3 MEI 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie banketbakker

De Vlaamse Regering,

Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 juli 2011;

Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming, gegeven op 19 maart 2013;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 19 april 2013;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel en de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. De beroepskwalificatie van banketbakker, ingeschaald op niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving, opgenomen in bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.

Art. 2. De Vlaamse minister, bevoegd voor het Onderwijs, en de Vlaamse minister bevoegd voor het Tewerkstellingsbeleid zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 3 mei 2013.

De minister-president van de Vlaamse Regering,

K. PEETERS

De Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel,

P. SMET

De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport,

Ph. MUYTERS

Bijlage 1. - Beschrijving beroepskwalificatie van banketbakker (m/v) (BK0020) als vermeld in artikel 1

  1. GLOBAAL

    1. Titel

      Banketbakker (m/v)

    2. Definitie

      Bereidt banketproducten, verwerkt en bakt vet- en kookdegen en beslagen, werkt ze af volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de gemaakte producten te verkopen.

    3. Niveau

      4

    4. Jaartal

      2013

  2. COMPETENTIES

    2.1 Opsomming competenties

    BASISACTIVITEITEN

    Bereidt vet- en kookdegen en beslagen (Id 14966) :

    - Zet het benodigde materiaal/materieel klaar

    - Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen

    - Stelt het deeg en/of beslag samen aan de hand van een recept

    - Berekent de kwantiteit

    - Zet meeteenheden om

    - Weegt grondstoffen af

    - Bepaalt de temperatuur en de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen

    - Draait en kneedt deeg en/of beslag manueel of machinaal

    - Past verschillende meng- en/of klopmethodes toe

    - Voegt met behulp van natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Verwerkt degen : vet- en kookdeken en beslagen (Id 5817, Id 25363) :

    - Bepaalt de benodigde hoeveelheid deeg per stuk/ per gewicht

    - Verdeelt het deeg en/of beslag manueel of machinaal

    - Past spuit-, snij-, rol- of uitsteektechnieken toe

    - Plaatst het deeg en/of beslag op platen of in bakvormen

    - Laat het deeg rusten in een al dan niet gekoelde ruimte

    - Koelt het halffabricaat af of vriest het in

    - Toereert en/of rolt het uit

    - Bereidt halffabricaten, vullingen, crèmes, mousses, bavarois, boterroom garneringen,...

    - Voegt met behulp van natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten

    - Doreert, decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Bakt vet- en kookdegen en beslagen (Id 16722) :

    - Stelt de oven in (tijd, temperatuur,...) en bakt de producten af

    - Controleert het bakproces en het uitzicht van de producten visueel

    - Ontvormt de producten en plaatst ze op roosters in rekken

    - Maakt halffabricaten

    - Kan verschillende oventypes gebruiken

    - Maakt halffabricaten verder af tot een eindproduct

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Werkt banketbakkerijproducten af (Id 6067) :

    - Abricoteert, glaceert, garneert, maskeert, modelleert, overgiet volgens de verschillende afwerkingstechnieken

    - Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken

    - Houdt zich aan de recepten en kwaliteitseisen

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Bewaart en verpakt banketbakkerijproducten (Id 20379) :

    - Past snijtechnieken toe

    - Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine

    - Stemt de verpakking af op het product

    - Houdt de bewaartemperatuur op peil

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT