29 MAART 2018. - Decreet tot invoeging van bepalingen betreffende de collectieve huisvesting van personen in langdurige moeilijkheden in het Waalse Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid (1)

Het Waals Parlement heeft aangenomen en Wij, Waalse Regering, bekrachtigen hetgeen volgt :

Artikel 1. Dit decreet regelt overeenkomstig artikel 138 van de Grondwet aangelegenheden bedoeld in artikel 128, § 1, van de Grondwet.

Art. 2. In Deel I, Boek IV, van het Wetboek van Sociale Actie en Gezondheid, wordt een titel V ingevoegd met als opschrift "Collectieve huisvesting van personen in langdurige moeilijkheden".

Art. 3. In titel V van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 2, wordt een artikel 47/4 ingevoegd, luidend als volgt :

"Art. 47/4. De huizen voor collectieve huisvesting in de zin van artikel 694/15 die geen werkingsvergunning van de Regering genieten in het kader van dit wetboek of krachtens andere wetgevingen zijn verboden. In geval van sluiting van deze structuren wordt het Agentschap belast met het toezien op de acties om er voor te zorgen dat de ontredderde personen correct worden beschermd.".

Art. 4. In Deel II van hetzelfde Wetboek, wordt een boek VIII ingevoegd met als opschrift "Huizen voor collectieve huisvesting van personen in langdurige moeilijkheden".

Art. 5. In boek VIII van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 4, wordt een hoofdstuk I ingevoegd met als opschrift "Begripsomschrijvingen".

Art. 6. In hoofdstuk I van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 5, wordt een artikel 694/15 ingevoegd, luidend als volgt :

"Art. 694/15. In dit boek wordt verstaan onder :

  1. huis voor collectieve huisvesting : de inrichting die :

    - onder welke benaming dan ook, huisvesting tegen betaling verleent aan personen in langdurige moeilijkheden in de zin van punt 3° en,

    - over geen erkenning van de Regering beschikt voor deze activiteit;

  2. huisvesting : woning uitgerust met een privatieve ruimte alsook met gemeenschappelijke en individuele begeleidingsruimten die bestemd zijn om de personen in langdurige moeilijkheden op fysiek, mentaal of sociaal vlak te helpen;

  3. persoon in langdurige moeilijkheden: meerderjarige persoon gekenmerkt door een broos sociaal, mentaal of fysiek bestaan die geen privatieve woning vindt of die niet kan opgevangen worden in een van de structuren voor huisvesting erkend krachtens een ander boek van dit Wetboek;

  4. bewoner : persoon in langdurige moeilijkheden die in een huis voor collectieve huisvesting verblijft;

  5. erkenning : werkingsvergunning verleend door de Regering;

  6. directeur : persoon verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van de inrichting.".

    Art. 7. In boek VIII van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 4, wordt een hoofdstuk II ingevoegd met als opschrift "Erkenning".

    Art. 8. In hoofdstuk II van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 7, wordt een afdeling 1 ingevoegd met als opschrift "Toekenning, schorsing, beperking en intrekking".

    Art. 9. In afdeling 1 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 8, wordt een artikel 694/16 ingevoegd, luidend als volgt :

    "Art. 694/16. Elk huis voor collectieve huisvesting moet beschikken over een erkenning toegekend door de Regering.

    De erkenning wordt opgesteld op basis van een verslag van het Agentschap dat voldoet aan de eisen vastgelegd door de Regering.

    De criteria en de procedure voor de toekenning van de vergunning worden ook vastgelegd door de Regering.".

    Art. 10. In dezelfde afdeling 1 van hetzelfde Wetboek wordt een artikel 694/17 ingevoegd, luidend als volgt :

    "Art. 694/17. § 1. De erkenning kan opgeschort, beperkt of ingetrokken worden wegens niet-inachtneming van verschillende bepalingen van dit boek of van de bepalingen genomen krachtens dit decreet.

    De opschorting heeft tot gevolg dat de huisvesting van nieuwe personen in langdurige moeilijkheden verboden wordt. De opschortingstermijn wordt berekend in functie van de tijd die nodig is voor het huis voor collectieve huisvesting om zich in orde te stellen met de normen.

    De beperking heeft tot gevolg de huisvestingscapaciteit te verminderen.

    De erkenning wordt automatisch ingetrokken als de beslissing tot beperking niet effectief wordt toegepast binnen de zes maanden van de kennisgeving ervan aan de directie.

    § 2. Het einde van de erkenning kan vergezeld gaan van een beslissing tot dringende sluiting, in geval van ernstige en herhaalde tekortkomingen, vastgesteld door de inspectieverslagen en de talrijke klachten van de bewoners.

    § 3. De Regering stelt de procedures vast voor de toekenning, de hernieuwing, de opschorting, de beperking en de intrekking van de erkenning.".

    Art. 11. In dezelfde afdeling 1 van hetzelfde Wetboek wordt een artikel 694/18 ingevoegd, luidend als volgt :

    "Art. 694/18. De Regering stelt de modaliteiten vast voor het beroep in geval van weigering, opschorting, beperking of intrekking van de erkenning.

    In geval van sluiting van deze structuren wordt het Agentschap belast met het toezien op de acties om er voor te zorgen dat de ontredderde personen correct worden beschermd.".

    Het beroep is niet opschortend.".

    Art. 12. In hoofdstuk II van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 7, wordt een afdeling 2 ingevoegd met als opschrift "Inrichtende macht".

    Art. 13. In afdeling 2 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 12, wordt een artikel 694/19 ingevoegd, luidend als volgt :

    "Art. 694/19. De inrichtende macht van het huis voor collectieve huisvesting moet een rechtspersoon zijn.

    Zijn activiteitenzetel moet in een gemeente van het Franse taalgebied gelegen zijn.".

    Art. 14. In hoofdstuk II van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 7, wordt een afdeling 3 ingevoegd met als opschrift "Infrastructuur".

    Art. 15. In afdeling 3 van hetzelfde Wetboek, ingevoegd bij artikel 14, wordt een artikel 694/20 ingevoegd, luidend als volgt :

    "Art. 694/20. Een huis voor collectieve huisvesting moet :

  7. gelegen zijn in een Franstalige gemeente van het Waals Gewest;

  8. over een huisvestingscapaciteit beschikken zowel overdag als 's nachts van minstens acht personen in langdurige moeilijkheden;

  9. over kamers beschikken, namelijk privatieve ruimten bestemd voor de bewoners, die allemaal aan de volgende kenmerken voldoen :

    1. bestemd zijn voor maximum twee bewoners;

    2. een oppervlakte hebben van minstens 10 m2 voor een alleenstaand persoon en van 15 m2 als ze door twee personen worden ingenomen;

    3. met meubilair uitgerust zijn door de bewoners die ze innemen of, bij gebrek, door het huis voor collectieve huisvesting. Het meubilair moet minstens bestaan uit een bed (of een tweepersoonsbed voor een echtpaar) een stoel, een tafel en een wandkast of een kast om de kleren te bergen;

    4. uitgerust zijn met een tappunt voor drinkwater;

    5. uitgerust zijn met een raam met opening naar buiten;

    6. uitgerust zijn met een beveiligd stopcontact 220 V;

  10. over een collectieve uitrusting beschikken die minstens het volgende bevat :

    1. ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT