30 SEPTEMBER 2014. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen en van het koninklijk besluit van 24 maart 2009 tot regeling van de invoer, de doorvoer en de uitvoer van radioactieve stoffen voor wat betreft de vrijstelling en het gebruik van beperkte hoeveelheden van radioactieve stoffen in consumptiegoederen

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Wij hebben de eer hierbij een koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen en van het Koninklijk Besluit van 24 maart 2009 tot regeling van de invoer, de doorvoer en de uitvoer van radioactieve stoffen voor wat betreft de vrijstelling en het gebruik van beperkte hoeveelheden van radioactieve stoffen in consumptiegoederen voor te leggen.

Er wordt opgemerkt dat dit ontwerp geen betrekking heeft op de doorstraling van voedingsmiddelen en geen afbreuk doet aan Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling.

Algemene toelichting

Elke handeling (zoals gedefinieerd in het algemeen reglement : menselijke verrichting die een bijkomende blootstelling van bepaalde personen aan ioniserende stralingen met zich kan meebrengen) en materialen die het voorwerp van deze handelingen uitmaken zijn onderworpen aan een aangifte of vergunning.

Het transport van radioactief materiaal is onderworpen aan deze verplichtingen.

Met vrijstelling bedoelt men vrijstelling van vergunning van handelingen zoals gedefinieerd in het algemeen reglement en van materialen die het voorwerp van die handelingen uitmaken.

Het ontwerp van besluit heeft tot bedoeling om de vrijstelling van het gebruik van beperkte hoeveelheden van radioactieve stoffen in consumptiegoederen mogelijk te maken, op voorwaarde dat dit gebruik gerechtvaardigd is en de radiologische impact van dat gebruik voldoet aan de radiologische criteria voor vrijstelling (zoals vastgelegd in bijlage IA van het algemeen reglement).

In België heeft het ARBIS een fundamenteel verschil vastgesteld tussen het professioneel gebruik van bronnen van ioniserende stralingen en het gebruik voor huishoudelijke doeleinden. Zo bestaat er een verbod om bronnen van ioniserende stralingen voor huishoudelijke doeleinden te gebruiken.

Met het oog op de bescherming van de bevolking en van het milieu wordt onder andere vermeden om radioactieve bronnen al te gemakkelijk te verspreiden op niet gespecialiseerde openbare stortplaatsen en om ioniserende stralingsbronnen op niet verantwoorde wijze te gebruiken.

Bijlage IA van het ARBIS voorziet slechts in vrijstellingen voor inrichtingen. Zoals vermeld in de Europese Richtlijn 96/26/Euratom van 13 mei 1996 zouden de vrijstellingen van vergunning uitgebreid kunnen worden tot de handelingen. De door het ontwerp bedoelde handeling is het gebruik van consumptieproducten die beperkte hoeveelheden radioactieve stoffen bevatten.

In geval van vrijstelling moet het FANC het soort consumptieproduct bepalen en de maximale activiteit per soort vaststellen. Hiertoe...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT