29 SEPTEMBER 2019. - Koninklijk besluit waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 februari 2019, gesloten in het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen, betreffende de implementatie en de indelingsprocedure van de functieclassificatie (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités, inzonderheid op artikel 28;

Gelet op het verzoek van het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen;

Op de voordracht van de Minister van Werk,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. Algemeen verbindend wordt verklaard de als bijlage overgenomen collectieve arbeidsovereenkomst van 11 februari 2019, gesloten in het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen, betreffende de implementatie en de indelingsprocedure van de functieclassificatie.

Art. 2. De minister bevoegd voor Werk is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 29 september 2019.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Werk,

W. BEKE

_______

Nota

(1) Verwijzing naar het Belgisch Staatsblad :

Wet van 5 december 1968, Belgisch Staatsblad van 15 januari 1969.

Bijlage

Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen

Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 februari 2019

Implementatie en indelingsprocedure van de functieclassificatie (Overeenkomst geregistreerd op 1 april 2019 onder het nummer 151207/CO/113.04)

Deze collectieve arbeidsovereenkomst bevat een aantal bijlagen die er integraal deel van uitmaken; in de tekst van deze collectieve arbeidsovereenkomst wordt naar deze bijlagen verwezen.

HOOFDSTUK I. - Toepassingsgebied

Artikel 1. Deze collectieve arbeidsovereenkomst is van toepassing op de werkgevers en arbeiders van de ondernemingen die ressorteren onder het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen.

Onder "arbeider/arbeiders" wordt verstaan : arbeiders en arbeidsters.

HOOFDSTUK II. - Functieclassificatie

Art. 2. 1. Er werd een lijst opgemaakt met 39 referentiefuncties. Van deze referentiefuncties werd een functiebeschrijving gemaakt volgens de ORBA-methode. De functielijst en functiebeschrijvingen zijn terug te vinden in het referentiefunctiehandboek dat als bijlage 1 bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst wordt gevoegd.

  1. Een beschrijving van de ORBA-methode is terug te vinden in de bijlage 2 bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

    Art. 3. De functies in rangorde volgens de ORBA-score worden in 7 klassen ingedeeld, met name :

    Points ORBA/ORBA-puntenClasse/Klasse De/van A/TotA 30 49,9B 50 69,9C 70 89,9D 90 109,9E 110 129,9F 130 149,9G 150 169,9

    Art. 4. De classificatie van de 39 referentiefuncties is terug te vinden als bijlage 3 bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

    HOOFDSTUK III. - Implementatie

    Art. 5. Vanaf 1 januari 2019 dient de classificatie geïmplementeerd te worden, overeenkomstig de bepalingen van de "overgangsmaatregelen" in bijlage 5 bij deze collectieve arbeidsovereenkomst.

    Art. 6. Aan elke arbeider wordt er een klasse toegewezen op basis van de reëel uitgeoefende functie.

    HOOFDSTUK IV. - Indelingsprocedure

    Art. 7. 1. Vanaf het in voege treden van hogervermelde collectieve arbeidsovereenkomst betreffende de invoering van een nieuwe functieclassificatie en hieraan verbonden loonbarema's, dienen de werkgevers de reëel uitgeoefende functies van hun arbeiders in te delen in de nieuwe sectorale classificatie. Aan elke arbeider wordt met andere woorden schriftelijk medegedeeld tot welke functieklasse de door hem/haar uitgeoefende functie behoort. Bovendien kan elke arbeider inzage krijgen in alle functies binnen elke klasse en de referentiefunctieomschrijving(en) die met de bedrijfsfunctie vergeleken werd(en).

  2. Wat de praktische richtlijnen voor het indelen van de functies betreft, wordt verwezen naar de bijlage 4 bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

    Art. 8. De nodige informatie aan werkgevers en vakbondsorganisaties en ondersteuning bij de in artikel 7 vermelde procedure wordt vanuit het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen of de in de schoot van dit comité opgerichte functieclassificatie stuurgroep/technische werkgroep, georganiseerd.

    HOOFDSTUK V. - Overgangsmaatregelen

    Art. 9. Wat de overgangsmaatregelen betreft, wordt verwezen naar de bijlage 5 bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

    HOOFDSTUK VI. - Toepassingsmodaliteiten

    Art. 10. Wat de toepassingsmodaliteiten betreft, wordt verwezen naar de bijlage 6 bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

    HOOFDSTUK VII. - Loonbarema's

    Art. 11. De vermelde uurlonen staan ten overstaan van een arbeidsweek van gemiddeld 38 uur.

    Barème salarial LoonbaremaClasse Salaire horaire Klasse UurloonClasse A 15,01 EUR Klasse A 15,01 EURClasse B 15,34 EUR Klasse B 15,34 EURClasse C 15,52 EUR Klasse C 15,52 EURClasse D 15,71 EUR Klasse D 15,71 EURClasse E 15,99 EUR Klasse E 15,99 EURClasse F 16,33 EUR Klasse F 16,33 EURClasse G 17,10 EUR Klasse G 17,10 EUR

    De vermelde uurlonen zijn de uurlonen zoals ze op 1 oktober 2018 van kracht waren. Deze uurlonen dienen te worden aangepast aan de evolutie van het indexcijfer van de consumptieprijzen op 1 januari 2019.

    HOOFDSTUK VIII. - Beroepsprocedure

    Art. 12. De beroepsprocedure staat beschreven in de "praktische richtlijnen voor het indelen van de functies" die als bijlage 4 gevoegd wordt bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

    HOOFDSTUK IX. - Onderhoudsprocedure

    Art. 13. De onderhoudsprocedure staat eveneens beschreven in "praktische richtlijnen voor het indelen van de functies" die als bijlage 4 gevoegd wordt bij onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst.

    HOOFDSTUK X. - Wijzigingen van de gebruikelijke principes die traditioneel opgenomen worden in de tweejaarlijkse sector-collectieve arbeidsovereenkomst arbeidsvoorwaarden

    Art. 14. Vanaf de datum dat onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst uitwerking heeft, worden starters in de sector volgens volgende afspraken bezoldigd :

    Een starter is een arbeider die onder gelijk welke vorm van contract, met uitzondering van studentenarbeid, één van de bedrijven komt vervoegen. De arbeider die van het ene bedrijf naar het andere overstapt binnen de sector, wordt niet beschouwd als een starter. Er wordt onderscheid gemaakt in het verwerven van het functieloon tussen de functieklasses. De productiearbeider klasse A en B start aan 97 pct. van het klasseloon en evoluert uiterlijk de 3de maand naar 100 pct. van het klasseloon. De productiearbeider klasse C en D start aan 97 pct. van het klasseloon en evoluert uiterlijk de 7de maand naar 100 pct. van het klasseloon. De technische arbeider klasse E start aan 94 pct. van de klasse E, evolueert uiterlijk de 7de maand naar 97 pct. van de klasse E en evolueert uiterlijk de 13de maand naar 100 pct. van de klasse E. Deze regeling is niet combineerbaar met de wetgeving omtrent jongerenlonen.

    Art. 15. Vanaf de datum dat onderhavige collectieve arbeidsovereenkomst uitwerking heeft, wordt studentenarbeid volgens volgende afspraken bezoldigd :

    De verloning van studentenarbeid wordt vastgelegd op een vast loon op basis van de verworven anciënniteit. De volgende lonen worden toegepast :

    Etudiant de 1ère année ou étudiant de l'année suivante n'ayant pas accumulé 4 semaines d'activité cumulée 9,88 1ste jaar student of volgend jaar student die geen 4 weken cumulactiviteit heeft opgebouwd 9,88Etudiant de 2ème année ayant accumulé au moins 4 semaines d'activité au cours des années précédentes 10,48 2de jaar student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit in de voorgaande jaren 10,483ème fois étudiant avec au moins 4 semaines d'activité cumulée en 2ème année 11,14 3de keer student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit als 2de jaars 11,144ème fois étudiant avec au moins 4 semaines d'activité cumulée en 3ème année 11,80 4de keer student met minimaal 4 weken gecumuleerde activiteit als 3de jaars 11,80

    HOOFDSTUK XI. - Geldigheidsduur van de overeenkomst en opzegging

    Art. 16. Deze overeenkomst heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2019.

    Zij wordt voor onbepaalde duur gesloten. Zij zal in gemeen overleg tussen de partijen kunnen herzien worden. Zij kan, mits een opzeggingstermijn van zes maanden, door één der partijen opgezegd worden.

    De organisatie die hiertoe het initiatief zal nemen, gaat de verbintenis aan de redenen van haar opzegging te vermelden en gelijktijdig amendementsvoorstellen in te dienen; de ondertekenaars verbinden er zich toe deze binnen de termijn van één maand na de ontvangst ervan in de schoot van het paritair comité te bespreken.

    Eén exemplaar van deze overeenkomst zal neergelegd worden op de Griffie van de Dienst Collectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

    Gezien om te worden gevoegd bij het koninklijk besluit van 29 september 2019.

    De Minister van Werk,

    W. BEKE

    Bijlage 1 aan de collectieve arbeidsovereenkomst van 11 februari 2019, gesloten in het Paritair Subcomité voor de pannenbakkerijen, betreffende de implementatie en de indelingsprocedure van de functieclassificatie

    Functielijst PSC 113.04 - DEF

    Laatste aanpassing : 20 december 2017

    Information générale/Algemene informatie Département Afdeling Numérode fonction/Functienummer Titre de fonction Functietitel1 Préparation Voorbereiding 01.01.01 Conducteur de bull Wiellader bestuurder1 Préparation Voorbereiding 01.02.01 Opérateur préparation Operator voorbereiding2 Salle Barbotine Barbotinezaal/WZI 02.01.01 Collaborateur labo Labomedewerker2 Salle Barbotine Barbotinezaal/WZI 02.02.01 Collaborateur de production Salle Barbotine Productiemedewerker barbotinezaal2 Salle Barbotine Barbotinezaal/WZI 02.03.01 Collaborateur épuration d'eau Medewerker waterzuivering3 Technique Techniek 03.01.01 Electricien A Elektricien A3 Technique Techniek 03.02.01 Electricien B Elektricien B3 Technique Techniek 03.03.01 Mécanicien A Mecanicien A3 Technique Techniek 03.04.01 Mécanicien B Mecanicien B3 Technique Techniek 03.05.01 Matricien Matrijzenbouwer3 Technique Techniek 03.06.01 Magasinier pièces de rechange Magazijnier wisselstukken3 Technique Techniek 03.07.01 Technicien-responsable du processus Technicus-procesbestuurber4 Logistique Logistiek 04.01.01 Conducteur de chariot élévateur...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT