28 APRIL 2014. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juli 2013, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid, betreffende de wijziging van het reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert en van de sectorale technische nota (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juli 2013, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid, betreffende de wijziging van het reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert en van de sectorale technische nota.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 28 april 2014.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

Mevr. M. DE CONINCK

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid

Collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juli 2013

Wijziging van het reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert en van de sectorale technische nota (Overeenkomst geregistreerd op 23 juli 2013 onder het nummer 116303/CO/209)

Artikel 1. Toepassingsgebied

Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en hun werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bedienden die behoren tot het Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid.

Onder "bedienden" wordt verstaan : mannelijke en vrouwelijke bedienden.

Art. 2. Voorwerp

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wijzigt en vervangt het reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert en de technische nota van het pensioenreglement, zoals respectievelijk opgenomen in bijlage 1 en 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 5 maart 2012 betreffende de wijziging van het reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert, met registratienummer 109294/CO/209 (koninklijk besluit van 3 april 2013 - Belgisch Staatsblad van 19 juni 2013).

Art. 3. Vervanging van het reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert en van de sectorale technische nota en toevoeging van een financieringsplan van het nivelleringsfonds.

Het bestaande reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert, zoals hierboven vermeld, wordt vervangen door het reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert, zoals opgenomen in bijlage 1 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

De bestaande sectorale technische nota, zoals hierboven vermeld wordt vervangen de sectorale technische nota in bijlage 2 van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Een financieringsplan van het nivelleringsfonds wordt opgenomen als bijlage 3.

Het reglement opgenomen in bijlage 1, de technische nota opgenomen in bijlage 2 en het financieringsplan van het nivelleringsfonds opgenomen in bijlage 3 maken integraal deel uit van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

Art. 4. Duur

Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten voor onbepaalde duur vanaf 1 januari 2013.

Ze kan slechts opgezegd worden mits aangetekend schrijven aan de voorzitter van het paritair comité en met naleving van een opzeggingstermijn van 6 maanden.

Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 28 april 2014.

De Minister van Werk,

Mevr. M. DE CONINCK

Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 10 juli 2013, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid, betreffende de wijziging van het reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert en van de sectorale technische nota

Aanvullend pensioen - Reglement van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert

Bijzondere voorwaarden

  1. Definities, doel en voorwerp van de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel uitvoert

    1.1. Definities

    Sectorale collectieve arbeidsovereenkomst

    In onderstaande tekst verwijst de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst naar de collectieve arbeidsovereenkomsten betreffende het sectoraal pensioenstelsel, onder meer :

    - de collectieve arbeidsovereenkomsten van 18 januari 2007 en 24 september 2007 (gesloten in uitvoering van het nationaal akkoord 2007-2008), tot wijziging en vervanging van de collectieve arbeidsovereenkomst van 21 maart 2002, gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid, houdende uitvoering van hoofdstuk II, artikel 4, §§ 1 en 5 van de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 juni 2001 betreffende het nationaal akkoord 2001-2002;

    - de nationale collectieve arbeidsovereenkomst van 6 juli 2009, in uitvoering van het nationaal akkoord 2009-2010, gesloten binnen het Paritair Comité voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid;

    - de nationale collectieve arbeidsovereenkomst van 4 juli 2011, in uitvoering van het nationaal akkoord 2011-2012, gesloten binnen het Paritair Comité voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid;

    - iedere andere of toekomstige algemeen verbindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst gesloten in het Paritair Comité voor de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid die betrekking heeft op het aanvullende pensioenstelsel.

    Groepsverzekering

    In onderstaande tekst verwijst het woord "groepsverzekering" naar de groepsverzekering die het sectorale pensioenstelsel, ingevoerd door de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst, uitvoert.

    Inrichter

    De Vereniging zonder winstoogmerk Aanvullend Pensioen Bedienden Metaal, KBO nr. 504.924.095.

    Onderneming

    Elke onderneming die bedienden tewerkstelt en op wie de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing is, en die de sectorale pensioentoezegging laat uitvoeren door integrale.

    Referentie jaarloon

    Het aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid aangegeven bruto jaarloon van de aangeslotene.

    Rendement gewaarborgd door Integrale

    De technische rentevoet van Integrale verhoogd met eventuele winstdeelname.

    Uittreding

    De beëindiging van de arbeidsovereenkomst, anders dan door overlijden of pensionering, voor zover de werknemer binnen een termijn van 4 opeenvolgende trimesters na het einde van de arbeidsovereenkomst, geen nieuwe arbeidsovereenkomst heeft gesloten met een werkgever die onder het toepassingsgebied van dit pensioenstelsel valt.

    Financieringsfonds

    Het doel van een financieringsfonds is gedefinieerd in artikel 21 van de algemene voorwaarden.

    Nivelleringsfonds

    Vanaf 1 januari 2013 wordt een nieuw fonds opgericht. Dit fonds, "nivelleringsfonds" genoemd, is tijdelijk. Het wordt gefinancierd door dotaties waarvan sprake in de technische nota. Het fonds heeft tot doel het rendement voorzien in de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst te waarborgen. Wanneer de technische rentevoet van Integrale opnieuw gelijk of hoger is dan het gewaarborgd rendement voorzien in de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst kan een einde aan het nivelleringsfonds worden gesteld.

    1.2. Doel en voorwerp van de groepsverzekering

    Het Paritair Comité voor de bedienden der metaalfabrikatennijverheid richtte op 1 april 2002 een sectoraal pensioenstelsel in, met het oog op het financieren van een aanvullend pensioen ten gunste van de bedienden die voldoen aan de aansluitingsvoorwaarden. Dit pensioenstelsel werd geregeld door een reglement dat dateert van 21 maart 2002, en werd ingericht in uitvoering van de collectieve sectorale arbeidsovereenkomst.

    Vanaf 1 januari 2013 wordt het reglement aangepast en wordt de groepsverzekering bepaald door dit reglement.

    Aan dit reglement zijn onafscheidelijk verbonden :

    - de technische nota beschreven in bijlage 2 van de collectieve arbeidsovereenkomst;

    en

    - het financieringsplan beschreven in bijlage 3 van de collectieve arbeidsovereenkomst.

    De verworven rechten van de aangeslotenen die de sector verlieten vóór de inwerkingtreding van het huidig reglement en/of van hun rechthebbenden blijven bepaald door de vroegere reglementen.

    Het doel van het sectorale pensioenstelsel is het garanderen, buiten de wettelijke verplichtingen inzake de pensioenen en ter verhoging ervan :

    - aan de aangeslotene zelf, van een kapitaal dat kan omgezet worden in een levenslange pensioenrente indien hij in leven is op de einddatum;

    - aan de begunstigden voorzien door dit reglement, van een kapitaal dat kan omgezet worden in een levenslange overlevingsrente in geval van overlijden van de aangeslotene vóór de einddatum.

  2. Aansluiting

    Elke werknemer met een arbeidsovereenkomst van bediende die op 1 januari 2013 in de onderneming tewerkgesteld is, of na 1 januari 2013 tewerkgesteld zal worden (inclusief de kaderleden), ongeacht de aard van de arbeidsovereenkomst, en op wie de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van toepassing is, wordt verplicht aangesloten aan de groepsverzekering.

    Worden uitgesloten, werknemers met een contract van interimarbeid, met vakantie-, studenten- en IBOcontracten (individuele beroepsopleiding) en werknemers die activiteiten uitoefenen terwijl zij al van een wettelijk rustpensioen genieten.

  3. Pensioentoelage en uitkeringen

    3.1. Grondslag van de pensioentoelage

    De prestaties "leven" en "overleven" worden voor elke aangeslotene gefinancierd door een pensioentoelage die volledig ten laste is van de onderneming. Deze pensioentoelage is gelijk aan een percentage van het referentie jaarloon. Dit percentage wordt vastgesteld in de sectorale collectieve arbeidsovereenkomsten.

    3.2. Berekening van de pensioentoelage

    Ieder jaar op 1 april deelt de onderneming aan Integrale het referentie jaarloon van het voorgaande kalenderjaar mee voor alle aangeslotenen die op 1 januari in dienst zijn.

    3.2.1. Voorlopige premie voor het lopende jaar

    Integrale berekent ieder jaar voor iedere aangeslotene een voorlopige...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT