29 MEI 2020. - Bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/028 ter invoering van een premie ter ondersteuning van de huurders met beperkte inkomsten die een inkomensverlies ondergaan door de COVID-19 gezondheidscrisis. - Erratum

In het Belgisch Staatsblad van 3 juni 2020, derde uitgave, bl. 40961, akte nr. 2020/41585, moet het verslag aan de regering ingevoegd worden

VERSLAG AAN DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE REGERING

Ter attentie van de leden van de Regering,

Het regeringsbesluit strekt ertoe financiële steun te verlenen aan een belangrijke categorie van huurders binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die professioneel te lijden hebben gehad onder de wereldwijde gezondheidscrisis als gevolg van de pandemie van het coronavirus COVID-19.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het coronavirus COVID-19 inderdaad op 11 maart 2020 als pandemie bestempeld en heeft het dreigingsniveau van deze pandemie tot het hoogste niveau verhoogd op 16 maart 2020.

Wegens het aantal opgespoorde infecties en het aantal sterfgevallen in België sinds 13 maart 2020, heeft de federale overheid een eerste ministerieel besluit van 18 maart 2020 uitgevaardigd "houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken". Dit besluit legde strikte beperkingen op aan de Belgische bevolking.

De progressieve opheffing van de beperkingen werd voorzien door een ministerieel besluit van 30 april 2020 "houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken". Deze eerste opheffingsmaatregelen traden in werking op nationaal niveau op 4 mei 2020.

De strikte beperkingsmaatregelen die wereldwijd op grote schaal worden ingevoerd, hebben een vertraging van de nationale en de wereldwijde economie tot gevolg. Een aanzienlijk aantal werkgevers werden genoodzaakt om beroep te doen op de tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers, terwijl veel zelfstandigen hun activiteit niet hebben kunnen voortzetten, en dit met het oog op de naleving van de algemene maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid uitgevaardigd door de Belgische autoriteiten.

Verscheidene federale en gewestelijke maatregelen werden aangenomen om eigenaars van woningen te ondersteunen wanneer zij werden geconfronteerd met financiële, met name het uitstel van betaling van het hypothecaire krediet voor een maximum van 6 maanden, of de verlenging van de betalingstermijn van de onroerende voorheffing tot 4 maanden.

Tegelijkertijd zijn steunmaatregelen aan huurders ingevoerd, met name, het moratorium op de uithuiszettingen tot 31 augustus 2020, de inkorting van de opzegtermijn voor studenten.

Ondanks deze maatregelen ondervinden veel huurders nog moeilijkheden om hun huur te betalen als gevolg van inkomstenverlies.

Als gevolg van het voorgaande, beoogt dit besluit een unieke premie toe te kennen aan huurders op de private huurmarkt. De voorwaarden voor deze steunmaatregel houden hoofdzakelijk verband met de aangetoonde daling van de beroepsinkomsten van een gezinslid als gevolg van de gezondheidscrisis het bescheiden gezinsinkomen van de huurder voor de gezondheidscrisis.

In haar algemene beleidsverklaring van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en het verenigd college van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, heeft de Brusselse regering de prioriteit die ze hecht aan het recht op wonen bevestigd.

De toekenning van een steunpremie aan huurders is één van de middelen die toelaat deze doelstelling te realiseren; dit is overigens uitdrukkelijk voorzien in de Brusselse Huisvestingscode die in artikel 166 stelt dat:

"Het Gewest kan aan de gezinnen een tegemoetkoming in de huur toekennen onder de voorwaarden die de Regering vaststelt en binnen de perken van de kredieten die hiertoe op de gewestbegroting zijn ingeschreven. ".

  1. Bedrag:

    Het...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT