3 JULI 2020. - Decreet tot opheffing van de Vlaamse Woonraad om een proactief stakeholdersplatform te kunnen oprichten en tot wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen (1)

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt:

DECREET tot opheffing van de Vlaamse Woonraad om een proactief stakeholdersplatform te kunnen oprichten en tot wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

HOOFDSTUK 2. - Wijziging van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode

Art. 2. In artikel 4bis, § 1, eerste lid, van het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode, ingevoegd bij het decreet van 14 oktober 2016, worden de woorden "na advies van de Vlaamse Woonraad" opgeheven.

Art. 3. In titel IV van hetzelfde decreet, het laatst gewijzigd bij het decreet van 29 maart 2019, wordt het opschrift van hoofdstuk I vervangen door wat volgt:

"Hoofdstuk I. Proactieve betrokkenheid van stakeholders".

Art. 4. Artikel 21 van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 24 maart 2006 en gewijzigd bij de decreten van 22 december 2006, 3 juli 2015 en 7 december 2018, wordt vervangen door wat volgt:

"Art. 21. De Vlaamse Regering waakt erover dat in het beleidsveld Wonen de proactieve betrokkenheid van stakeholders wordt opgenomen om de volgende doelen te realiseren:

  1. maatschappelijke tendensen capteren en wijzigingen in het werkveld signaleren die het Vlaamse woonbeleid aanbelangen, alsook de gevolgen ervan voor het Vlaamse woonbeleid duiden;

  2. reflecteren over initiatieven met betrekking tot het beleidsveld Wonen of tot belendende beleidsvelden die een impact op het beleidsveld Wonen hebben;

  3. verbetervoorstellen aangeven die het beleidsveld Wonen ten goede komen.

    Met het oog op de realisatie van de doelen, vermeld in het eerste lid, kan de Vlaamse Regering een proactief stakeholdersplatform oprichten.".

    Art. 5. In artikel 95, § 1, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 29 maart 2019 en gewijzigd bij het decreet van 29 maart 2019, wordt tussen het zevende en achtste lid een lid ingevoegd, dat luidt als volgt:

    "Een sociaal verhuurkantoor kan de toewijzing van een sociale huurwoning weigeren als het vaststelt dat het inkomen van de kandidaat-huurder niet in verhouding staat tot de huurprijs. De Vlaamse Regering kan nadere regels bepalen voor de wijze waarop het sociaal verhuurkantoor die weigering kan toepassen.".

    Art. 6. Aan artikel 112, eerste lid, van hetzelfde decreet, vervangen bij het decreet van 14 oktober 2016 en gewijzigd bij het decreet van 29 maart 2019, wordt een...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT