4 JUNI 2020. - Bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/029 tot wijziging van het volmachtbesluit nr. 2020/001 betreffende de tijdelijke opschorting van de verval- en beroepstermijnen die vastgelegd zijn in de Brusselse wetgeving en reglementering of die op grond daarvan zijn ingevoerd

VERSLAG AAN DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE REGERING

Ter attentie van de leden van de Regering,

De WHO heeft het coronavirus COVID-19 op 11 maart 2020 gekwalificeerd als een pandemie.

De door de COVID-19 veroorzaakte gezondheidscrisis heeft geleid tot de toepassing van grootschalige nationale gezondheidsmaatregelen, in het bijzonder de zogenaamde "social distancing" maatregelen waartoe de Nationale Veiligheidsraad op 12 en 13 maart 2020 besloten heeft.

De impact van de voornoemde maatregelen en de op dat ogenblik nog toekomstige maatregelen genomen in de strijd tegen COVID-19, zorgt ervoor dat burgers mogelijk verstoken kunnen blijven van de mogelijkheid om hun rechten in het kader van bestuursrechtelijke procedures en beroepen nuttig en daadwerkelijk te laten gelden. Daarnaast wordt ook de werking van de administraties van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest afgeremd of in sommige gevallen onmogelijk gemaakt.

Om de continuïteit van de openbare dienstverlening te waarborgen, het gelijkheidsbeginsel te garanderen en de rechtszekerheid te vrijwaren, besloot de Brusselse Hoofdstedelijke Regering om over te gaan tot de opschorting van alle vervaltermijnen, beroepstermijnen en termijnen waarvan het verstrijken een juridisch gevolg heeft, voor zover deze zijn vastgelegd in een tekst die behoort tot de bevoegdheid van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Overeenkomstig artikel 1 van het volmachtbesluit nr. 2020/001 van 2 april 2020 van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de tijdelijke opschorting van de verval- en beroepstermijnen die vastgelegd zijn in de Brusselse wetgeving en reglementering of die op grond daarvan zijn ingevoerd, werden alle gewestelijke beroeps- en vervaltermijnen opgeschort voor een periode van één maand, twee keer verlengbaar met een maand.

De opschorting van bepaalde elementen van fiscale procedure zorgt er evenwel voor dat het goede functioneren en de continuïteit van bepaalde fiscale processen als ook de budgettaire planning van het Gewest op de helling worden gezet.

Dit ontwerpbesluit beoogt dan ook om bepaalde fiscale termijnen uit te sluiten van het toepassingsgebied van het artikel 1 van het voornoemde volmachtbesluit van 2 april 2020. Om de continuïteit van de betrokken fiscale processen te garanderen, is het vereist dat de impact van het volmachtenbesluit van 2 april 2020 op dat vlak ab initio ongedaan wordt gemaakt. Er wordt dan ook voor geopteerd om onderhavig besluit te laten in werking treden vanaf 16 maart 2020.

Voor wat betreft de betalings- en de invorderingstermijnen, wordt het retroactieve karakter van de genomen maatregel, op aanraden van de Raad van State, verzacht om te voorkomen dat belastingplichtigen op een onvoorzienbare wijze zouden worden geconfronteerd met de verplichting om plots over te gaan tot betaling van de door hen verschuldigde bedragen.

Door het inschrijven van deze overgangsmaatregel wordt beoogd om het respect van volgende principes te garanderen : het gelijkheidsbeginsel in fiscale zaken, de rechtszekerheid en het gewettigd vertrouwen.

De maatregelen vervat in dit besluit doen geenszins afbreuk aan de verlenging van de betalingstermijnen voor bepaalde belastingen zoals deze werden verleend door :

• het bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/004 van 23 april 2019 om de betaaltermijn van de onroerende voorheffing te verlengen omwille van de door de COVID-19 veroorzaakte gezondheidscrisis;

• het bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/021 van 20 mei 2020 om de betaaltermijn van de verkeersbelasting op de autovoertuigen en de belasting op de inverkeerstelling te verlengen omwille van de door de COVID-19 veroorzaakte gezondheidscrisis.

Dit besluit doet al evenmin afbreuk aan eventuele toekomstige maatregelen met betrekking tot de betalings- en invorderingstermijnen die nog zouden worden genomen omwille van de door de COVID-19 veroorzaakte gezondheidscrisis.

Het ontwerp van dit bijzonderemachtenbesluit werd ter spoedadvies voorgelegd aan de Raad van state, rekening houdend met de hoogdringendheid van de genomen maatregelen. De Raad van State heeft op 26 mei 2020 advies nr. 67.420/4 verleend in toepassing van artikel 84, § 1, lid 1, 3° van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973. Met de suggesties van de Raad van State is rekening gehouden in de mate die hierboven is toegelicht.

Ter informatie van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering :

De Minister van Financiën en Begroting,

S. GATZ

RAAD VAN STATE,

afdeling Wetgeving

Advies 67.420/4 van 26 mei 2020 over een ontwerp van bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/00X `houdende diverse maatregelen inzake fiscale termijnen'

Op 15 mei 2020 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel verzocht binnen een termijn van vijf werkdagen een advies te verstrekken over een ontwerp van bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/00X `houdende diverse maatregelen inzake fiscale termijnen'.

Het ontwerp is door de vierde kamer onderzocht op 26 mei 2020. De kamer was samengesteld uit Martine BAGUET, kamervoorzitter, Luc CAMBIER en Bernard BLERO, staatsraden, en Charles-Henri VAN HOVE, toegevoegd griffier.

Het verslag is uitgebracht door Marc OSWALD, eerste auditeur.

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder toezicht van Martine BAGUET.

Het advies, waarvan de tekst hierna volgt, is gegeven op 26 mei 2020.

Volgens artikel 84, § 1, eerste lid, 3°, van de wetten `op de Raad van State', gecoördineerd op 12 januari 1973, moeten in de adviesaanvraag in het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT