken. Hij kan tevens volledig nieuwe zaken op basis van een plan, technische documentatie of een beschrijving van een opdracht zelfstandig afwerken. Onder de zelfstandige afwerking wordt verstaan dat door eigen kennis en kunde en na voltooien van de opdracht, de gemaakte installaties/machines/of diens aanpassingen, worden beschreven qua functionaliteit, voorzien worden van de nodige werkinstructies (inclusief indien nodig de technische specificaties). De redactie van de technische documenten (elektrische en mechanische plannen, schema's) behoort eveneens tot de basis capaciteiten.

- Categorie 11 : mecanieker/electrieker 3e klasse, is gelijkaardig aan een 2e klas qua basis competenties maar heeft daarbij de dagelijkse leiding over een ploeg van meer dan 2 medewerkers.

Art. 5. Met betrekking tot deze indeling van de functies zoals die door de arbeiders in de bedrijven wordt uitgeoefend in de verschillende klasses wordt bepaald dat deze indeling door de directie gebeurt en wordt deze indeling éénmaal per jaar geëvalueerd in de maand januari. Omtrent deze indeling voert de directie een communicatie rechtstreeks met de betrokkenen.

Art. 6. De verloning van studentenarbeid wordt vastgelegd op een percentage op het loon van categorie 1. De volgende percentages van dit loon worden toegepast :

1e jaar student of volgend jaar student die geen 4 weken cumul activiteit heeft opgebouwd 65 pct./p.c. 1re année de travail étudiant ou année suivante mais sans avoir atteint un cumul de 4 semaines d'activités2e jaar student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit in de voorgaande jaar 70 pct./p.c. 2e année en étudiant avec au minimum un cumul de 4 semaines d'activités l'année précédente3e keer student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit als 2e jaars 75 pct./p.c. 3e fois étudiant avec au minimum 4 semaines d'activités cumulées en tant que 2e année de travail étudiant4e keer student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit als 3e jaars 80 pct./p.c. 4e fois étudiant avec au minimum 4 semaines d'activités cumulées en tant que 3e année de travail étudiant

HOOFDSTUK III. - Arbeid in ploegen

Art. 7. De arbeiders die in drie opeenvolgende ploegen werken genieten een premie van 8 pct. berekend op het werkelijk verdiend loon. De overlonen die eventueel voor het werk op zondag worden toegekend, zijn uitgesloten voor deze berekening.

Enkel de arbeiders van de Divisie Pottelberg die in een onderbroken drieploegenstelsel werken met een onderbreking in het middel en op het einde van de week, genieten een premie van 8 pct. berekend op het werkelijk verdiend loon.

Art. 8. De arbeiders die in twee ploegen werken - één voor- en/of één namiddag - genieten een toeslag van 6 pct. op zijn/ uurloon.

Het ploegenstelsel kan zich uitstrekken tot een deel van de zaterdagnamiddag. De arbeiders die de zaterdag voormiddag opkomen, genieten voor de zaterdag een bijkomende premie van 8 pct. berekend op het werkelijk verdiend loon.

Art. 9. De arbeiders die in de nacht werken in het vijfdagenstelsel, genieten een premie van 14 pct. berekend op zijn uurloon. Voor nachtarbeid op zaterdag wordt een premie van 33,33 pct. en voor zondag een premie van 100 pct. toegekend op zijn/haar uurloon.

Art. 10. Voor het werk op zon- en feestdagen wordt een loonbijslag van 100 pct. toegekend.

HOOFDSTUK IV. - Koopkracht

Art. 11. De totale waarde van de maaltijdcheque bedraagt 6,00 EUR per gepresteerde dag. Het aantal gewerkte dagen is het, op gehele eenheden afgerond quotiënt van het aantal gewerkte betaalde uren in de maand gedeeld door de gemiddelde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT