30 APRIL 2020. - Besluit van de Regering nr. 4 tot invoering van een subsidiegarantie en een liquiditeitsverhoging voor subsidieontvangers ter uitvoering van artikel 5.1 van het crisisdecreet 2020 van 6 april 2020

VERSLAG AAN DE REGERING

  1. ALGEMENE TOELICHTING

    Naar aanleiding van de gezondheidscrisis die door het coronavirus (COVID-19) is ontstaan, heeft het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap op 6 april 2020 het crisisdecreet 2020 aangenomen. Dat decreet voorziet in verscheidene maatregelen om ervoor te zorgen dat de overheden op het niveau van de gemeenten en de gemeenschap in staat zijn om te handelen. Op 27 april 2020 heeft het Parlement een crisisdecreet II aangenomen dat aanvullende maatregelen omvat om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken. Dat decreet bevat bijzondere maatregelen voor het werkgelegenheidsbeleid of de zorgberoepen en houdt daarnaast ook rekening met het aanbod en de diensten die door de Duitstalige Gemeenschap ondersteund of gesubsidieerd worden.

    Zoals bekend zijn een groot aantal instellingen, organisaties, vzw's of soortgelijke instellingen - in het bijzonder in de non-profitsector - afhankelijk van subsidiëring door de Duitstalige Gemeenschap. Aan die subsidies zijn uiteraard kwantitatieve of kwalitatieve voorwaarden verbonden en in de regel kunnen die subsidies alleen worden uitbetaald als aan die voorwaarden wordt voldaan. Aangezien vele van die instellingen in de gegeven omstandigheden - vooral door de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken - een aantal van die voorwaarden niet zullen kunnen vervullen, zullen ze al snel in moeilijkheden geraken als er geen overgangsregeling komt om de toepassing van de subsidiëringsvoorwaarden te versoepelen.

    Precies daarom krijgt de Regering bij artikel 5.1 van het crisisdecreet 2020 bijzondere bevoegdheden om zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen handelen. Die worden bij dit besluit uitgeoefend. Om de financiële gevolgen van de coronacrisis te beperken en de instellingen waarvan het economische voortbestaan gedeeltelijk op de helling staat, te ondersteunen, heeft de Regering besloten om de volgende financiële noodhulp te verlenen:

    - subsidiegarantie (artikel 1 van dit besluit)

    - liquiditeitsverhoging (artikel 2 van dit besluit)

    - coronahulpfonds voor ontvangstenverlies en extra uitgaven (artikel 7 van het crisisdecreet 2020 van 6 april 2020)

    Hoewel op grond van spoedeisendheid dient te worden afgezien van een advies van de Raad van State, wordt een verslag aan de Regering opgemaakt en dit naar aanleiding van een aanbeveling van de Raad van State die gericht was aan de Brusselse Hoofdstedelijke Regering:

    "Overeenkomstig artikel 3bis, § 1, van de gecoördineerde wetten op de Raad van State worden koninklijke besluiten "die de van kracht zijnde wettelijke bepalingen kunnen opheffen, aanvullen, wijzigen of vervangen" samen met het advies van de Raad van State, afdeling Wetgeving, en een verslag aan de Koning bekendgemaakt.

    Deze bepaling is niet van toepassing op besluiten van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering. Toch is het zinvol om het te nemen besluit vergezeld te laten gaan van een verslag aan de regering, waarin de draagwijdte en de concrete gevolgen van de erin vervatte regeling nader worden toegelicht. Een dergelijke verduidelijking zal zowel de burger als de diensten van de uitvoerende macht te goede komen, alsook het Brussels Hoofdstedelijk Parlement wanneer het overeenkomstig artikel 4, § 2, van de ordonnantie van 19 maart 2020 moet overgaan tot de bekrachtiging ervan.

    In het bijzonder kan in een dergelijk verslag worden ingegaan op hetgeen hierna wordt opgemerkt. Ook bepaalde overwegingen die nu in de aanhef van het ontwerp voorkomen kunnen in het verslag worden opgenomen." (Advies 67.146/1 van 27 maart 2020).

    Aangezien die aanbeveling ook opgaat voor de Duitstalige Gemeenschap, gaat dit besluit ook vergezeld van een verslag aan de Regering.

  2. ARTIKELSGEWIJZE BESPREKING

    Artikel 1

    Dit artikel heeft betrekking op de subsidiegarantie. Door de annulering van openbare evenementen, het verbod op bepaalde activiteiten, de vereisten inzake 'social distancing' en de sluiting van instellingen staan heel wat organiserende instanties voor grote organisatorische en financiële uitdagingen. Geen enkele organiserende instantie die ondersteund wordt, mag...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT