5 APRIL 2019. - Decreet betreffende het Onderwijs XXIX (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

Decreet betreffende het Onderwijs XXIX

HOOFDSTUK 1. - Inleidende bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gemeenschapsaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991

Art. 2. Aan artikel 4, § 1, a), van het decreet rechtspositie personeelsleden gesubsidieerd onderwijs van 27 maart 1991, het laatst gewijzigd bij het decreet van 8 juli 2018, wordt een vierde lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

"De Vlaamse Regering kan in het basisonderwijs de ambten bepalen voor een personeelscategorie van pedagogisch ondersteunend personeel.".

Art. 3. Aan artikel 23bis van hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt een paragraaf 17 toegevoegd, die luidt als volgt:

" § 17. Als een scholengemeenschap bestaat uit instellingen van meerdere inrichtende machten, wisselen die inrichtende machten binnen de scholengemeenschap met betrekking tot de tijdelijke personeelsleden die voor bepaalde duur zijn aangesteld de gegevens uit die relevant zijn voor het naleven van de rechten en verplichtingen die opgenomen zijn in dit artikel. Het gaat daarbij om volgende gegevens van een personeelslid:

  1. de identificatiegegevens;

  2. de opdracht(en) en betrekking(en);

  3. de dienstanciënniteit;

  4. de school en het schoolbestuur;

  5. verslagen van functionerings- of evaluatiegesprekken;

  6. verslagen in functie van de beoordeling.

    Verslagen over de beoordeling, functionerings- of evaluatiegesprekken worden alleen uitgewisseld tussen die instellingen van de scholengemeenschap waarvoor het personeelslid diensten presteert.

    De Vlaamse Regering wordt gemachtigd om specifieke bepalingen uit te werken omtrent de opslagperioden en de verwerkingsactiviteiten en procedures, waaronder maatregelen om te zorgen voor een behoorlijke transparante verwerking.".

    HOOFDSTUK 3. - Wijzigingen van het decreet rechtspositie personeelsleden gemeenschapsonderwijs van 27 maart 1991

    Art. 4. In artikel 2 van het decreet rechtspositie personeelsleden gemeenschapsonderwijs van 27 maart 1991, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt aan paragraaf 3 een tweede lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "De Vlaamse Regering kan in het basisonderwijs de ambten bepalen voor een personeelscategorie van het pedagogisch ondersteunend personeel.".

    Art. 5. Aan artikel 21bis van hetzelfde decreet, ingevoegd bij het decreet van 14 juli 1998 en het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt een paragraaf 15 toegevoegd, die luidt als volgt:

    " § 15. Als een scholengemeenschap bestaat uit instellingen van meerdere inrichtende machten, wisselen die inrichtende machten binnen de scholengemeenschap met betrekking tot de tijdelijke personeelsleden die voor bepaalde duur zijn aangesteld de gegevens uit die relevant zijn voor het naleven van de rechten en verplichtingen die in dit artikel opgenomen zijn. Het gaat daarbij om volgende gegevens van een personeelslid:

  7. de identificatiegegevens;

  8. de opdracht(en) en betrekking(en);

  9. de dienstanciënniteit;

  10. de school en het schoolbestuur;

  11. verslagen van functionerings- of evaluatiegesprekken;

  12. verslagen in functie van de beoordeling.

    Verslagen over de beoordeling, functionerings- of evaluatiegesprekken worden alleen uitgewisseld tussen die instellingen van de scholengemeenschap waar het personeelslid diensten presteert.

    De Vlaamse Regering wordt gemachtigd om specifieke bepalingen uit te werken omtrent de opslagperioden en de verwerkingsactiviteiten en procedures, waaronder maatregelen om te zorgen voor een behoorlijke transparante verwerking.".

    HOOFDSTUK 4. -Wijzigingen van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997

    Art. 6. In artikel 3 van het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997, het laatst gewijzigd bij het decreet van 6 juli 2018, wordt punt 8° vervangen door wat volgt:

    "8° bevolkingsdichtheid van een gemeente: het aantal inwoners per vierkante kilometer dat opgenomen is in de gemeentemonitor van de Vlaamse overheid en dat op 1 februari van het schooljaar voorafgaand aan de start van de zesjaarlijkse periode voor scholengemeenschappen, vermeld in artikel 125quinquies, beschikbaar is;".

    Art. 7. In artikel 15 van hetzelfde decreet, vervangen door het decreet van 21 maart 2014 en gewijzigd bij de decreten van 19 juni 2015, 17 juni 2016 en 6 juli 2018, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  13. in paragraaf 1 wordt de zinsnede "artikel 37 van het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding" vervangen door de zinsnede "artikel 7 van het decreet van 27 april 2018 betreffende de leerlingenbegeleiding in het basisonderwijs, het secundair onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding";

  14. aan paragraaf 2 wordt een lid toegevoegd, dat luidt als volgt:

    "Voor een leerling die voor het eerst naar school gaat en met een individueel aangepast curriculum wil starten in het gewoon onderwijs moet in afwijking van paragraaf 1, 1° en 2°, worden aangetoond dat de aanpassingen, waaronder remediërende, differentiërende, compenserende en dispenserende maatregelen, disproportioneel of onvoldoende zullen zijn om de leerling in het gemeenschappelijk curriculum mee te nemen en moet in afwijking van paragraaf 1, 5°, bepaald worden welk type voor de leerling van toepassing is, als bepaald in artikel 10, § 1, 2°, 4°, 6° of 7°. ";

  15. paragraaf 5 wordt vervangen door wat volgt:

    " § 5. Voor leerlingen die tijdens het schooljaar 2014-2015 met een inschrijvingsverslag ingeschreven waren in een school voor buitengewoon of gewoon onderwijs geldt paragraaf 1 alleen bij wijziging van onderwijsniveau, van type of bij overgang van buitengewoon onderwijs naar gewoon onderwijs of omgekeerd.";

  16. in paragraaf 8 worden tussen de woorden "gewoon basisonderwijs" en de zinsnede ", dan" de woorden "of omgekeerd" ingevoegd;

  17. in paragraaf 9 wordt de zinsnede "artikel 172quinquies" vervangen door de zinsnede "artikel 172quinquies en artikel 172quinquies/1".

    Art. 8. In artikel 16 van hetzelfde decreet, vervangen door het decreet van 21 maart 2014 en gewijzigd bij de decreten van 19 juni 2015 en 6 juli 2018, wordt in paragraaf 1 de zinsnede "artikel 172quinquies" vervangen door de zinsnede "artikel 172quinquies en artikel 172quinquies/1".

    Art. 9. Artikel 34 van hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 21 december 2018 houdende bepalingen tot begeleiding van de begroting 2019, wordt vervangen door wat volgt:

    "Art. 34. § 1. Leerlingen voor wie het door ziekte of ongeval tijdelijk onmogelijk is om onderwijs te volgen in hun school hebben recht op tijdelijk onderwijs aan huis.

    § 2. De regering legt de voorwaarden vast om in aanmerking te komen voor tijdelijk onderwijs aan huis. De regering maakt hierbij een onderscheid tussen een veelvuldige afwezigheid omwille van een chronische ziekte en een langdurige afwezigheid.

    Een afwezigheid van minder dan eenentwintig kalenderdagen is geen langdurige afwezigheid voor de toepassing van dit artikel tenzij het gaat om een veelvuldige afwezigheid vanwege een chronische ziekte.

    § 3. De regering bepaalt hoe het onderwijs aan huis georganiseerd wordt, welke vorm van hulp de school krijgt om het onderwijs aan huis te organiseren en de voorwaarden tot het verkrijgen van lestijden tijdelijk onderwijs aan huis, alsook het aantal en de wijze van berekening ervan.

    De betrekkingen die worden ingericht op basis van de lestijden, vermeld in het eerste lid, komen niet in aanmerking voor vacantverklaring en het schoolbestuur kan in geen geval een personeelslid vast benoemen, affecteren of muteren in deze betrekkingen.

    § 4. Het schoolbestuur is verplicht om de ouders van leerlingen die recht hebben of zullen hebben op tijdelijk onderwijs aan huis te informeren over het recht op, en de mogelijkheden en de modaliteiten van het tijdelijk onderwijs aan huis.

    § 5. De uitdrukkelijke vraag van de ouders voor een leerling als vermeld in paragraaf 2, verplicht het schoolbestuur ertoe om tijdelijk onderwijs aan huis te organiseren.

    De verplichting om tijdelijk onderwijs aan huis in te richten, vervalt voor de school ten aanzien van de leerling of de kleuter gedurende zijn verblijf in een ziekenhuis, een residentiële setting of een preventorium waar onderwijs van type 5 gefinancierd of gesubsidieerd wordt of bij zijn opname in een dienst als bedoeld in artikel IV 2 van het besluit van de Vlaamse Regering van 28 oktober 2016 betreffende codificatie sommige bepalingen voor het onderwijs.

    § 6. Het recht op tijdelijk onderwijs aan huis kan gecombineerd worden met het recht op synchroon internetonderwijs als bedoeld in artikel 36/1.".

    Art. 10. In hoofdstuk IV, afdeling 2, van hetzelfde decreet wordt een onderafdeling C/1 ingevoegd, die luidt als volgt:

    "Onderafdeling C/1. Synchroon internetonderwijs".

    Art. 11. In hetzelfde decreet wordt in onderafdeling C/1, ingevoegd bij artikel 10, een artikel 36/1 ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Art. 36/1. § 1. Synchroon internetonderwijs, verder in deze onderafdeling SIO te noemen, biedt leerlingen voor wie het door ziekte of ongeval tijdelijk onmogelijk is om onderwijs te volgen in hun school de mogelijkheid om op afstand, via digitale toepassingen, rechtstreeks en in interactie met de leerkrachten en klasgenoten de lessen te volgen.

    SIO ondersteunt het leerproces, beperkt de leerachterstand en bereidt de terugkeer naar school voor. Door SIO blijft de band van de afwezige leerling met de school, leerkrachten en medeleerlingen behouden.

    § 2. Leerlingen komen in aanmerking voor SIO als aan volgende voorwaarden voldaan is:

  18. de leerling wordt minstens 5 jaar vóór 1 januari van het lopende schooljaar;

  19. de school beschikt over bewijsstukken voor de afwezigheid van de leerling ten gevolge van ziekte of ongeval;

  20. het gebruik van SIO is verenigbaar met de medische toestand van de leerling. De ouders brengen de behandelende arts op de hoogte; de school informeert...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT