30 AUGUSTUS 2017. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2016, gesloten in het Paritair Subcomité voor de porfiergroeven in de provincies Waals-Brabant en Henegouwen en de kwartsietgroeven in de provincie Waals-Brabant, tot invoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de porfiergroeven in de provincies Waals-Brabant en Henegouwen en de kwartsietgroeven in de provincie Waals-Brabant;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2016, gesloten in het Paritair Subcomité voor de porfiergroeven in de provincies Waals-Brabant en Henegouwen en de kwartsietgroeven in de provincie Waals-Brabant, tot invoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 30 augustus 2017.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

K. PEETERS

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Vertaling

Bijlage

Paritair Subcomité voor de porfiergroeven in de provincies Waals-Brabant en Henegouwen en de kwartsietgroeven in de provincie Waals-Brabant

Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 november 2016

Invoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel

(Overeenkomst geregistreerd op 5 december 2016 onder het nummer 136303/CO/102.03)

  1. Onderwerp

    1.1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft als enige doelstelling de invoering, vanaf 1 januari 2017, van een sociaal sectoraal pensioenstelsel voor de werknemers tewerkgesteld in de sector van de porfiergroeven in de provincies Waals-Brabant en Henegouwen en de kwartsietgroeven in de provincie Waals-Brabant.

    1.2. Deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt gesloten ter uitvoering van de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst "Arbeidsvoorwaarden" van 15 december 2015 (geregistreerd onder het nummer 131990/CO/102.03) en van artikel 10 van de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid (Belgisch Staatsblad van 15 mei 2003, 2de ed., p. 26.407, erratum Belgisch Staatsblad van 26 mei 2003) en de uitvoeringsbesluiten ervan.

  2. Algemeenverbindendverklaring

    De partijen vragen de algemeenverbindendverklaring.

  3. Begrippen en definities

    3.1. Voor de toepassing van deze collectieve arbeidsovereenkomst en van de bijlagen ervan, wordt verstaan onder :

    3.1.1. "Aangeslotene" :

    3.1.1.1. de "actieve aangeslotene" : de werknemer voor dewelke de inrichter een pensioenstelsel heeft ingevoerd, en die voldoet aan de aansluitingsvoorwaarden van de pensioen- of solidariteitsreglementen;

    3.1.1.2. de "slapende" : het gewezen personeelslid dat nog steeds actuele of uitgestelde rechten geniet overeenkomstig het pensioenreglement.

    3.1.2. De "aansluitingsdatum" : datum waarop de aangeslotene wordt aangesloten bij het sectoraal pensioenplan. De aansluiting vindt plaats vanaf de indiensttreding (en ten vroegste op 1 juli 2016). De werknemers die reeds gepensioneerd zijn worden niet aangesloten.

    3.1.3. "(Aangestelde) actuaris" : de perso(o)n(en) aangesteld door de pensioeninstelling en die beschikken over de wettelijke actuariële kennis.

    3.1.4. "FSMA" : Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten.

    3.1.5. "KBO" : Kruispuntbank van Ondernemingen.

    3.1.6. "NBB" : Nationale Bank van België.

    3.1.7. "Referentieloon" : het brutoloon van een trimester zoals aangegeven in de DmfA door de codes 01, 03, 04 en 07, zoals van kracht op het ogenblik van de ondertekening van deze collectieve arbeidsovereenkomst.

    De brutolonen voor de arbeiders worden berekend aan 108 pct. en de brutolonen voor de bedienden aan 100 pct..

    3.1.8. "RSZ" : Rijksdienst voor Sociale Zekerheid.

    3.1.9. Verbintenis van het type "bepaalde bijdragen" : de verbintenis om vooraf bepaalde bijdragen te betalen; de stelsels "cash balance", of de prestatie wordt bepaald met verwijzing naar een gekapitaliseerd forfaitair spaarbedrag aan een theoretisch rendement, worden gelijkgesteld met de verbintenissen van het type "bepaalde bijdragen".

    3.1.10. Verbintenis van het type "bepaalde prestaties" : de verbintenis om een bepaalde prestatie te storten, in rente of in kapitaal.

    3.1.11. "Verworven prestatie" : de prestatie waarop de aangeslotene aanspraak kan maken overeenkomstig het pensioenreglement als hij, bij zijn uittreding, zijn verworven reserve bij de pensioeninstelling laat.

    3.1.12. "Verworven reserve" : de reserve waarop de aangeslotene recht heeft op een bepaald ogenblik overeenkomstig het pensioenreglement.

    3.1.13. "WAP" : de wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende pensioenen en het belastingstelsel van die pensioenen en van sommige aanvullende voordelen inzake sociale zekerheid (Belgisch Staatsblad van 15 mei 2003, 2de ed., p. 26.407, erratum Belgisch Staatsblad van 26 mei 2003) en de uitvoeringsbesluiten ervan.

    3.1.14. "Werknemers" : de mannelijke en vrouwelijke werknemers die beantwoorden aan de voorwaarde bepaald in artikel 3.1.2., aangeduid in de DmfA-code met de werknemerscode X, Y of Z en tewerkgesteld door de werkgevers die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de porfiergroeven in de provincies Waals-Brabant en Henegouwen en de kwartsietgroeven in de provincie Waals-Brabant.

    3.2. De hierboven aangehaalde begrippen en de andere die opgenomen zijn in deze collectieve arbeidsovereenkomst en in de bijlagen ervan moeten worden begrepen in hun betekenis zoals bepaald in de WAP.

  4. Toepassingsgebied

    Deze collectieve arbeidsovereenkomst is toepasbaar op de werkgevers en hun werknemers die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de porfiergroeven in de provincies Waals-Brabant en Henegouwen en de kwartsietgroeven in de provincie Waals-Brabant.

  5. Doelstelling

    De doelstelling van het sociaal sectoraal pensioenstelsel is het waarborgen, buiten de wettelijke verplichting inzake pensioenen en bovenop deze laatste :

    - aan de aangeslotenen zelf, van een kapitaal dat kan worden omgezet in een pensioenlijfrente, als hij in leven is op de pensioenleeftijd;

    - aan de gerechtigden, een kapitaal dat kan worden omgezet in een overlevingslijfrente;

    - aan de aangeslotenen zelf, of aan de gerechtigden, bepaalde aanvullende solidariteitsprestaties.

    Het sociaal sectoraal pensioenstelsel, samengesteld uit een pensioentoezegging en een solidariteitstoezegging, wordt ingevoerd vanaf 1 juli 2016.

  6. Opting-out

    De mogelijkheid zoals bepaald in artikel 9 van de WAP, waardoor de werkgevers de mogelijkheid zouden hebben om zelf de uitvoering te organiseren van het pensioenstelsel in een pensioenstelsel op het niveau van de onderneming ("opting-out"), wordt niet in aanmerking genomen.

  7. Inrichter

    De inrichter van het sociaal sectoraal pensioenstelsel is het fonds voor bestaanszekerheid genaamd "Fonds 2de pijler PSC 102.03", opgericht door de sectorale collectieve arbeidsovereenkomst van 17 juni 2016 betreffende de invoering van het sectoraal fonds voor de tweede pijler voor de werknemers van de porfiergroeven in de provincies Waals-Brabant en Henegouwen en van de kwartsietgroeven in de provincie Waals-Brabant (geregistreerd onder het nummer 134325/CO/102.03).

  8. Pensioentoezegging

    8.1. De regels en modaliteiten betreffende de uitvoering van de pensioentoezegging alsook de rechten en plichten van de inrichter, van de pensioeninstelling, de werkgevers die vallen onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst, van de aangeslotenen en hun rechthebbenden worden vastgesteld in het pensioenreglement, dat als bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

    8.2. Het beheer van de pensioentoezegging omvat de volgende aspecten : administratief, financieel, boekhoudkundig en actuarieel beheer. De inrichter vertrouwt dit beheer toe aan een pensioeninstelling, die zal worden aangewezen bij collectieve arbeidsovereenkomst.

  9. Solidariteitstoezegging

    9.1. De regels en modaliteiten betreffende de uitvoering van de solidariteitstoezegging alsook de rechten en plichten van de inrichter, van de solidariteitsinstelling, van de werkgevers die vallen onder het toepassingsgebied van deze collectieve arbeidsovereenkomst, van de aangeslotenen en van hun rechthebbenden worden vastgesteld in het solidariteitsreglement, dat als bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

    9.2. Het beheer van de solidariteitstoezegging omvat de volgende aspecten : administratief, financieel, boekhoudkundig en actuarieel beheer. Het wordt uitgevoerd door het voornoemde fonds voor bestaanszekerheid genaamd "Fonds 2de pijler PSC 102.03", ingeschreven in de KBO onder het nummer 0659.979.981.

  10. Bijdragen, inningsmodaliteiten en betalingsmodaliteiten

    10.1. De bijdragen voor de financiering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel worden vastgesteld in het financieel reglement dat als bijlage bij deze collectieve arbeidsovereenkomst is gevoegd.

    10.2. De bijdragen zullen worden geïnd door het fonds voor bestaanszekerheid "Fonds 2de pijler PSC 102.03".

    10.3. De sociale zekerheidsbijdrage op de pensioentoelage, van 8,86 pct. op de datum van invoering van het sociaal sectoraal pensioenstelsel, zal worden aangegeven en betaald door hetzelfde fonds voor bestaanszekerheid.

    10.4. De inrichter stort de aldus geïnde bijdragen, desgevallend verminderd met de verschuldigde beheerskosten of andere kosten, aan de pensioen- en solidariteitsinstellingen binnen de termijnen bepaald in de overeenkomst gesloten tussen de inrichter en de pensioen- en solidariteitsinstellingen.

  11. Inwerkingtreding, duur en opzegging van de collectieve arbeidsovereenkomst

    11.1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst treedt in werking op 1 juli 2016 en wordt gesloten voor onbepaalde duur.

    11.2. Elke partij kan een einde maken aan deze collectieve arbeidsovereenkomst met naleving van artikel 10 van de WAP en met een opzeggingstermijn van zes maanden...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT