3 MEI 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie suiker- en marsepeinbewerker

De Vlaamse Regering,

Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 juli 2011;

Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming, gegeven op 25 maart 2013;

Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 19 april 2013;

Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel en de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport;

Na beraadslaging,

Besluit :

Artikel 1. De beroepskwalificatie van suiker- en marsepeinbewerker, ingeschaald op niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving, opgenomen in bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.

Art. 2. De Vlaamse minister, bevoegd voor het Onderwijs, en de Vlaamse minister bevoegd voor het Tewerkstellingsbeleid zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 3 mei 2013.

De minister-president van de Vlaamse Regering,

K. PEETERS

De Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel,

P. SMET

De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport,

Ph. MUYTERS

Bijlage. - Beschrijving beroepskwalificatie van suiker- en marsepeinbewerker (m/v) (BK0023) als vermeld in artikel 1

  1. GLOBAAL

    1. Titel

      Suiker- en marsepeinbereider (m/v)

    2. Definitie

      Bereidt suiker- en marsepeinproducten teneinde deze te verwerken, verpakken en verkopen.

    3. Niveau

      4

    4. Jaartal

      2013

  2. COMPETENTIES

    2.1 Opsomming competenties

    BASISACTIVITEITEN

    Bereidt suiker- en marsepeinproducten (Id 17437) :

    - Zet het benodigde materiaal/materieel klaar

    - Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen

    - Berekent de kwantiteit

    - Zet meeteenheden om

    - Weegt grondstoffen af

    - Bepaalt de temperatuur en de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen

    - Voegt ingrediënten samen aan de hand van een recept

    - Bereidt producten manueel of machinaal

    - Past verschillende meng- en kooktechnieken toe

    - Voegt met behulp van natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten

    - Bereidt decoraties

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Verwerkt suiker- en marsepeinproducten (Id 14944) :

    - Bepaalt de benodigde hoeveelheid per stuk/ per gewicht

    - Past spuit-, snij-, rol-, uitsteek-, blaas- en trektechnieken toe

    - Voegt met behulp van natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten

    - Decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen

    - Bereidt en verwerkt diverse kooksuikers

    - Bakt marsepeinbonbons

    - Bereidt en bewaart halffabricaten [1] en garneringen

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Werkt suiker- en marsepeinproducten af (Id 6530/Beroepscompetentieprofiel) :

    - Abricoteert [2], glaceert [3], garneert, modelleert, dompelt, decoreert volgens de verschillende afwerkingstechnieken

    - Houdt zich aan de recepten en kwaliteitseisen

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Bewaart en verpakt suiker- en marsepeinproducten (co 00035) :

    - Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine

    - Stemt de verpakking af op het product

    - Houdt de bewaartemperatuur op peil

    - Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid

    Houdt de werkomgeving netjes en hygiënisch (Id 16246) :

    - Gebruikt schoonmaakmaterieel en -middelen

    - Ruimt de werkplek en het materieel systematisch op

    - Reinigt en desinfecteert het materieel volgens de richtlijnen

    - Controleert de staat van het materieel

    - Draagt werkkledij volgens de hygiënische richtlijnen

    - Wast en ontsmet de handen volgens de hygiënische richtlijnen

    - Sorteert afval volgens de richtlijnen

    Plant de productie (Id 18086) :

    - Schat de vraag van de klanten in

    - Stelt een assortiment samen volgens de verwachte verkoop en het seizoen

    - Stelt recepten samen

    - Bereidt de productie voor

    - Plant het dagelijkse werk rekening houdend met externe factoren

    - Stelt een werkschema op

    - Optimaliseert waar mogelijk de productie

    Stalt suiker- en marsepeinproducten in de etalage of op de toonbank uit en maakt verkoopsklaar (Id 18788) :

    - Zorgt voor een evenwichtige schikking van producten in de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT