29 MEI 2016. - Koninklijk besluit tot herinrichting van de Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het ontwerp van besluit hetwelk wij de eer hebben aan Uwe Majesteit voor te leggen heeft ten doel, door de Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand te reorganiseren, de rol van deze Commissie officieel en openlijk te bevestigen, haar meer bekendheid te geven en haar werking te verbeteren.

De Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand is een adviesorgaan, opgericht bij Ministerieel Besluit van 20 juni 1949, dat belast is met het, ambtshalve of op vraag van de Minister van Justitie, onderzoeken van en het uitbrengen van een gemotiveerd advies over elke kwestie in verband met de taak van de ambtenaren van de burgerlijke stand of met het opmaken van hun akten en die betrekking heeft op de wetgeving inzake de staat van de personen, de werking van de burgerlijke stand en de toepassing van buitenlandse wetgeving.

De Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand is op dit ogenblik, op basis van een Ministerieel Besluit van 7 juli 1995, samengesteld uit 21 personen (20 leden en 1 secretaris) :

- 2 vertegenwoordigers van de FOD Justitie;

- 2 vertegenwoordigers van de FOD Buitenlandse Zaken

- 7 parketmagistraten

- 8 vertegenwoordigers van de ambtenaren van de burgerlijke stand,

- 1 vertegenwoordiger van de Vereniging van Belgische Steden en Gemeenten.

- 1 secretaris (FOD Justitie)

Van deze 21 leden zijn er nog slechts een vijftal in functie. Voor de overige leden werden vervangers aangeduid, maar het Ministerieel Besluit werd sinds 1995 niet meer aangepast.

De samenstelling van de Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand is sinds haar oprichting 10 keer gewijzigd, steeds via een ministerieel besluit. De leden worden immers nominatief vermeld in het Ministerieel Besluit. Indien een lid haar lidmaatschap van de Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand niet meer kan uitoefenen, vb. in geval van verandering van functie, pensionering, overlijden, ... is steeds een aanpassing van het Ministerieel Besluit nodig.

Tot 2007 werd de Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand nog af en toe ad hoc samengeroepen, maar in een gewijzigde en beperkte samenstelling bestaande uit vertegenwoordigers van de FOD Justitie, de FOD Buitenlandse zaken, de ambtenaren en beambten van de burgerlijke stand, de verschillende verenigingen van steden en gemeenten en het parket.

De Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand heeft sinds haar oprichting veel en goed gewerkt. Haar adviezen zijn uitermate nuttig gebleken ten behoeve van de opeenvolgende Ministers van Justitie bij de totstandkoming van nieuwe wetgeving inzake burgerlijke stand en familierecht. Daarnaast zijn haar adviezen onontbeerlijk gebleken voor de toepassing van deze wetgeving door de ambtenaren van de burgerlijke stand in de praktijk.

De materie van de burgerlijke stand en vooral van de staat van de personen is sinds de oprichting van de Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand evenwel ingrijpend gewijzigd en volop in beweging. De vragen in verband met deze materie zijn dan ook verveelvoudigd.

Daarnaast hebben de ambtenaren en beambten van de burgerlijke stand zich ondertussen verenigd in representatieve verenigingen. De Vlaamse Vereniging voor ambtenaren en beambten van de burgerlijke stand (Vlavabbs) werd opgericht in 1983 als spreekbuis en belangenorganisatie van de gemeentelijke diensten burgerlijke stand. Langs Franstalige en Duitstalige kant is deze rol weggelegd voor de `Groupement des Agents Population Etat Civil' (Gapec), opgericht in 2010. De GTI 19 verenigt sinds 1989 de diensthoofden van de diensten bevolking en burgerlijke stand van de gemeenten van Brussel.

De Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand is helaas niet meegegroeid met deze ontwikkelingen. Integendeel, ze heeft haar activiteiten afgebouwd en zelfs in die mate dat ze niet meer werd bijeengeroepen de laatste jaren. De Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand heeft een laatste keer vergaderd op 7 februari 2007.

Om deze redenen wordt het nuttig geacht om thans de Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand te reorganiseren.

De Vaste Commissie voor de Burgerlijke Stand levert een bijdrage tot een goede werking van de burgerlijke stand en tot de goede toepassing in de praktijk van de wetgeving inzake de staat van de personen en van buitenlandse wetgeving. Zij is dan ook een passend adviesorgaan voor de federale Uitvoerende Macht om bij te dragen tot kwaliteitsvolle wetgeving in de materie en tot duidelijke toepassingsrichtlijnen voor de practici in dit domein. Het is absoluut...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT