3 JUNI 2022. - Koninklijk besluit tot wijziging, inzake bijscholing, van verschillende koninklijke besluiten over de bemiddeling in de financiële en de verzekeringssector

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat de Regering de eer heeft U ter ondertekening voor te leggen, strekt ertoe de bepalingen over bijscholing te wijzigen in het koninklijk besluit van 1 juli 2006 tot uitvoering van de wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van financiële instrumenten, het koninklijk besluit van 29 oktober 2015 tot uitvoering van Titel 4, Hoofdstuk 4 van Boek VII van het Wetboek van economisch recht, en het koninklijk besluit van 18 juni 2019 tot uitvoering van de artikelen 5, 19° /1, 264, 266, 268 en 273 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen.

Dit besluit strekt er meer specifiek toe de tussenpersonen, hun effectieve leiders, verantwoordelijken voor de distributie en personen in contact met het publiek, die deelnemen aan door de FSMA georganiseerde vormingen, in staat te stellen om de uren die ze aan de deelname aan die vormingen besteden, in de berekening van hun bijscholingsuren op te nemen.

In de toekomst is het immers mogelijk dat de FSMA op regelmatige basis zelf dergelijke vormingen zal organiseren, waarbij op een groot aantal deelnemers zal worden ingezet, gelet op het toenemende gebruik van telecommunicatiemiddelen op afstand.

Dit betreft in ruimere zin iedere persoon voor wie de verplichting tot bijscholing van de beroepskennis geldt overeenkomstig de gewijzigde koninklijke besluiten, nl. zowel de tussenpersonen als hun effectieve leiders, verantwoordelijken voor de distributie en personeelsleden in contact met het publiek, alsook de personen voor wie een dergelijke verplichting geldt bij kredietinstellingen, beleggingsondernemingen, kredietgevers of verzekeringsondernemingen.

Enkel de vormingen die, minstens gedeeltelijk, handelen over de materies inzake de theoretische kennis waarover voornoemde personen moeten beschikken, zullen echter in aanmerking worden genomen. Het is immers die kennis die regelmatig via bijscholingen moet worden geactualiseerd.

Daarentegen zullen alle vormingen over die materies in aanmerking worden genomen, ongeacht of ze al dan niet uitsluitend voor de tussenpersonen of hun personeelsleden zijn bedoeld.

Deze nieuwe regel wordt ingevoegd naar analogie van de geldende regel over de permanente opleiding van complianceofficers. Conform artikel 5, zevende lid, van het FSMA-reglement van 27 oktober 2011 betreffende de erkenning van complianceofficers, kan de deelname aan door de FSMA of de NBB georganiseerde...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT