3 MEI 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie chocoladebewerker
De Vlaamse Regering,
Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 juli 2011;
Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming, gegeven op 25 maart 2013;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 19 april 2013;
Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel en de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport;
Na beraadslaging,
Besluit :
Artikel 1. De beroepskwalificatie van chocoladebewerker, ingeschaald op niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving, opgenomen in bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.
Art. 2. De Vlaamse minister, bevoegd voor het Onderwijs, en de Vlaamse minister bevoegd voor het Tewerkstellingsbeleid zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 3 mei 2013.
De minister-president van de Vlaamse Regering,
K. PEETERS
De Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel,
P. SMET
De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport,
Ph. MUYTERS
Bijlage 1. - Beschrijving beroepskwalificatie van chocoladebewerker (m/v) (BK0021)
als vermeld in artikel 1
-
GLOBAAL
-
Titel
Chocoladebewerker (m/v)
-
Definitie
Bereidt en verpakt chocoladeproducten, werkt ze af volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de gemaakte producten te verkopen.
-
Niveau
4
-
Jaartal
2013
-
-
COMPETENTIES
2.1 Opsomming competenties
BASISACTIVITEITEN
Bereidt chocoladeproducten en -vullingen ( Id 17437/14944) :
- Zet het benodigde materiaal/materieel klaar
- Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen
- Maakt bereidingen aan de hand van een recept
- Berekent de kwantiteit
- Zet meeteenheden om
- Weegt grondstoffen af
- Bepaalt de temperatuur en de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen
- Bereidt producten en vullingen manueel of machinaal
- Past verschillende meng- en/of klopmethodes toe
- Voegt met behulp van natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten
- Past, indien nodig, recepten/bereidingswijze aan voor het voorkomen van bereidingsfouten
- Reageert gepast bij kwaliteitsafwijkingen/technische problemen
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Verwerkt chocoladeproducten en -vullingen (Id 14944/16721/18890) :
- Bepaalt de benodigde hoeveelheid per stuk/per gewicht
- Verdeelt manueel of machinaal
- Past spuit-, snij-, rol-, mouleer- of uitsteektechnieken toe
- Giet vullingen uit op platen of in vormen
- Laat vullingen rusten en/of verharden in een al dan niet gekoelde ruimte
- Bereidt halffabricaten, vullingen, crèmes, garneringen...
- Kandiseert producten
- Tempereert de chocolade
- Koelt het product af of vriest het in
- Voegt met behulp van natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten
- Decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
- Bedient machines en toestellen voor de verwerking van chocolade
Bakt boter- of vetdegen (Id 23708) :
- Stelt de oven in (tijd, temperatuur,...) en bakt de producten af
- Werkt met verschillende oventypes
- Controleert het bakproces en het uitzicht van de producten visueel
- Ontvormt de producten en plaatst ze op roosters in rekken
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Werkt chocoladeproducten af (Id 6530) :
- Glaceert, garneert, modelleert, dompelt, enrobeert, kandiseert en voegt samen volgens de verschillende afwerkingstechnieken
- Houdt zich aan de recepten en kwaliteitseisen
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Bewaart en verpakt chocoladeproducten (co 00033) :
- Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine
- Stemt de verpakking af op het product
- Houdt de bewaartemperatuur op peil en regelt de vochtigheidsgraad
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Houdt de werkomgeving netjes en hygiënisch (Id 16246) :
- Gebruikt...
Pour continuer la lecture
SOLLICITEZ VOTRE ESSAI