4 MEI 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Wij hebben de eer ter ondertekening van Uwe Majesteit een koninklijk besluit voor te leggen tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen.

De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk verleende op 11 januari 2017 haar advies over de ontwerptekst van dit koninklijk besluit.

De Hoge Gezondheidsraad bracht haar advies uit op 19 mei 2017.

De inspectie van financiën formuleerde haar advies op 6 september 2017.

Op 19 september 2017 verleende de Minister van Begroting, haar akkoord;

Overeenkomstig de artikelen 6 en 7 van de wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging werd voor dit koninklijk besluit ook een reguleringsimpactanalyse uitgevoerd;

De Raad van State verleende op 29 december 2017 het advies nr. 62.412/3 op basis van art. 84, § 1, eerste lid, 1,° van de gecoördineerde weten op de Raad van State.

De tekst van het besluit werd aangepast rekening houdende met de opmerkingen van de Raad van State, met uitzondering van artikel 2. Het voorstel van de Raad van State voor de formulering van artikel 2 werd niet gevolgd omdat deze bepaling om redenen van duidelijkheid werd herschreven, waardoor dat voorstel van de Raad van State zonder voorwerp werd.

Na het inwinnen van het advies van de Raad zijn er evenwel nieuwe elementen ter kennis van het Federaal Agentschap voor Nucleaire controle gekomen met betrekking tot het gebruik van toestellen en bronnen die ioniserende stralingen voortbrengen voor de detectie van prestatieverhogende apparatuur in het kader van de wielersport. Deze elementen vereisen nader onderzoek. Bijgevolg werd het ontworpen artikel 64.7 geschrapt in afwachting van het resultaat van dat onderzoek. Het ontworpen artikel 64.8 werd hernummerd naar 64.7.

  1. Inleiding

    Krachtens artikel 20.1.1.1, a), eerste lid, van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen (hierna verkort "ARBIS") moeten de verschillende soorten handelingen die kunnen leiden tot een blootstelling aan ioniserende stralingen, vooraleer ze de eerste maal worden vergund of worden aangenomen voor veralgemeend gebruik, worden gerechtvaardigd door de voordelen die ze bieden. Daarbij wordt rekening gehouden met alle voor- en nadelen; deze op het gebied van de gezondheid inbegrepen.

    Daarnaast kan overeenkomstig artikel 20.1.1.1, a), tweede lid, van het ARBIS de rechtvaardiging van de types van bestaande handelingen het voorwerp uitmaken van een herziening door het Agentschap elke keer dat nieuwe en belangrijke kennis betreffende hun doeltreffendheid of hun gevolgen werd verworven. Met toepassing van dit principe kunnen bepaalde types van bestaande handelingen, waardoor personen van het publiek, leerlingen of studenten of beroepshalve blootgestelde personen kunnen worden blootgesteld aan ioniserende stralingen, worden verboden door de Koning.

    Dit koninklijk besluit strekt er toe om twee soorten handelingen te verbieden waarvoor er in de loop van 2015 en 2016 een of meer vergunningsaanvragen werden ingediend omdat het gevaar op blootstelling aan ioniserende stralingen te groot is en/of er reeds valabele alternatieven voor deze handelingen bestaan die op vlak van veiligheid en stralingsbescherming minder risicovol zijn. Daarnaast wordt een reeds vergunde type van handeling, met name het gebruik van Americium-241 bronnen voor de meting van vulhoogte van recipiënten bij de vervaardiging van dranken, verboden omdat er ondertussen valabele alternatieven voor deze handeling bestaan, die minder...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT