30 JULI 2018. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 18 september 2008 tot bepaling van de procedure en de voorwaarden volgens welke de afwijkingen op de basispreventienormen worden toegestaan

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Federale overheidsdiensten mogen geen gegevens van burgers en bedrijven meer opvragen die al bij de overheid ter beschikking zijn. Als gevolg van dit "Only-once-principe", vastgelegd in de wet van 5 mei 2014 houdende verankering van het principe van de unieke gegevensinzameling in de werking van de diensten en instanties die behoren tot of taken uitvoeren voor de overheid en tot vereenvoudiging en gelijkschakeling van elektronische en papieren formulieren, dient er een wijziging te gebeuren van het koninklijk besluit van 18 september 2008 tot bepaling van de procedure en de voorwaarden volgens welke de afwijkingen op de basispreventienormen worden toegestaan.

Via authentieke bronnen en de kruispuntbanken kan de FOD Binnenlandse Zaken de nodige gegevens vinden die ze nodig heeft. Daarvoor kan ze het rijksregisternummer voor personen of het ondernemingsnummer voor bedrijven gebruiken.

Door de nieuwe wet mag de FOD Binnenlandse Zaken gegevens die al beschikbaar zijn binnen de federale overheid niet meer opnieuw vragen aan burgers en bedrijven. Zij moeten de bestaande gegevens opzoeken in de databanken.

De wet kent ook dezelfde waarde toe aan elektronische formulieren als aan papieren formulieren.

Het modelformulier dat als bijlage 1 is bijgevoegd bij het koninklijk besluit van 18 september 2008 tot bepaling van de procedure en de voorwaarden volgens welke de afwijkingen op de basispreventienormen worden toegestaan werd volledig vervangen om aan de principes van "only once" te voldoen.

In artikel 1 van het koninklijk besluit van 18 september 2008 tot bepaling van de procedure en de voorwaarden volgens welke de afwijkingen op de basispreventienormen worden toegestaan wordt de bestemmeling van de afwijkingsaanvragen, met name de Algemene Directie van de Civiele Veiligheid vervangen aangezien de organisatie van de Commissie voor Afwijking nu door de Algemene Directie Veiligheid en Preventie gebeurt. De Algemene Directie Veiligheid en Preventie heeft met name de bevoegdheid "brandpreventie" onder haar bevoegdheden.

In artikel 2 van het koninklijk besluit van 18 september 2008 wordt aan de aanvrager voortaan uitdrukkelijk gevraagd om op een leesbare schaal de plannen door te sturen.

Er wordt een nieuw artikel 2/1 ingevoegd in het koninklijk besluit van 18 september 2008. De Raad van State merkt in haar advies op dat in het artikel van het besluit en in punt C15 van het aanvraagformulier van de afwijking de woorden "bij deze commissie voor afwijking" moeten weggelaten worden, aangezien reeds uit artikel 1 van het koninklijk besluit van 18 september 2008 blijkt dat de aanvragen tot afwijking bij de bevoegde algemene directie van de FOD Binnenlandse Zaken moeten worden ingediend. Echter, aangezien er verschillende commissies voor afwijking bestaan bij meerdere overheidsdiensten werd toch de uitdrukkelijke verwijzing naar "deze Commissie voor Afwijking" behouden in het punt C15 van het aanvraagformulier om verwarring bij de aanvrager van de afwijking te voorkomen.

In artikel 3 van het koninklijk besluit van 18 september 2008 wordt als mogelijke beslissing van de Commissie voor Afwijking voortaan ook toegevoegd dat de aanvraag onontvankelijk kan verklaard worden.

Ook de mogelijkheid om afstand te doen van aanvraag wordt voortaan voorzien.

De plicht om per post aangetekende zendingen te gebruiken wordt opgeheven.

In artikel 4 van het koninklijk besluit van 18 september 2008 wordt voortaan de term "brandpreventieverslag" gebruikt en niet meer de term "advies" aangezien hier het brandpreventieverslag zoals omschreven in artikel 5 van het koninklijk besluit van 19 december 2014 tot vastlegging van de organisatie van de brandpreventie in de hulpverleningszones bedoeld wordt. Tevens wordt in artikel 4 van het koninklijk besluit van 18 september 2008 voortaan verwezen naar de hulpverleningszones en niet langer...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT