29 MEI 2018. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming tegen insolventie bij de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van koninklijk besluit dat ik de eer heb aan Uwe Majesteit voor te leggen, geeft uitvoering aan de bepalingen van de wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten, en meer bepaald aan de bepalingen die aan een aantal professionelen van de reissector de verplichting opleggen te voorzien in een waarborg die de reiziger beschermt in het geval van insolventie.

Deze wet zet de Richtlijn (EU) 2015/2302 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 betreffende pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen, houdende wijziging van de Verordening (EG) nr. 2006/2004 en van Richtlijn 2011/83/EU van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van Richtlijn 90/314/EEG van de Raad, om.

In vergelijking met de wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling, die per 1 juli 2018 wordt opgeheven, verhoogt de nieuwe wet de consumentenbescherming en doet zij nieuwe groepen professionelen van de reissector onder haar toepassingsveld vallen.

Nieuw is dat ook professionelen die gekoppelde reisarrangementen faciliteren, in de omstandigheden bepaald in artikel 65 van de wet de bescherming in geval van insolventie moeten bieden.

Daarom moet de bestaande regeling van het koninklijk besluit van 25 april 1997 tot uitvoering van artikel 36 van de wet van 16 februari 1994 tot regeling van het contract tot reisorganisatie en reisbemiddeling worden aangepast.

Omdat er een nieuwe wettelijke basis is en omdat de tekst van het bestaande besluit heel veel wijzigingen zou moeten ondergaan, is ervoor gekozen een volledig nieuw koninklijk besluit op te stellen dat het besluit van 25 april 1997 zal opheffen. Dit komt ten goede aan de transparantie in het belang van zowel de reisondernemingen als de consumenten.

Het nieuwe besluit voorziet dat de bescherming die de consument wordt geboden voor het geval van insolventie van de professioneel, onder de vorm van een verzekering moet worden geboden. Dit was op grond van de oude wet ook het geval en de verzekeringsvoorwaarden die vandaag al bestaan, worden in het nieuwe besluit overgenomen. De aanpassingen hierin, zijn enkel van aard rekening te houden met gewijzigde regelgevingen, bv. met betrekking tot de jaarrekeningen.

Het voorliggende ontwerp voegt een aantal bepalingen toe op het vlak van de verplichtingen van de verzekeringsondernemingen, wanneer zij te maken hebben met een schadegeval, met als doel de consumentenbescherming nog te verbeteren. Zo moeten ze o.m. praktische informatie beschikbaar stellen voor de getroffen reizigers, wanneer zich een schadegeval voordoet, of nog, zo snel als mogelijk overgaan tot de terugbetaling van de reiziger zonder dat onnodige formaliteiten worden opgelegd.

Er wordt tevens uitdrukkelijk bepaald dat de reiziger van de dekking van de verzekering moet genieten, van zodra hij een overeenkomst sluit met een professioneel die op dat ogenblik een geldige verzekering heeft.

Daar de Europese richtlijn uitdrukkelijk voorziet dat de nieuwe regels van toepassing worden op 1 juli 2018, moet het voorliggende besluit eveneens in werking treden op die datum.

De verbeteringen die de Raad van State heeft aanbevolen, werden doorgevoerd, met uitzondering van de verbetering met betrekking tot artikel 6 (oude nummering). De termen "accountant" en "expert-comptable" zijn immers deze van de wet van 22 april 1999 betreffende de boekhoudkundige en fiscale beroepen.

Ik heb de eer te zijn,

Sire,

Van Uwe Majesteit,

de zeer eerbiedige en zeer getrouwe dienaar,

K. PEETERS

RAAD VAN STATE

Afdeling Wetgeving

Advies 63.377/1 van 24 mei 2018 over een ontwerp van koninklijk besluit `betreffende de bescherming tegen insolventie bij de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten'

Op 24 april 2018 is de Raad van State, afdeling Wetgeving, door de Minister van Economie en Consumenten verzocht binnen een termijn van dertig dagen een advies te verstrekken over een ontwerp van koninklijk besluit `betreffende de bescherming tegen insolventie bij de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten'.

Het ontwerp is door de eerste kamer onderzocht op 15 mei 2018. De kamer was samengesteld uit Marnix VAN DAMME, kamervoorzitter, Wilfried VAN VAERENBERGH en Wouter PAS, statsraden, Michel TISON en Johan PUT, assessoren, en Greet VERBERCKMOES, griffier.

Het verslag is uitgebracht door Pierrot T'KINDT, auditeur.

De overeenstemming tussen de Franse en de Nederlandse tekst van het advies is nagezien onder toezicht van Marnix VAN DAMME, kamervoorzitter.

Het advies, waarvan de tekst hierna volgt, is gegeven op 24 mei 2018.

  1. Met toepassing van artikel 84, § 3, eerste lid, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, heeft de afdeling Wetgeving zich toegespitst op het onderzoek van de bevoegdheid van de steller van de handeling, van de rechtsgrond, alsmede van de vraag of aan de te vervullen vormvereisten is...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT