4 JUNI 2020. - Bijzondere machtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/033 betreffende een compensatiepremie tot vergoeding van de erkende sociale ondernemingen die getroffen zijn door de dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken

VERSLAG AAN DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE REGERING

Ter attentie van de leden van de Regering,

De maatregelen afgekondigd door de federale overheid op 18 maart 2020 om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken, houden onder meer in dat de horecazaken en sommige handelszaken volledig of gedeeltelijk moeten sluiten.

De structuren uit de sociale economie worden ook getroffen door de verslechtering van de economische situatie.

Rekening houdend met het oogmerk van deze structuren werd een uitzonderlijke premie van 4.000 euro ingevoerd voor de sociale inschakelingsondernemingen die verplicht werden hun activiteiten volledig stop te zetten als gevolg van de door de federale regering genomen maatregelen.

De ontwikkeling van de economische situatie gekoppeld aan de moeilijkheden waarmee ondernemingen worden geconfronteerd, hebben tot gevolg dat er vragen moeten worden gesteld bij de steun die verleend zou kunnen worden aan de entiteiten die niet verplicht werden hun activiteiten stop te zetten, maar die een grote vertraging ervan ondergaan.

Bijgevolg wordt voorgesteld om een compensatiepremie toe te kennen aan de erkende sociale ondernemingen waarvan de activiteiten gedaald zijn en die geen gebruik hebben kunnen maken van de steun die reeds ingevoerd werd door de Regering in het kader van de maatregelen in de strijd tegen de gevolgen van de verspreiding van het coronavirus COVID-19.

De steun wordt beperkt tot de sociale ondernemingen die erkend werden op basis van de ordonnantie van 23 juli 2018 met betrekking tot de erkenning en de ondersteuning van de sociale ondernemingen.

De toekenning van deze steun kan niet gecumuleerd worden met een van de steunmaatregelen die ingevoerd werden in het kader van de steunmaatregelen voor de ondernemingen na de goedkeuring van de noodmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Met het oog op efficiëntie en administratieve vereenvoudiging worden de procedures voor de aanvraag, de toekenning en de vereffening van deze steun overgenomen van de procedures die reeds werden ingevoerd in het kader van de premie die werd toegekend aan de sociale inschakelingsondernemingen.

De minister van Begroting heeft op 13 mei 2020 zijn goedkeuring gehecht aan het ontwerp.

Op 2 juni 2020, heeft de Raad van State over onderhavig ontwerpbesluit een spoedadvies verleend binnen 5 werkdagen. Dit advies met referentienummer 67.476/1 is in al zijn aanbevelingen in aanmerking genomen. Het kon niet...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT