4 MEI 2017. - Decreet betreffende het plan voor maatschappelijke cohesie wat betreft de aangelegenheden waarvan de uitoefening van de Franse Gemeenschap is overgedragen (1)

Het WAALS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, WAALSE REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Dit decreet regelt overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet aangelegenheden bedoeld in de artikelen 127, § 1, en 128, § 1, van de Grondwet.

Het is van toepassing op de Franstalige gemeenten van het Waalse Gewest.

Art. 2. Voor de toepassing van dit decreet en zijn uitvoeringsbesluiten wordt verstaan onder :

  1. maatschappelijke cohesie: de processen als geheel die bijdragen tot het garanderen van gelijke kansen en voorwaarden, de daadwerkelijke toegang tot de grondrechten en het economisch, maatschappelijk en cultureel welzijn aan alle individuen en groepen van individuen en tot het geven van de mogelijkheid aan eenieder tot actieve deelname aan de samenleving en tot algemene erkenning ongeacht de nationale of ethnische oorsprong, het culturele, godsdienstige of filosofische gedachtegoed, het maatschappelijke statuut, de leeftijd, het sociaal-economisch niveau, de sexuele geaardheid, de gezondheid of de handicap;

  2. de lokale overheid : de gemeente of het OCMW, in geval van toepassing van artikel 3, § 2, die/dat ter uitvoering van dit decreet over een trekkingsrecht beschikt;

  3. onderling verantwoordelijk voor het welzijn van allen : een houding of een gedeeld gevoel van collectieve verantwoordelijkheid ten opzichte van één of meerdere doelstellingen van algemeen belang.

    Art. 3. Een gemeente krijgt, tegen de voorwaarden en volgens de procedure bedoeld in dit decreet, een trekkingsrecht voor de uitvoering van acties, in verband met de aangelegenheden waarvan de uitoefening van de Franse Gemeenschap is overgedragen, bedoeld in artikel 4, § 4, met het oog op de verbetering van de maatschappelijke cohesie.

    In afwijking van het eerste lid, kan elke gemeente, bij overeenkomst met het openbaar centrum van maatschappelijk welzijn, haar, voor de betrokken programmering, de ontvangst van het trekkingsrecht overdragen alsook de organisatie en de uitvoering van het actieplan.

    Art. 4. § 1. Het trekkingsrecht is toegankelijk voor elke lokale overheid van wie het percentage van openbare of gesubsidieerde woningen op het grondgebied van de gemeente minstens gelijk is aan vijf percent volgens de berekeningsmethode bepaald in artikel 1332-15 van het Wetboek van de Plaatselijke Democratie en de Decentralisatie.

    § 2. In afwijking van paragraaf 1, kan de lokale overheid van wie het percentage openbare woningen op het grondgebied van de gemeente lager is dan vijf percent toegang krijgen tot het trekkingsrecht als, hetzij:

  4. het gemiddeld inkomen per inwoner van de gemeente lager is dan het gemiddeld inkomen per inwoner in het Waalse Gewest;

  5. de lokale overheid, het jaar dat voorafgaat aan de betrokken programmering, verbonden is door een samenwerkingsverband met het Waalse Gewest in het kader van het Plan Permanente Woning.

    Het gemiddeld inkomen per inwoner bedoeld in punt 1° is het gemiddeld inkomen per gezin op basis van de fiscale aangiften en overeenkomstig de laatste beschikbare statistieken van het NIS afkomstig van het Directoraat-generaal Statistiek en Economische informatie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie.

    § 3. In het geval van een vereniging bedoeld in artikel 14, § 2, is het trekkingsrecht toegankelijk voor de begunstigden van de vereniging :

  6. hetzij wanneer het gewogen gemiddelde van de percentages openbare woningen op het grondgebied van de verschillende gemeenten van de vereniging minstens gelijk is aan vijf percent;

  7. hetzij wanneer het gewogen gemiddelde van het gemiddeld inkomen per inwoner op het grondgebied van de verschillende gemeenten van de vereniging lager is dan het regionale gemiddelde van inkomen per inwoner.

    § 4. De acties bedoeld in artikel 3, eerste lid, moeten :

  8. cumulatief beogen :

    1. op individueel vlak :

      * de vermindering van de armoede en de sociale ongelijkheid of uitsluiting - met een bijzondere nadruk op de steun voor de kinderen en eenoudergezinnen;

      * de strijd tegen de ontzegging van de toegang tot de grondrechten bedoeld in artikel 23 van de Grondwet;

    2. op collectief vlak : de opbouw van een solidaire maatschappij waar allen onderling verantwoordelijk zijn voor eenieders welzijn;

  9. doelpublieken betrekken en een samenwerking of een partnerschap met andere overheden en/of de verenigingssector.

    Art. 5. § 1. Het trekkingsrecht wordt georganiseerd voor een programmering waarvan de duur gelijk is met een gemeentelijk mandaat.

    In afwijking van lid één duurt de eerste programmering vijf jaar, ingaand op 1 januari 2020.

    § 2. Het trekkingsrecht wordt voor elke programmering vastgelegd op grond van een jaarlijks bedrag dat minstens gelijk is aan het bedrag van de vorige programmering aangepast aan het percentage van de prijzenontwikkeling en vermenigvuldigd met het aantal boekjaren van de programmering.

    Indien n het eerste jaar van een programmering is, wordt dit jaarlijks bedrag bedoeld in het eerste lid vastgelegd op grond van de index van juli van het jaar n-2 in verhouding tot de index van juli van zes vorige jaren. Het jaarlijkse bedrag wordt op minimum 23.000.000 euros bij de eerste programmering bepaald.

    § 3. Het totaalbedrag van het trekkingsrecht dat aan de...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT