28 MEI 2020. - Bijzonderemachtenbesluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering nr. 2020/020 tot invoering van versoepelingsmaatregelen voor de registratierechten in de context van de COVID-19 pandemie

VERSLAG AAN DE BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJKE REGERING

Ter attentie van de leden van de Regering,

De WHO heeft het coronavirus COVID-19 op 11 maart 2020 gekwalificeerd als een pandemie.

De door de COVID-19 veroorzaakte gezondheidscrisis heeft geleid tot de toepassing van grootschalige nationale gezondheidsmaatregelen, in het bijzonder de zogenaamde "social distancing" maatregelen waartoe de Nationale Veiligheidsraad op 12 en 13 maart 2020 besloten heeft.

Deze maatregelen kunnen ertoe leiden dat bepaalde belastingplichtigen in het kader van de registratierechten worden geconfronteerd met onverwachte bijkomende fiscale lasten.

Dit besluit beoogt om deze fiscale gevolgen te minimaliseren door een aantal termijnen te verlengen en door onder bepaalde voorwaarden het tarief van het registratierecht op de vestiging van een hypotheek te verlagen.

  1. Verlenging van de termijn waarin bepaalde handelingen moeten worden gesteld

    De "social distancing" maatregelen hebben in het kader van de registratierechten een impact op de mogelijkheid om bepaalde termijnen te respecteren om zodoende van een voordelige belastingmaatregel te kunnen genieten.

    Het gaat met name om onderstaande termijnen:

    1) Artikel 46bis van het W. Reg.

    Aan belastingplichtigen die genieten van het abattement van 175.000 euro in het verkooprecht bij de aankoop van hun onroerend goed, wordt een termijn van 2 jaar (of 3 jaar in geval van nieuwbouw) toegekend om in het betrokken goed hun hoofdverblijfplaats te vestigen.

    2) Artikel 71 van het W. Reg

    Aan personen die een beroepsverklaring hebben ondertekend en die genieten van een verminderd verkooprecht tot 8% overeenkomstig artikel 62 van hetzelfde Wetboek wordt een termijn van 5 jaar toegekend om een reeks wederverkopen aan te tonen.

    3) Artikel 212 van het W. Reg

    Aan belastingplichtigen die 36% van hun betaalde registratierechten kunnen terugvorderen bij wederverkoop van het door hen verkregen onroerend goed wordt een termijn van 2 jaar toegekend om deze wederverkoop via authentieke akte te laten vaststellen.

    4) Artikel 212bis van het W. Reg

    Aan personen, die niet konden genieten van het "rechtstreekse" abattement bepaald in artikel 46bis, wordt een termijn van 2 jaar toegekend om over te gaan tot vervreemding van de onroerende goederen die de toepassing van dit "rechtstreekse" abattement hebben verhinderd, om de teruggave van de rechten die geheven werden boven het bedrag dat zou verschuldigd geweest zijn met toepassing van artikel 46bis alsnog aan te vragen.

    Om de betrokken personen niet te beroven van een voordelige belastingmaatregel waarvan zij zonder de "social distancing" maatregelen hadden kunnen genieten, dienen de bovengenoemde termijnen te worden verlengd indien ze verstrijken tijdens de periode van "social distancing".

    Alle betrokkenen die in het kader van het vervullen van hun verplichtingen werden geconfronteerd met de gevolgen van de voornoemde maatregelen moeten van deze verlenging kunnen genieten. Dit betekent dat de verlenging van de termijnen moet retroageren tot 16 maart 2020. Dit is immers de eerste werkdag die volgde op het uitvaardigen van de eerste maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus die vervat zaten in het Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

    Op basis van de aankondigingen van de Nationale Veiligheidsraad op 24 april en 6 mei 2020 met betrekking tot de afbouwstrategie, wordt verwacht, onder voorbehoud dat de gezondheidscrisis gunstig evolueert, dat hoewel bepaalde "social distancing" maatregelen nog steeds van kracht zullen zijn, de economische en sociale activiteiten in mei en juni 2020 geleidelijk zullen worden hervat.

    Deze verlenging moet dus tevens worden toegestaan wanneer de bovengenoemde termijnen verstrijken in de periode onmiddellijk na het geleidelijk hervatten van de economische en sociale activiteiten, aangezien een terugkeer naar normale omstandigheden waarschijnlijk niet onmiddellijk zal plaatsvinden, ook niet voor de notariële functie en ook moet rekening gehouden worden met de achterstand die in de periode van "social distancing" is opgebouwd en in de daaropvolgende maanden bijkomend verwerkt moet worden.

    Concreet heeft de Brusselse Hoofdstedelijk Regering besloten de bovengenoemde termijn te verlengen tot 1 oktober 2020 voor al de bovengenoemde termijnen die verstrijken tussen maandag 16 maart 2020 en 30 september 2020.

    De termijnen van de bovengenoemde artikelen van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten worden concreet, bij wijze van voorbeeld en in de hypothese dat een groot deel van de economische en sociale activiteiten zullen worden hervat tegen 8 juni 2020, als volgt verlengd:

    1) Stel dat de termijn verstrijkt op 22 april 2020, een datum binnen de periode van de "social distancing" maatregelen. Door de verlenging van de termijn heeft de betrokkene in dit geval tot 1 oktober 2020 tijd om zich in regel te stellen.

    2) Stel dat termijn verstrijkt op 15 juni 2020, een datum net na het hervatten van de economische activiteiten. Door de verlenging van de termijn heeft de betrokkene ook in dit geval tot 1 oktober 2020 tijd om zich in regel te stellen.

    3) Stel dat de termijn verstrijkt op 26 september 2020, een datum lang na het hervatten van de economische activiteiten. Door de verlenging van de termijn heeft de betrokkene ook in dit geval tot 1 oktober 2020 tijd om zich in regel te stellen.

    De aanbeveling van de Raad van State in zijn advies nr. 67.337/4 om rekening te houden met een vaste periode in plaats van met het abstracte begrip van het einde van de maatregelen van "social distancing", is opgevolgd om de grootst mogelijke rechtszekerheid te waarborgen en de risico's van uiteenlopende interpretaties van het begrip "einde van de maatregelen van social distancing" te voorkomen.

    In plaats van de datum van het einde van deze vaste periode te moeten wijzigen (door een nieuw...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT