28 JUNI 2019. - Koninklijk besluit tot uitvoering van artikelen 14526/1 en 14527, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 en tot wijziging van het transmissiemiddel van bepaalde informatie naar de FOD Financiën

VERSLAG AAN DE KONING

Sire,

Het besluit dat ter ondertekening aan Uwe Majesteit wordt voorgelegd, beoogt de uitvoering van de artikelen 14526/1 en 14527 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (WIB92), ingevoegd bij de wet van 26 maart 2018 betreffende de versterking van de economische groei en de sociale cohesie (Belgisch Staatsblad, 30 maart 2018, 2de editie).

Artikel 14526/1, WIB 92, heeft een nieuwe belastingvermindering voor minderwaarden geleden naar aanleiding van de gehele verdeling van het maatschappelijk vermogen van een private privak ingevoerd.

Een aantal voorwaarden moeten worden vervuld en artikel 14526/1, § 3, delegeert aan de Koning de bevoegdheid om te bepalen hoe het bewijs moet geleverd worden n dat de minderwaarden wel beantwoorden aan de vooropgestelde voorwaarden.

Artikel 14527, WIB 92, heeft een nieuwe belastingvermindering ingevoerd voor de verwerving van nieuwe aandelen of delen van groeibedrijven.

Artikel 14527, § 5, WIB 92, delegeert aan de Koning de bevoegdheid om te bepalen hoe het bewijs moet geleverd worden dat vereist is met het oog op het verkrijgen van de belastingvermindering.

De gelegenheid wordt ook aangegrepen om de wijze van overdracht van bepaalde informatie naar de FOD Financiën te wijzigen. Voortaan zullen de fiches betreffende de belastingvermindering voor de verwerving van nieuwe aandelen van startende ondernemingen (artikel 14526, WIB 92), de vrijstelling van interesten door middel van leningen aan startende ondernemingen (artikel 21, eerste lid, 13°, WIB 92) en de belastingvermindering voor pensioensparen (artikel 1458, WIB), uitsluitend via elektronische weg aan de administratie moeten bezorgd worden. Dit type van overdracht zal tevens worden toegepast op nieuwe belastingverminderingen betreffende minderwaarden geleden naar aanleiding van de gehele verdeling van het maatschappelijk vermogen van een private privak (artikel 14526/1, WIB 92) en de verwerving van nieuwe aandelen of delen van groeibedrijven (artikel 14527, WIB 92).

Aan alle opmerkingen van de Raad van State (advies nr. 66.158/3, van 11 juni 2019) wordt tegemoetgekomen.

Vermindering voor minderwaarden geleden naar aanleiding van de gehele verdeling van het maatschappelijk vermogen van een private privak

Artikel 4 voegt een nieuw artikel 6312/2 in het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 (KB/WIB 92) in.

Deze nieuwe bepaling verplicht de betreffende private privaks naar aanleiding van de gehele verdeling van het maatschappelijk vermogen beoogd door artikel 14526/1, WIB 92, om aan de belastingplichtige en de administratie een document te bezorgen. Dit document moet ten laatste op 31 maart van het jaar volgend op de volledige verdeling van de betreffende private privak worden ingediend.

Dit document zal alle elementen moeten bevatten die de belastingplichtige en de administratie toelaten om het bedrag te berekenen van een eventuele belastingvermindering.

Het zal dus bestaan uit:

  1. het door de belastingplichtige verkregen bedrag van het volgestorte kapitaal;

  2. het bedrag van de door de belastingplichtige verkregen sommen naar aanleiding van de gehele verdeling van het maatschappelijk vermogen;

  3. de door de belastingplichtige voorheen ontvangen dividenden.

    Belastingvermindering voor de verwerving van nieuwe aandelen of delen van groeibedrijven

    Artikel 5 voegt een nieuw artikel 6312/3 in het KB/WIB 92 in.

    Deze nieuwe bepaling volgt het reeds door artikel 6312/1, KB/WIB 92 uitgewerkte schema, wat de belastingvermindering voor de verwerving van nieuwe aandelen van startende ondernemingen (in uitvoering van artikel 14526, § 6, WIB 92) betreft.

    Zodoende moeten vennootschappen die sommen hebben ontvangen die recht geven op belastingvermindering, ten laatste op 31 maart van het jaar volgend op de verwerving van aandelen of delen, en in voorkomend geval voor 31 maart van de volgende jaren een document bij de administratie en bij de belastingplichtige indienen.

    Er moeten in voorkomend geval vier types van documenten worden opgesteld:

  4. Voor het jaar van verwerving, moet het document de volgende elementen bevatten:

    - het bedrag van de sommen die recht geven op de vermindering;

    - het bewijs dat de voorwaarden bedoeld in artikel 14527, § 2, eerste lid, WIB 92, zijn voldaan;

    - het jaarlijks omzetcijfer van de vennootschap evenals het aantal voltijdse equivalenten van de laatste twee aanslagjaren.

  5. ...

Pour continuer la lecture

SOLLICITEZ VOTRE ESSAI

VLEX uses login cookies to provide you with a better browsing experience. If you click on 'Accept' or continue browsing this site we consider that you accept our cookie policy. ACCEPT