29 JANUARI 2022. - Wet tot wijziging van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen (1)

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

De Kamer van volksvertegenwoordigers heeft aangenomen en Wij bekrachtigen, hetgeen volgt :

HOOFDSTUK 1. - Algemene bepaling

Artikel 1. Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 74 van de Grondwet.

HOOFDSTUK 2. - Wijzigingen van de wet van 6 augustus 1990

betreffende de ziekenfondsen ende landsbonden van ziekenfondsen

Art. 2. In artikel 3 van de wet van 6 augustus 1990 betreffende de ziekenfondsen en de landsbonden van ziekenfondsen, zoals laatstelijk gewijzigd bij de wet van 26 april 2010, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  1. er wordt tussen het eerste en het tweede lid een lid ingevoegd, luidende:

    "Een ziekenfonds moet evenwel, in afwijking van het eerste lid, geen dienst bedoeld in het eerste lid, b), organiseren als het is aangesloten bij een maatschappij van onderlinge bijstand bedoeld in artikel 43bis, § 1, eerste lid, of bij een landsbond die minstens een dergelijke dienst voor de leden van dit ziekenfonds organiseert.";

  2. het vierde lid, dat het vijfde lid wordt, wordt vervangen als volgt:

    "Zij kunnen slechts de rechtspersoonlijkheid verkrijgen of behouden op voorwaarde dat zij:

  3. deelnemen aan de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen bedoeld in het eerste lid, a);

  4. minstens een dienst bedoeld in het eerste lid, b), oprichten of aangesloten zijn bij een maatschappij van onderlinge bijstand bedoeld in artikel 43bis, § 1, eerste lid, of bij een landsbond die minstens een dergelijke dienst voor de leden van het ziekenfonds organiseert.".

    Art. 3. In artikel 7 van dezelfde wet, zoals laatstelijk gewijzigd bij de wet van 26 april 2010, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  5. in paragraaf 1, wordt het derde lid vervangen als volgt:

    "Die toelating moet voldoen aan bepaalde voorwaarden, vastgelegd in het governancecharter bedoeld in paragraaf 3 en die gewijzigd kunnen worden.".

  6. paragraaf 3 wordt vervangen als volgt:

    " § 3. De raad van bestuur van elke landsbond neemt een deontologische code en een governancecharter aan, die van toepassing zijn op de landsbond en de ziekenfondsen die er deel van uitmaken.

    De Koning bepaalt, op voorstel van de Raad van de Controledienst, wat moet verstaan worden onder "deontologische code" en "governancecharter" en de voorwaarden waaraan ze moeten beantwoorden.

    De landsbond deelt die deontologische code en het governancecharter onverwijld mee aan de Controledienst, alsook alle wijzigingen die eraan worden aangebracht.

    De deontologische code en het governancecharter worden op de website van de landsbond bekendgemaakt. Als de landsbond geen eigen website heeft, worden die documenten bekendgemaakt op de websites van alle aangesloten entiteiten die geen verzekeringen mogen aanbieden.

    Onverminderd het bepaalde in paragraaf 1, indien door de landsbond vastgesteld wordt dat een bij hem aangesloten ziekenfonds niet handelt volgens de statutaire doelstellingen of de verplichtingen opgelegd door deze wet en haar uitvoeringsbesluiten, met inbegrip van de voorwaarden van de in paragraaf 1 bedoelde toelating, niet naleeft of de bepalingen van de deontologische code of van het governancecharter niet naleeft:

  7. beschikt de landsbond van rechtswege over de mogelijkheid om zijn standpunt rechtstreeks toe te lichten aan de statutaire organen van het ziekenfonds. Die toelichting kan schriftelijk en/of mondeling plaatsvinden tijdens een zitting van de algemene vergadering en/of van de raad van bestuur of van elke andere commissie bedoeld in artikel 23, tweede lid;

  8. kan de landsbond het ziekenfonds bevelen om de toestand te regulariseren binnen een door hem bepaalde termijn en, bij gebreke aan regularisatie binnen de opgelegde termijn, kan de landsbond beslissen om een of meer van de volgende maatregelen te nemen:

    - de uitoefening van de bevoegdheden van de voornoemde organen van het betrokken ziekenfonds opschorten en ze in zijn plaats uitoefenen gedurende een bepaalde en hernieuwbare periode;

    - een betwiste beslissing opschorten of annuleren.

    De landsbond informeert de Controledienst onverwijld over zijn vaststelling en over het nemen van een of meerdere voornoemde maatregelen. Hij kan het advies van de Controledienst vragen alvorens een van die maatregelen te nemen. Bovendien beschikt het ziekenfonds over het recht gehoord te worden alvorens een van die maatregelen genomen wordt.

    Het ziekenfonds dat de beslissing van de landsbond betwist, kan:

  9. in afwezigheid van beroep voor de bevoegde arbeidsrechtbank zoals bedoeld in de bepaling onder 2°, het advies van de Controledienst vragen binnen een termijn van een maand te rekenen vanaf de kennisgeving van de beslissing. In dat geval geeft de Controledienst zijn advies aan de twee partijen binnen de twee maanden na ontvangst van de vraag om advies, na de twee partijen gehoord te hebben;

  10. op straffe van verval, binnen de twee maanden na de kennisgeving van de beslissing, via verzoekschrift een beroep indienen bij de bevoegde arbeidsrechtbank.

    Bij een verzoek om het advies van de Controledienst zoals bedoeld in 1° wordt deze termijn met twee maanden verlengd. De voor de arbeidsrechtbank ingeleide vordering heeft geen schorsende kracht.

    Het ziekenfonds brengt de Controledienst dadelijk op de hoogte van het ingediende beroep.

    In geval van het indienen van een beroep bij de bevoegde arbeidsrechtbank na het indienen van een verzoek om het advies van de Controledienst in overeenstemming met de bepaling onder 1° en vooraleer dit advies aan de twee partijen werd bezorgd, wordt het advies van de Controledienst geacht nooit gevraagd te zijn.".

    Art. 4. In artikel 12, § 2, van dezelfde wet, vervangen bij de wet van 12 augustus 2000 en gewijzigd bij de wet van 17 juli 2015, wordt het eerste lid vervangen als volgt:

    "Elkeen kan kennis nemen van de statuten en van de lijst van de bestuurders en hiervan een kopie krijgen bij het ziekenfonds of de landsbond.".

    Art. 5. In artikel 15 van dezelfde wet, laatstelijk gewijzigd bij de wet van 14 januari 2002, worden de volgende wijzigingen aangebracht:

  11. in paragraaf 1 wordt de bepaling onder 3° bis ingevoegd, luidende:

    "3bis° de toekenning van zitpenningen of de terugbetaling van kosten aan de bestuurders en aan de leden van de algemene vergadering;";

  12. in paragraaf 1 wordt de bepaling onder 5° vervangen als volgt:

    "5° de samenwerking met derden, bedoeld in artikel 43, behalve voor de vormen van samenwerking of het onderwerp van de samenwerking, die de Koning definieert, op voorstel van de Controledienst en na advies van het Technisch comité bedoeld in artikel 54;";

  13. paragraaf 2 wordt vervangen als volgt:

    " § 2. De algemene...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT