29 MAART 2018. - Decreet tot wijziging van het Wetboek van de Plaatselijke Democratie en de Decentralisering met het oog op een sterker bestuur en een sterkere transparantie in de uitvoering van de openbare mandaten in de lokale en bovenlokale structuren en hun filialen (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. In het Wetboek van de Plaatselijke Democratie en de Decentralisatie wordt artikel L1122-5, waarvan de huidige tekst paragraaf 2 zal vormen, aangevuld met een § 1, luidend als volgt :

" § 1. De verkozene die, de dag van diens installatie, de verkiesbaarheidsvereisten niet vervult, kan niet beëdigd worden.

Het college stelt er de raad en de belanghebbende van in kennis. Laatstgenoemde kan zijn verweermiddelen binnen een termijn van vijftien dagen mededelen aan het college. De raad neemt akte van de ontstentenis van de ene of de andere verkiesbaarheidsvereisten en gaat tot de vervanging van het betrokken lid over.

Een beroep, gegrond op artikel 16 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State, kan tegen deze beslissing ingesteld worden. Het wordt ingesteld binnen de acht dagen na de kennisgeving ervan.".

Art. 2. In artikel L1122-7 van hetzelfde Wetboek worden volgende wijzigingen aangebracht :

  1. lid 1 van paragraaf 1 wordt vervangen als volgt : "De gemeenteraadsleden krijgen geen enkele wedde en geen enkel voordeel in natura.";

  2. paragraaf 2 wordt opgeheven.

    Art. 3. In hetzelfde Wetboek, in artikel L1122-14, § 2, lid 2, worden de woorden "sinds minstens zes maanden" opgeheven.

    Art. 4. In artikel L1123-15 van hetzelfde Wetboek wordt paragraaf 3 vervangen door wat volgt :

    " § 3. Behalve die wedden, en onder uitsluiting van eventuele voordelen in natura, mogen de burgemeesters en schepenen geen enkele vergoeding van de gemeente genieten, om welke reden en onder welke benaming ook.

    De Regering bepaalt de lijst van de toelaatbare voordelen in natura.".

    Art. 5. Artikel L1123-17 van hetzelfde Wetboek wordt opgeheven.

    Art. 6. In artikel L1123-31van hetzelfde Wetboek wordt paragraaf 1 aangevuld met een tweede lid luidend als volgt :

    "De leden van een secretariaat mogen geen bloed- of aanverwanten zijn tot in de tweede graad, noch door de echt verbonden zijn of wettelijk samenwonen met een lid van het gemeentecollege.".

    Art. 7. In artikel L1125-1 van hetzelfde Wetboek worden volgende wijzigingen aangebracht :

  3. de huidige tekst, die paragraaf 1 zal vormen, wordt aangevuld met een paragraaf 2 luidend als volgt :

    " § 2. Kunnen geen voorzitter van de gemeenteraad of lid van het gemeentecollege zijn :

  4. de titularissen van een lokale leidinggevende functie en de titularissen van een directiefunctie in een intercommunale, een vereniging van overheden bedoeld in artikel 118 van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, een gemeente- of provinciebedrijf, een gemeentelijke of een provinciale vzw, een projectvereniging, een huisvestingsmaatschappij, een maatschappij met een significante lokale overheidsparticipatie. Onder titularis van een directiefunctie dienen de personen te worden verstaan die een staffunctie bekleden met als kenmerk de uitoefening van een deel van het gezag, een verantwoordelijkheidsgraad en een bezoldigingsregeling die uiting is van de plaats die ze in het organogram bekleden;

  5. de beheerders zoals omschreven in artikel 2 van het decreet van 12 februari 2004 betreffende het statuut van de overheidsbestuurder en in artikel 2 van het decreet van 12 februari 2004 betreffende het statuut van de overheidsbestuurder voor de aangelegenheden geregeld krachtens artikel 138 van de Grondwet.";

  6. de titularissen van een leidinggevende functie en een directiefunctie in een stichting van openbaar nut voor zover de totale participatie van de gemeenten, OCMW's, intercommunales of provincies, alleen of in vereniging met de Waalse gewestelijke overheid, met inbegrip van haar openbare bestuurseenheden, rechtstreeks of onrechtstreeks een percentage van meer dan 50 percent aan gewestelijke, gemeentelijke, provinciale, intercommunale of OCMW-subsidies bereikt in het totaal van hun opbrengsten.";

  7. in paragraaf 1, 11°, worden de woorden "de secretarissen en ontvangers" vervangen door de woorden "de directeurs-generaal en de financieel directeurs".

    Art. 8. In artikel L1125-11 van hetzelfde Wetboek worden de woorden "of een maatschappij met een significante lokale overheidsparticipatie" toegevoegd na het woord "intercommunale". De woorden "maatschappij met een significante lokale overheidsparticipatie" worden verstaan in de zin van artikel L5111-1, lid 1, 10°, van het Wetboek.

    Art. 9. Artikel L1125-12 van hetzelfde Wetboek wordt vervangen als volgt :

    "Een gemeenteraadslid of een lid van het gemeentecollege mag niet meer dan drie bezoldigde mandaten van bestuurder bekleden in een intercommunale of in een maatschappij met een significante lokale overheidsparticipatie.

    Het aantal mandaten wordt berekend door optelling van de bezoldigde mandaten die binnen de intercommunales of de maatschappijen met een significante lokale overheidsparticipatie gehouden worden, vermeerderd, in voorkomend geval, met de bezoldigde mandaten waarover de verkozene in die instellingen zou beschikken in zijn hoedanigheid van raadslid van de raad van de raad voor maatschappelijk welzijn of van provincieraadslid.".

    Art. 10. In artikel L1126-1, § 2, lid 5, van hetzelfde Wetboek worden de woorden "en de voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn" ingevoegd tussen de woorden "De schepenen" en de woorden "leggen voor hun ambtsaanvaarding de eed af".

    Art. 11. In artikel L1231-5 van hetzelfde Wetboek worden volgende wijzigingen aangebracht :

  8. in paragraaf 1 worden de woorden "directiecomité" vervangen door de woorden "uitvoerend bureau";

  9. in paragraaf 2, lid 2, worden de woorden "directiecomité" vervangen door de woorden "uitvoerend bureau";

  10. in paragraaf 2, lid 3, wordt het woord "achttien" vervangen door het woord "twaalf" en worden de woorden "in eigen kring" ingevoegd tussen het woord "wijst" en de woorden "de leden";

  11. in paragraaf 2, lid 4, worden de woorden "die de gemeenteraad vertegenwoordigen" ingevoegd tussen de woorden "bestuurders" en "worden";

  12. in paragraaf 2, wordt het vijfde lid vervangen als volgt :

    "Elke democratische politieke fractie die niet vertegenwoordigd is volgens de evenredige vertegenwoordiging bedoeld in vorig lid heeft recht op een zetel als waarnemer zoals omschreven in artikel L5111-1 met raadgevende stem. Onder "democratische politieke fractie" dienen de politieke formaties te worden verstaan die de beginselen van de democratie in acht nemen, zoals, onder anderen, verwoord door het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden, door de protocollen bij het Verdrag, geldend in België, door de wet van 30 juli 1981 tot bestraffing van bepaalde door racisme of xenofobie ingegeven daden en de wet van 23 maart 1995 tot bestraffing van het ontkennen, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Duitse nationaal-socialistische regime is gepleegd of welke andere genocide ook, alsmede de rechten en vrijheden gewaarborgd door de Grondwet.";

  13. in paragraaf 2 wordt het achtste lid vervangen als volgt :

    "De raad van bestuur kiest een voorzitter en eventueel een ondervoorzitter uit zijn leden.";

  14. paragraaf 3 wordt vervangen als volgt :

    " § 3. Het uitvoerend bureau of, bij ontstentenis, de voorzitter is belast met het dagelijks bestuur, met de vertegenwoordiging die bij dat bestuur hoort en met met de uitvoering van de beslissingen van de raad van bestuur. De voorzitter en de eventuele ondervoorzitter van de raad van bestuur krijgen geen enkele vergoeding voor dat dagelijks bestuur.

    Het uitvoerend bureau bestaat uit maximum drie bestuurders, waaronder inbegrepen de voorzitter en de eventuele ondervoorzitter, uit eigen kring gekozen door de raad van bestuur. Het voorzitterschap van het uitvoerend bureau wordt waargenomen door de voorzitter. Bij staking van stemmen in het uitvoerend bureau is diens stem doorslaggevend.";

  15. er wordt een paragraaf 4 toegevoegd, luidend als volgt :

    " § 4. De beheersorganen van het bedrijf beraadslagen en besluiten enkel als de meerderheid van hun werkende leden fysiek aanwezig is. Met volmachten wordt geen rekening gehouden in de berekening van het aanwezigheidsquorum.

    Elke bestuurder is houder van één enkele volmacht.".

    Art. 12. In artikel L1234-2 van hetzelfde Wetboek worden de paragrafen 2 en 3 vervangen door hetgeen volgt :

    " § 2. In zoverre de statuten de meerderheid van de mandaten binnen de beheers- en controleorganen aan de gemeente toekennen, heeft elke, overeenkomstig artikel L1231-5, § 2, lid 5, omschreven democratische politieke fractie die niet vertegenwoordigd is overeenkomstig het kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging bedoeld in paragraaf 1 recht op een zetel als waarnemer zoals omschreven in artikel L5111-1 met raadgevende stem.

    § 3. Als verschillende gemeenten lid zijn van een vzw en voor zover ze over de meerderheid van de stemmen beschikken, heeft elke democratische politieke fractie die binnen een van de aangesloten gemeenten over minstens één verkozene beschikt en over minstens één verkozene in het Waalse Parlement en die niet wordt vertegenwoordigd overeenkomstig het kiessysteem van evenredige vertegenwoordiging bedoeld in § 1, recht op een zetel als waarnemer zoals omschreven in artikel L5111-1 met raadgevende stem.".

    In artikel L1234-2, § 1, lid 5, van hetzelfde Wetboek dienen de woorden "de protocollen bij dat Verdrag, geldend in België," ingevoegd te worden tussen de woorden "fundamentele vrijheden" en de woorden "de wet van 30 juli 1981".

    Art. 13. Artikel L1234-3 van hetzelfde Wetboek wordt opgeheven.

    Art. 14. In hetzelfde Wetboek wordt boek IV van deel I, omvattende de artikelen L1411-1 tot L1451-3, opgeheven.

    Art. 15. In artikel L1522-4 van hetzelfde Wetboek worden volgende wijzigingen aangebracht :

  16. in paragraaf 1 wordt het derde lid vervangen als volgt :

    "Elke democratische politieke fractie, omschreven overeenkomstig artikel L1231-5, § 2, vijfde lid, die binnen een van de aangesloten gemeenten...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT