29 JANUARI 2022. - Koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 24 april 2014 houdende reglementering van de postdienst

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Art. 1

De postdiensten zijn noodzakelijk voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking. Aldus dient de goede werking en continuïteit van de postdiensten, en in het bijzonder de universele postdienst, zo veel als mogelijk te worden gevrijwaard.

Daarom was aan het begin van de pandemie en tot en met 30 juni 2021 een tijdelijke aanpassing van de regels inzake de bezorging van aangetekende zendingen nodig om de aanbieders van postdiensten in staat te stellen de regels inzake social distancing zo veel mogelijk te respecteren.

Om dit te bewerkstelligen werd een tijdelijke opheffing van de vereiste van aftekening voor ontvangst van ingeschreven zendingen en gerechtsbrieven in het kader van social distancing als proportionele maatregel voorzien middels het koninklijk besluit nr. 32 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken met betrekking tot sommige postdiensten, welke van toepassing was tot 31 augustus 2020. Het Koninklijk besluit van 26 maart 2021 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 24 april 2014 houdende reglementering van de postdienst heeft vervolgens de handtekeningplicht voor de ingeschreven zendingen opgeschort tot 30 juni 2021.

Na een periode van rust in de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tijdens de zomer van 2021, die een versoepeling van de beperkingen in verband met de sociale afstand mogelijk maakte, maakt de nieuwe en sterke versnelling van de verspreiding van het coronavirus COVID-19 sinds oktober 2021 onder de bevolking, ondanks de vaccinatie, het noodzakelijk om de bovengenoemde opschorting tijdelijk te reactiveren. Dit is het voorwerp van huidig ontwerp.

Deze maatregelen laten de verplichtingen die voortvloeien uit artikel 8 van het Koninklijk besluit van 24 april 2014 houdende reglementering van de postdienst om de identiteit te controleren van de ontvanger door het identiteitsbewijs vast te leggen ongewijzigd.

De postbode moet de vermeldingen van de identiteitskaart noteren of een foto ervan nemen, zodat de persoon ondubbelzinnig kan worden geïdentificeerd. Het bewijs van de verificatie van identiteit zal gedurende tenminste 13 maanden worden bewaard door de aanbieder van postdiensten.

De opheffing van de vereiste van aftekening voor ontvangst van ingeschreven zendingen wordt voorzien van 22 november 2021 tot 28 februari 2022. Het gaat om de reactivering van de maatregelen die voorzien waren...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT