4 MEI 2015. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de bevolkingsregisters en in het vreemdelingenregister en het koninklijk besluit van 8 januari 2006 tot bepaling van de informatietypes, verbonden met de informatiegegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, teneinde het informatiegegeven betreffende de rechtsbekwaamheid aan te vullen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Op 27 augustus 2014 werd het koninklijk besluit van 21 juli 2014 tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de bevolkingsregisters en in het vreemdelingenregister en het koninklijk besluit van 8 januari 2006 tot bepaling van de informatietypes, verbonden met de informatiegegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, bekendgemaakt.

Dit koninklijk besluit heeft meer bepaald tot doel artikel 204 van de wet van 17 maart 2013 tot hervorming van de regelingen inzake onbekwaamheid en tot instelling van een nieuwe beschermingsstatus die strookt met de menselijke waardigheid, uit te voeren. De voormelde wet voegt, in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen, in de opsomming van de wettelijke informatiegegevens, een nieuw punt 9° /1 in betreffende "de naam, de voornaam en het adres van de bewindvoerder over de goederen en de persoon van wie melding wordt gemaakt in de in artikel 1249, eerste lid van het Gerechtelijk Wetboek bedoelde beslissing".

Zowel het koninklijk besluit van 16 juli 1992 tot vaststelling van de informatie die opgenomen wordt in de bevolkingsregisters en in het vreemdelingenregister als het koninklijk besluit van 8 januari 2006 tot bepaling van de informatietypes, verbonden met de informatiegegevens bedoeld in artikel 3, eerste lid, van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen werden derhalve gewijzigd om uitdrukkelijk te voorzien in de registratie van dit nieuwe informatiegegeven, zowel in de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister als in het Rijksregister van de natuurlijke personen.

Op 1 januari 2015 is evenwel ook de wet van 15 december 2013 houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging in werking getreden.

Artikel 15 van deze wet strekt er onder meer toe de in het Rijksregister opgenomen wettelijke informatie aan te vullen met een 17de informatiegegeven betreffende "de akten en beslissingen betreffende de bekwaamheid van de meerderjarige en de onbekwaamheid van de minderjarige, alsook de vermelding van de vertegenwoordiger of van de persoon die de meerderjarige of de minderjarige bijstaat".

Er dient derhalve te worden vastgesteld dat artikel 15 van de wet van 15 december 2013 eveneens voorziet in de toevoeging van een nieuw wettelijk informatiegegeven betreffende de rechtsbekwaamheid.

Het komt evenwel de Koning toe de beide wetten uit te voeren.

Dit ontwerp van besluit heeft derhalve tot doel de registratie van alle gegevens betreffende de rechtsbekwaamheid mogelijk te maken, niet alleen de gegevens betreffende de beslissingen genomen onder de nieuwe regeling inzake onbekwaamheid, zoals ingesteld door de wet van 17 maart 2013, maar ook de gegevens betreffende de beschermingsmaatregelen die beslist werden vóór de nieuwe regeling.

Bovendien heeft dit ontwerp van besluit eveneens tot doel over te gaan tot de registratie, in punt 15/5° van hetzelfde artikel, in de bevolkingsregisters...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT