4 JUNI 2020. - Besluit van de Waalse Regering van bijzondere machten nr. 41 tot tijdelijke uitbreiding van de vrijstelling van de stedenbouwkundige vergunning bouwvergunning voor het plaatsen van een seizoensgebonden openluchtterras in de HORECA-sector op het openbare wegdomein

VERSLAG AAN DE REGERING

De buitengewone gezondheidscrisis in verband met COVID-19 die heden België treft en de huidige en komende regels, genomen om de verspreiding van het virus onder de bevolking te beperken, zijn van dien aard dat ze iedere vorm van activiteit op het grondgebied van het Waalse Gewest vertragen.

In het bijzonder is de HORECA-sector bijzonder getroffen is: cafés en restaurants zijn momenteel gesloten zijn, behalve voor wat betreft de levering van maaltijden en afhaalgerechten. Het terrasmeubilair moet binnen geplaatst worden.

De heropening van de sector moet worden georganiseerd met strikte inachtneming van de door de Nationale Veiligheidsraad vastgestelde afbouwstrategie. Zo zullen regels voor social distancing, die het aantal klanten dat kan worden ontvangen drastisch beperken, meer dan waarschijnlijk worden opgelegd in het kader van een afbouw die noodzakelijkerwijs geleidelijk zal verlopen.

De uitbreiding van de terrassen wordt door verschillende landen beschouwd als één van de oplossingen die de betrokken horecagelegenheden in staat zou stellen hun rentabiliteitsdrempel te bereiken. Zelfs als deze maatregelen tijdelijk blijven, zouden ze de financiële verliezen in verband met de lockdown kunnen compenseren.

De HORECA-sector is immers vragende partij voor deze administratieve vereenvoudiging, die op het juiste moment komt om het herstel van een sector die sterk door de gezondheidscrisis is getroffen, te ondersteunen. De mogelijkheid om de oppervlakte van de terrassen tijdelijk uit te breiden ligt in de lijn van de naleving van de regels van social distancing die nodig zijn in de strijd tegen COVID-19. Dit helpt overigens om de terugkeer van klanten te stimuleren door hun gevoel van veiligheid te versterken.

Wat het openbare wegendomein betreft, ontstaan er overigens initiatieven zowat in heel België, zoals gedeelde wegen of de aanleg van nieuwe voetgangerswegen, waarbij de openluchtterrassen van de HORECA-sector meer ruimte zullen kunnen innemen op het openbaar domein.

Volgens artikel R.IV.1-1 van het Wetboek van Ruimtelijke Ordening wordt voor het plaatsen op het openbaar wegendomein van een seizoensgebonden openluchtterras in de horecasector heden momenteel geen stedenbouwkundige vergunning vereist voor zover de oppervlakte ervan niet meer bedraagt dan 50,00 m2.

Het toepassingsgebied van de vrijstelling omvat alleen de gevallen waarin in principe een stedenbouwkundige vergunning vereist is op grond van artikel D.IV.4 van het Wetboek van Ruimtelijke Ontwikkeling. Het plaatsen van enkele tafels en stoelen direct op de bestaande stoep en ze elke avond binnenbrengen vereist dus geen stedenbouwkundige vergunning.

De in dit artikel bedoelde seizoensgebonden terrassen zijn dus de terrassen die bedoeld zijn om het hele seizoen te blijven staan. In de praktijk worden ze vaak ontworpen met een vloer, windschermen, parasols of luifels enz., naast...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT