5 JULI 2018. - Besluit van de Waalse Regering tot goedkeuring van de fusie van de vervoersmaatschappijen van de TEC-groep en van de gewijzigde en gecoördineerde statuten van de Waalse vervoersoperator 'Opérateur des Transports de Wallonie'

De Waalse Regering,

Gelet op het decreet van 21 december 1989 betreffende de diensten voor het openbaar vervoer in het Waalse Gewest, zoals met name gewijzigd bij het decreet van 29 maart 2018 tot bestuurshervorming binnen de "Société régionale wallonne du Transport" (Waalse Gewestelijke Vervoermaatschappij) en tot wijziging van het decreet van 21 december 1989 betreffende de diensten voor het openbaar vervoer in het Waalse Gewest, artikel 6;

Gelet op de statuten van de "Société régionale wallonne du Transport" goedgekeurd bij het besluit van de Waalse Gewestexecutieve van 15 november 1990, zoals gewijzigd bij:

- het besluit van de Waalse Gewestexecutive van 30 juli 1992;

- het besluit van de Waalse Regering van 24 juni 1993;

- het besluit van de Waalse Regering van 14 juli 1994;

- het besluit van de Waalse Regering van 31 oktober 1996;

- het besluit van de Waalse Regering van 27 september 2001;

- het besluit van de Waalse Regering van 10 november 2005;

- het besluit van de Waalse Regering van 20 oktober 2011;

- het besluit van de Waalse Regering van 4 december 2014;

Gelet op de beslissing van 13 juni 2018 van de buitengewone algemene vergadering van bedoelde maatschappij, nu met benaming Waalse vervoersoperator ("Opérateur de Transport de Wallonie"), welke buitengewone algemene vergadering beslist heeft:

- de fusie door absorptie van de publiekrechtelijke verenigingen 1° "Openbare vervoersmaatschappij Namen-Luxemburg (T.E.C. Namur-Luxembourg) ", 2° « Openbare vervoersmaatschappij Luik-Verviers (T.E.C. Liège-Verviers) ", 3° " Openbare vervoersmaatschappij Henegouwen " (T.E.C. Hainaut), 4° " Openbare vervoersmaatschappij Charleroi " (T.E.C. Charleroi), 5° " Openbare vervoersmaatschappij Waals-Brabant " (T.E.C. Brabant wallon), door overdracht van hun gehele (zowel actief als passief) vermogen naar de "Opérateur de Transport de Wallonie", met ingang op 1 januari 2019, en onder voorbehoud van goedkeuring van de Waalse Regering, overeenkomstig artikel 6 van voornoemd decreet;

- de wijziging en de coördinatie van de statuten, onverminderd artikel 6 van voornoemd decreet;

Op de voordracht van de Minister van Mobiliteit en Vervoer,

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. De fusie door absorptie van de publiekrechtelijke verenigingen 1° "Openbare vervoersmaatschappij Namen-Luxemburg (T.E.C. Namur-Luxembourg) ", 2° « Openbare vervoersmaatschappij Luik-Verviers (T.E.C. Liège-Verviers) ", 3° " Openbare vervoersmaatschappij Henegouwen " (T.E.C. Hainaut), 4° " Openbare vervoersmaatschappij Charleroi " (T.E.C. Charleroi), 5° " Openbare vervoersmaatschappij Waals-Brabant " (T.E.C. Brabant wallon) wordt goedgekeurd door overdracht van hun gehele (zowel actief als passief) vermogen naar de publiekrechtelijke rechtspersoon Waalse vervoersoperator "Opérateur de Transport de Wallonie", afgekort "OTW", voormalige benaming "Société régionale wallonne du transport", afgekort "SRWT", overeenkomstig de voorwaarden vervat in de fusieakte aangenomen door voornoemde buitengewone algemene vergadering.

Art. 2. Goedgekeurd worden de gecoördineerde statuten van de Waalse vervoersoperator, aangenomen bij de buitengewone algemene vergadering van 13 juni 2018 en opgenomen als bijlage.

Deze statuten treden in werking op 30 juni 2018.

Art. 3. Dit besluit heeft uitwerking op 13 juni 2018.

Art. 4. De Minister van Mobiliteit en Vervoer is belast met de uitvoering van dit besluit.

Namen, 5 juli 2018.

Voor de Regering :

De Minister-President,

W. BORSUS

De Minister van Leefmilieu, Ecologische Overgang, Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken, Mobiliteit, Vervoer, Dierenwelzijn en Industriezones,

C. DI ANTONIO

BIJLAGE

Gecoördineerde statuten van de Waalse Vervoersoperator "Opérateur de Transport de Wallonie"

Hoofdstuk I - Vorm - Benaming - maatschappelijke zetel - maatschappelijk doel - duur

Artikel 1.

De Waalse vervoersoperator, hierna "O.W.T.", is een publiekrechtelijke rechtspersoon vallend onder het decreet van 21 december 1989 betreffende de diensten voor het openbaar vervoer in het Waalse Gewest, hierna "het decreet" genoemd, onder het decreet van 12 februari 2004 betreffende de overheidsbestuurder, bij het Wetboek van vennootschappen en bij huidige statuten.

Zijn daden en verbintenissen worden geacht van handelsaard te zijn.

Art. 2.

O.T.W.

heeft als doel het onderzoek, de uitwerking, de bevordering, de coördinatie, de vaststelling en de exploitatie van openbare diensten voor personenvervoer.

"OTW" heeft als opdracht:

  1. aan de Regering hetgeen volgt voor te stellen:

    1. de tariefregelingen die op het openbaar personenvervoer van toepassing zijn;

    2. het gedetailleerde vervoersplan bestaande uit met name de lijnen, de trajecten, de dienstregelingen en de haltes, en de marketingstrategie op grond van het aanbod bepaald door de vervoersinstantie, waarbij de toegankelijkheidstrategie en het bereiken van de door de vervoersinstantie vastgelegde doelstellingen geconcretiseerd kunnen worden;

  2. het commerciële beleid dat op het openbaar personenvervoer van toepassing is, in naam van de Regering vaststellen;

  3. de gebruikers, met inbegrip van de potentiële gebruikers, informeren;

  4. de installaties, het rollend materieel, de uitrusting, het gereedschap en, over het algemeen, elk nuttig middel voor de uitvoering van zijn opdracht;

  5. het personeel aanwerven en voor het beheer ervan zorgen;

  6. alle roerende en onroerende goederen nodig voor de uitvoering van zijn opdracht kopen, vervreemden of huren;

  7. mits de voorafgaande instemming van de Regering onroerende goederen die geheel of gedeeltelijk aan de hand van subsidies van het Waalse Gewest verworven zijn, verkopen of afstaan;

  8. de projecten van gespecialiseerde geregelde diensten onderzoeken;

  9. voor de bevordering van zijn diensten zorgen;

  10. het investeringsprogramma vastgelegd door de Regering inzake de openbare vervoersinfrastructuur uitvoeren, waarvoor "O.T.W." toelagen geniet volgens de door de Regering bepaalde modaliteiten, waarbij de aldus gesubsidieerde goederen van rechtswege en zonder vergoeding worden overgedragen naar het Waalse Gewest in geval van ontbinding van "O.T.W.";

  11. de betrekkingen met de NMBS of met elke andere nationale of internationale instelling voor openbaar vervoer, voor wat hem betreft, verzekeren om de door de vervoersinstantie bepaalde intermodaliteitsdoelstellingen te concretiseren;

  12. elke door de Regering toevertrouwde opdracht van openbaar belang uitvoeren.

    "O.T.W." kreeg verplichtingen van openbare dienst in de zin van artikel 1bis van het decreet betreffende de diensten voor het openbaar vervoer in het Waalse Gewest toevertrouwd. Deze verplichtingen kunnen, in voorkomend geval, aangevuld worden met verplichtingen voortvloeiend uit contracten van openbare dienst en hij beschikt daartoe over uit het publiek recht voortvloeiende prerogatieven, beter omschreven bij genoemd Decreet (art. 17, 36sexies en volgende).

    Te rekenen van 1 januari 2019 neemt "O.T.W." het geheel van de rechten en verplichtingen van de voormalige vervoersbedrijven over.

    "O.T.W." kan in België, en in het buitenland, verrichtingen van allerlei aard uitvoeren die rechtstreeks of onrechtstreeks geheel of ten dele verband houden met zijn doel zoals omschreven in artikel 2 van het decreet, en alle verrichtingen die er de uitvoering van zouden kunnen bevorderen of vergemakkelijken.

    Art. 3.

    De maatschappelijke zetel van « O.T.W. » is gevestigd te 5100 Namen, Avenue du Gouverneur Bovesse, 96.

    Art. 4.

    "O.T.W." is opgericht voor onbepaalde duur. De ontbinding ervan kan enkel worden uitgesproken krachtens een decreet dat tegelijk de wijze en de voorwaarden van vereffening regelt.

    Hoofdstuk II - Kapitaal - aandelen - leningen (geldend tot en met 31 december 2018, behoudens beslissing van de Waalse Regering)

    Art. 5. Het maatschappelijk kapitaal is opgedeeld in aandelen zonder nominale waarde.

    Het maatschappelijk kapitaal is vastgelegd op 13.955.000 EUR, vertegenwoordigd door 550 318 aandelen.

    Art. 6. Alle aandelen zijn op naam.

    Op de maatschappelijke zetel wordt een register van de aandelen op naam gehouden, waarin iedere aandeelhouder inzage heeft.

    Art. 7. Enkel het Waals Gewest, de publiekrechtelijke rechtspersonen, erkend door de Regering, en de voormalige aandeelhouders van de Nationale maatschappij der Buurtspoorwegen, vallend onder het Waals Gewest, mogen aandeelhouder van de maatschappij zijn.

    Art. 8. Iedere overdracht van aandelen is ondergeschikt aan de instemming van de Regering.

    Art. 9. Bij de oprichting van de gewestelijke maatschappij worden de maatschappelijke deelbewijzen, toegekend aan de voormalige aandeelhouders van de Nationale maatschappij der Buurtspoorwegen, enkel volgestort indien ze voor de ontbinding van de Nationale maatschappij der Buurtspoorwegen volgestort waren.

    Art. 10. De stortingen op de aandelen die niet volledig zijn volgestort worden door de raad van bestuur gevraagd, die er het bedrag, de betaalwijze en de termijn ervan bepaalt. Hij licht er de aandeelhouders minstens dertig dagen voor de vervaldatum per aangetekend schrijven over in. Dit schrijven geldt als ingebrekestelling en bij gebreke van betaling tegen de vervaltermijn is een intrest, berekend tegen de wettelijke rentevoet, vermeerderd met één percent, van rechtswege verschuldigd op het bedrag geëist te rekenen van de vervaldatum.

    De aandeelhouders kunnen steeds naar eigen goeddunken vervroegde stortingen verrichten op de niet volledig volgestorte aandelen.

    Elke gevraagde of verrichte storting wordt naar verhouding toegerekend op het bedrag, te betalen op de niet volledig volgestorte aandelen die de betrokken aandeelhouder toebehoren.

    Art. 11. De maatschappij kan leningen aangaan of uitschrijven mits instemming van de Regering. Daarover verstrekt zij de Regering iedere inlichting.

    In geval van uitgifte van obligaties door de maatschappij kunnen ze op naam of gedematerialiseerd worden uitgegeven.

    Hoofdstuk II - Kapitaal - aandelen - leningen (geldend te rekenen van 1 januari 2019, behoudens beslissing van de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT