Koninklijk besluit betreffende de procedures inzake bescherming van de mededinging, de 30 août 2013

HOOFDSTUK I. - Definities

Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

  1. Boek IV : Boek IV "Bescherming van de mededinging" van het Wetboek van economisch recht ingevoegd door de wetten van 3 april 2013;

  2. het Auditoraat : het Auditoraat bedoeld bij Titel 2, Hoofdstuk 1, Afdeling 1, Onderafdeling 4 van Boek IV;

  3. de auditeur : het personeelslid van het Auditoraat bedoeld in artikel IV.27, § 2 van Boek IV;

  4. de auditeur-generaal : de auditeur-generaal bedoeld in artikel IV.26 § 1 van Boek IV;

  5. de Belgische Mededingingsautoriteit : De Belgische Mededingingsautoriteit bedoeld bij artikel IV.16 van Boek IV;

  6. het Mededingingscollege : het Mededingingscollege bedoeld in Titel 2, Hoofdstuk 1, Afdeling 1, Onderafdeling 2 van Boek IV;

  7. de voorzitter : de voorzitter bedoeld bij Titel 2, Hoofdstuk 1, Afdeling 1, onderafdeling 1 van Boek IV;

  8. het secretariaat : het secretariaat bedoeld in artikel IV.31 van Boek IV.

HOOFDSTUK II. - Procedure voor het Auditoraat

Art. 2. Voor de noodwendigheden van het onderzoek of binnen het kader van de besprekingen die plaatsvinden tijdens de procedure inzake transacties kunnen de auditeur of het Auditoraat op de datum die zij vaststellen de betrokken natuurlijke of rechtspersonen oproepen.

Art. 3. De opgeroepen natuurlijke of rechtspersonen verschijnen ofwel zelf, ofwel in de persoon van hun wettelijke, statutaire of daartoe gevolmachtigde vertegenwoordigers. Zij kunnen zich laten bijstaan door een raadsman.

Art. 4. Deze personen worden afzonderlijk gehoord, of in aanwezigheid van andere natuurlijke of rechtspersonen. In dit laatste geval wordt rekening gehouden met het rechtmatig belang van de betrokkenen dat hun zakengeheimen niet openbaar worden gemaakt.

Art. 5. Na het verschijnen wordt een proces-verbaal opgemaakt waarin de naam en de hoedanigheid van de aanwezige personen worden vermeld.

De eventuele schriftelijke opmerkingen van de opgeroepen personen worden in bijlage gevoegd evenals elk overgemaakt document.

Een kopie van het proces-verbaal wordt aan de betrokken natuurlijke of rechtspersoon overgemaakt.

Wanneer de opgeroepen persoon opwerpt dat de gegevens vermeld in het proces-verbaal, de bijgevoegde schriftelijke opmerkingen of de overgemaakte documenten, zakengeheimen of andere vertrouwelijke elementen bevatten, rechtvaardigt hij het vertrouwelijk karakter en verstrekt eveneens een niet-vertrouwelijke versie.

De eventuele opmerkingen op het proces-verbaal worden eveneens bij dit laatste gevoegd.

Van het niet-verschijnen van de opgeroepen natuurlijke of rechtspersonen wordt melding gemaakt in het proces-verbaal.

Het niet-verschijnen doet geen afbreuk aan de geldigheid van de procedure.

HOOFDSTUK III. . - Specifieke procedure voor het Auditoraat inzake restrictieve praktijken en inzake transacties.

Afdeling 1. - Inzake restrictieve praktijken

Art. 6. Wanneer het Auditoraat bij toepassing van artikel IV.42 van Boek IV, overweegt te besluiten dat een klacht niet ontvankelijk of ongegrond is, of verjaard is, roept hij desgewenst de klager op voor een hoorzitting.

De klager verschijnt volgens de voorwaarden bedoeld in artikel 3 van dit besluit.

Art. 7. Van de beslissingen van het Auditoraat bedoeld in artikel IV.42 § 2 van Boek IV wordt een kopie overgemaakt aan de ondernemingen die het voorwerp hebben uitgemaakt van het onderzoek evenals aan de voorzitter.

Deze beslissingen worden door toedoen van het secretariaat bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en op de website van de Belgische Mededingingsautoriteit.

Bij elke bekendmaking of kennisgeving van beslissingen, wordt rekening gehouden met het rechtmatig belang van de natuurlijke of rechtspersonen dat hun zakengeheimen en andere vertrouwelijke gegevens niet openbaar worden gemaakt.

Art. 8. Het antwoord van de ondernemingen en natuurlijke personen op de mededeling van de grieven die aan hen werden overgemaakt door...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT