3 MEI 2013. - Besluit van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie bakker
De Vlaamse Regering,
Gelet op het decreet van 30 april 2009 betreffende de kwalificatiestructuur, artikel 12, vervangen bij het decreet van 1 juli 2011;
Gelet op het erkenningsadvies van het Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming, gegeven op 25 maart 2013;
Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 19 april 2013;
Op voorstel van de Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel en de Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport;
Na beraadslaging,
Besluit :
Artikel 1. De beroepskwalificatie van bakker, ingeschaald op niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wordt erkend. De beschrijving, opgenomen in bijlage 1, die bij dit besluit is gevoegd, omvat de definitie en de bijbehorende competenties.
Art. 2. De Vlaamse minister, bevoegd voor het Onderwijs, en de Vlaamse minister bevoegd voor het Tewerkstellingsbeleid zijn, ieder wat hem of haar betreft, belast met de uitvoering van dit besluit.
Brussel, 3 mei 2013.
De minister-president van de Vlaamse Regering,
K. PEETERS
De Vlaamse minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel,
P. SMET
De Vlaamse minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport,
Ph. MUYTERS
Bijlage 1. - Beschrijving beroepskwalificatie van bakker (m/v) (BK0019) als vermeld in artikel 1.
-
GLOBAAL
-
Titel
Bakker (m/v)
-
Definitie
Bereidt, verwerkt en bakt gistdegen en werkt ze af volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de gemaakte producten te verkopen.
-
Niveau
4
-
Jaartal
2013
-
-
COMPETENTIES
2.1 Opsomming competenties
BASISACTIVITEITEN
Bereidt gistdegen (Id 14966) :
- Zet het benodigde materiaal/materieel klaar
- Controleert de versheid en de kwaliteit van producten en grondstoffen
- Stelt het deeg samen aan de hand van een recept
- Berekent de kwantiteit
- Zet meeteenheden om
- Weegt grondstoffen af
- Bepaalt de temperatuur en de hoeveelheid van de samen te voegen grondstoffen
- Draait en kneedt deeg manueel of machinaal
- Past verschillende kneedmethodes toe
- Voegt met behulp van natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Verwerkt gistdegen (Id 5817, Id 25363) :
- Bepaalt de benodigde hoeveelheid deeg per stuk/per gewicht
- Weegt het deeg af
- Verdeelt het deeg manueel of met behulp van een verdeelmachine in stukken
- Bolt het deeg op en/of maakt het lang
- Plaatst de deegstukken op platen of in bakvormen
- Laat het deeg rijzen (in de (rem)rijskast, gekoelde ruimte,...)
- Controleert de gisting en het rijzen van het deeg
- Koelt het deeg af of vriest het in
- Toereert en/of rolt het uit
- Bereidt halffabricaten, vullingen, crèmes, garneringen, ...
- Voegt met behulp van natuurlijke aroma's smaak en kleur toe aan de producten
- Doreert, decoreert, modelleert en snijdt producten volgens vooropgestelde recepten en kwaliteitseisen
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Bakt gistdegen (Id 16722) :
- Stelt de oven in (tijd, temperatuur,...) en bakt de producten af
- Controleert het bakproces en het uitzicht van de producten visueel
- Ontvormt de producten en plaatst ze op rekken
- Maakt half afgebakken producten
- Kan verschillende oventypes gebruiken
- Voorkomt broodfouten
- Bakt half afgebakken producten verder af
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Werkt bakkerijproducten af (Id 6067) :
- Abricoteert, glaceert,...
- Past afwerkings- en garneringstechnieken toe om de producten verkoopsklaar te maken
- Houdt zich aan de recepten en kwaliteitseisen
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Bewaart en verpakt bakkerijproducten (Id 20379) :
- Gebruikt een snijmachine
- Verpakt producten met de hand of met een verpakkingsmachine
- Stemt de verpakking af op het product
- Houdt de bewaartemperatuur op peil
- Respecteert de regelgeving van hygiëne en voedselveiligheid
Houdt de werkomgeving netjes en hygiënisch (Id 16246) :
- Gebruikt schoonmaakmaterieel en -middelen
- Ruimt de werkplek en het...
Pour continuer la lecture
SOLLICITEZ VOTRE ESSAI